Del web de Telenotícies de TVC

Les universitats de Girona, Pompeu Fabra i Internacional de Catalunya tindran les tres noves facultats de Medicina que entraran en servei el curs vinent. Avui ho ha decidit el Consell Interuniversitari de Catalunya. Girona tindrà 80 places, la Pompeu Fabra 60 i la Universitat Internacional de Catalunya també 80. Pel que fa a la carrera de Veterinària, la Universitat de Lleida oferirà un primer grau de Ciències i Salut Animal. L’any que ve, unes 40 titulacions que es fan a Catalunya ja estaran homologades a l’anomenat espai universitari europeu.

Els hospitals i les escoles demanen professionals. I aquesta realitat tindrà una correlació en el mapa universitari a partir del curs vinent. El departament i les universitats estan d’acord a ampliar a dues-centes cinquanta places els estudis de Magisteri. La Generalitat també ha donat llum verda a la Pompeu Fabra, la Universitat de Girona i la Universitat Internacional de Catalunya perquè puguin impartir estudis de Medicina. En total, sumaran dues-centes vint places.

Lleida es convertirà segurament en la seu de nous estudis: Ciència i Salut Animal. La Universitat de Lleida aspirava a impartir Veterinària, però finalment oferirà aquest nou grau. Els alumnes que l’assoleixin, però, podran acabar fent veterinària a la UAB.

Les universitats han fet arribar al departament la proposta de les carreres que el curs vinent s’adaptaran a l’Espai Europeu d’Educació Superior -l’anomenat Procés de Bolonya, que culminarà el 2010. I seran només 40 titulacions, entre públiques i privades. Aquests acords s’han assolit durant una reunió maratoniana del Consell Interuniversitari i després de setmanes de tensions entre universitats i també amb el departament. Avui, sembla que ha arribat el consens.

 

4 respostes a “Les universitats de Girona, Pompeu Fabra i Internacional de Catalunya tindran facultats de Medicina el curs vinent”

 1. a 13 nov. 2007 a les 12:04 mercè

  Això, és clar, tan sols si volen el Consejo de Universidades i l’ANECA de Madrid, els que manen de debò…

 2. a 13 nov. 2007 a les 12:18 enriccanela

  Mercè,
  La competència de crear centres és de la Generalitat, en això l’ANECA no té res a dir. Abans el Consejo sobre això feia informes no vinculants. Ara amb la nova llei no té cap competència ni tampoc la Conferència General de Política Universitària.
  Quan a places és un pacte global i no crec que hi hagi massa problemes. El meu parer és que en això es farà el que la Generalitat vulgui.
  Alguna cosa ens queda.

 3. a 14 nov. 2007 a les 10:25 mercè

  Perdoni Dr. Canela però jo no em referia pas a crear un centre (com ara, una Facultat de Medicina), que sí que depèn de la Generalitat, essencialment. El problema és el pla d’estudis, que necessàriament depèn del Consejo de Universidades i l’ANECA, cosa que amb els màsters oficials no era així. També depèn de Madrid el nombre de places de MIR, etc. Que potser no ha llegit l’article 25 del Real Decreto de Ordenación? Em permeto reproduir-l’hi:
  Artículo 25. Procedimiento de verificación.
  1. El plan de estudios elaborado por la Universidad será enviado al Consejo de Universidades para su verificación. Éste comprobará si se ajusta a los protocolos a los que se refiere el apartado 3 del artículo anterior. En caso de existir deficiencias, el Consejo de Universidades devolverá el plan de estudios a la Universidad para que realice las modificaciones oportunas en el plazo de 10 días naturales.
  2. El Consejo de Universidades enviará el plan de
  estudios a la ANECA para que elabore el informe de evaluación, que tendrá el carácter preceptivo y determinante al que se refiere el artículo 42.5c de la Ley 30/92, de Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas y del Procedimiento Administrativo Común.

 4. a 14 nov. 2007 a les 10:37 enriccanela

  Mercè,
  Si en això si d’acord, clar que ho conec. De fet el CU ha de fer la verificació que vol dir identificar que el títol (el nom) conté les matèries que permeten arribar a tenir les competències definides. En el cas de Medicina no hi ha cap problema perquè bé definit per la Directiva Europea i poc canviarà entre universitats.
  El tema del MIR és una altra història. Aquí sé que depèn de Madrid, però estic més verd. El que no pot fer Madrid és oposar-se a la creació de la facultat ni a què s’implanti. Només poden dir si el títol està bé. Imaginem que la UB i la UdG fan el mateix pla d’estudis, no poden aturar res.
  Jo francament crec que això està fet.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació