Com ja vaig comentar, les meves activitats universitàries més enllà del territori, m’havien impedit comentar les notícies d’aquests dies, encara que les essencials, les de les titulacions, si les havia tractat. Ara exposo totes les notícies significatives menys les relatives a les relacions entre el govern i les universitats a les que els dedicaré un espai específic.

El País publicava dissabte una dura entrevista amb la rectora de la UOC, Imma Tubella. Està enfadada, i amb raó, diu que es hora que prenguem la iniciativa, no veu a l’administració fent la feina.

El Periódico de divendres portava una entrevista amb la comissionada per a Universitats i Recerca Blanca Palmada. La feia en relació a la setmana de la Ciència i parla de recerca de prestigiar ciència i recerca.

El Periódico també entrevistava divendres a Joan Comella director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i persona d’ampli currículum científic i de gestió en l’àmbit de la recerca. Comella explicava la necessitat de parlar de ciència i de divulgar la figura del científic entre els joves.

Jordi Mas el director adjunt de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació parlava divendres a través d’una entrevista a El Punt. Ho feia en relació a la Setmana de la Ciència. El Punt posava destacat que deia Jordi Mas que manca més màrqueting científic. Aquest és certament un punt clau. Si la societat no demana més ciència els polítics tenen més dificultat per finançar la recerca. A banda, manquen estudiants de ciències i tècniques i el país s’empobreix.

Seguint en aquesta línia divendres l’AVUI referenciava 459 accions divulgatives realitzades en el marc de la Setmana de la Ciència. I El Punt deia aquell dia que la Ciència no és avorrida parlant de les mateixes accions.

La Razón publicava divendres una d’aquelles bajanades a la que ens tenen acostumats els que redacten normes de cara a la galeria i no saben res de què és una universitat encara que hagin estudiat una carrera. L’article es refereix a un document que diu que és l’avantprojecte pel que s’ordenen les titulacions oficials. Com tothom del món universitari sap, això ja és un decret publicat el 30 d’octubre. L’article explica el que segons ells dirà el RD. Amb tot el que és espectacular és que el diari destaca el que diu l’article 3 punt 5 del publicat RD. Segons aquest article els nous títols hauran de basar-se en diferents principis generals i concretament en l’apartat c) diu: d’acord amb els valors propis d’una cultura de pau i de valors democràtics, i havent d’incloure’s, en els plans d’estudis en els quals procedeixi, docència relacionada amb els esmentats valors. Una cosa que escrita així queda molt bé però que a la pràctica no serveix per a molt poc. Això no és primària ni secundària. El que si cal fer és felicitar a La Razón per explicar un Reial Decret publicat com un “avantprojecte al que han tingut accés”, deuen ser els reporters del cas Watergate, i per escollir un tema tan interessant com a destacat. Pobres lectors, estaran ben informats. Clar que cadascú tria el diari que vol llegir.

El rector de la Universitat de Salamanca escrivia diumenge un article a El País reflexionant sobre els canvis que implica el procés de Bolonya. L’he trobat molt espanyol. Està bé, però fet des d’una perspectiva allunyada del meu món mental.

La premsa destacava divendres (AVUI, La Vanguardia) la mort del pare Pere Ferrer Pi, un dels fundadors de la URL. Des del meu àmbit vull recordar el seu càrrec de director de l’Institut Químic de Sàrria, durant 13 anys. El pare Victori signa la biografia que publica La Vanguardia.

El dissabte Expansión parlava d’Espanya i la Innovació. No cal insistir. Espanya va tard, perd el tren. L’executiu comunitari està amoïnat. De fet un dels punts que toca aquest diari és el de l’informe sobre l’Índex Global de Competitivitat del que ja vaig parlar en aquest bloc. Dediqueu una estona a mirar això i també l’European Competitivity Report 2007 que també vaig referenciar en aquest bloc.

I la Gaceta de los Negocios plantejava a l’edició d’ahir un gran problema, en llegir el que diu m’he quedat amoïnat, espero refer-me. Es tracta de la carrera de Dret. Uns senyors esmorzant, suposo que a Madrid, “Desayunos legales” van veure que la proposta del ministre de Justícia (Clos?) de facilitar el camí als millors expedients topava amb el fet que a Espanya no existeix homogeneïtat d’expedients. Com fer barems? Segur que posarem unes quantes ments de alt de nivell per resoldre el problema. I si fessin un examen, com fan al MIR?

El Punt, ABC i Qué! Em sorprenien aquest matí a una notícia. Els estudiants, bé un petit nombre, la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) va anunciar ahir que els estudiants de la UB, UAB, UPF i UPC faran vaga parcial aquest dijous. Els de ciències igual canvien de dia perquè és Sant Albert i ja no tenen classes. Aniran tots a manifestar-se a la Plaça Universitat contra l’aplicació del Reial Decret que teòricament ens porta a l’espai Europeu d’Educació Superior. Demanaran la congelació dels preus de la matrícula, ells diuen taxes equivocadament, les taxes que hi són, són molt barates; que el català sigui l’única llengua vehicular de la universitat; contra el fet que les carreres impliquin estudiar quaranta hores a la setmana ja que això no permet compaginar estudis i feina. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans també ha convocat protestes a Girona i a Tortosa. Es veu que tota aquesta reforma porta a la universitat a la mercantilització i es venen els títols com a productes. Consti que estic entre els que defenso les matrícules molt baixes o gairebé inexistents o si es prefereix beques altes per a tothom que incloguin el pagament de la matrícula, però amb estudiants dedicats exclusivament a estudiar. Puc ben bé assegurar que no entenc res, no veig la mercantilització, no veig que es vengui cap producte, deu ser que necessito anar a una escola del poble a ser reeducat. Defensant coses que no tenen cap sentit és com no s’aconsegueix res i es malbaraten les forces. Si defensessin beques elevades, amb potents mobilitzacions, models com el finès, potser seria útil, però esclar, jo ja estic en un altre context.

ABC publica avui una entrevista amb Ángel Gabilondo president d ela CRUE. Molt bé pel rector de la UAM. Té les idees clares i defensarà la universitat adequadament. Clarament aposta per la qualitat i retiment de comptes. És important adonar-se’n que el saber fer del president de la CRUE té més importància de la que sembla en el resultat de l’acció del govern de l’Estat pel que fa a la política universitària.

L’altre dia va aparèixer una carta a La Vanguardia, que vaig recollir en aquest bloc d’una estudiant de doctorat de Biblioteconomia i Documentació. Una estudiant que va preferir matricular-se d’un programa de doctorat en lloc de fer-ho en un màster. Per raons personal no va poder examinar-se de dues assignatures i no va superar el curs. Es queixava de què ara no pot continuar i es lamentava de la mala planificació de la UB. Com deia jo mateix això havia de tenir solució. El mateix degà va fer un comentari en aquest bloc dient que ja estava resolt. Avui El Punt i diumenge El Periódico i La Vanguardia publiquen la carta del degà explicant que està resolt. Com també deia jo en resposta al comentari, Biblioteconomia i Documentació és una Facultat que funciona bé.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació