Enric I. Canela

En relació a les relacions entre el govern de la Generalitat i les universitats, el divendres (La Vanguardia, El Punt, El País, AVUI, ABC) parlaven de les titulacions que les universitats pensaven presentar per adaptar a l’Espai Europeu d’Educació Superior, també dels problemes generats a rel de la pèrdua de 50,9 milions d’euros per incompliment del govern de la Generalitat dels seus propis acords de govern. De tot això ja m’havia referit en aquest bloc el mateix divendres.

Seguia la cosa dissabte (El País, ABC). El conseller Huguet en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya s’havia de reunir dilluns (ahir) amb els rectors per parlar de les titulacions, mentre divendres els presidents dels consells socials, la comissionada i el conseller es van reunir per parlar dels recursos que la Generalitat no ha pressupostat. Ahir a la tarda alguns rectors i presidents de consells socials s’havien de trobar amb el conseller Castells. Què complicat fer que el govern compleixi la seva paraula, o pitjor, els seus propis acords!.

Ja el dilluns El Periódico explicava que el conseller Huguet desvetllaria aquell dia, al Consell Interuniversitari de Catalunya, els plans per a Medicina. De fet avançava que proposaria la Medicina a les tres universitats sempre citades, UdG, UPF i UIC i deia que també Veterinària a la UdL. La concessió sembla que era permetre l’augment de places a les universitats que ja la imparteixen. Francament no acabo d’entendre perquè les volen augmentar. Tota la vida intentant reduir estudiants per tenir ensenyaments de més qualitat i ara a l’inrevés. També avançava l’augment de places per formar mestres.

Avui la cosa ja apareix gairebé resolta a la premsa (La Vanguardia, AVUI, El Punt (i 2), El País, ABC, El Periódico (i 2), Diario Médico, Expansión, Qué!), aquest matí he fet un parell de comentaris en aquest bloc (1 i 2). De fet s’ha arribat a un consens més o menys anunciat el mateix dilluns.

El tema de la Medicina queda resolt com s’havia dit: nous estudis a les universitats de Girona, Pompeu i Fabra i Internacional de Catalunya, possible augment sota demanda de places a les universitats que ja els estan impartint. Un nou estudi de Ciència i Salut Animal de quatre anys a la UdL que permetrà acabar amb la titulació de Veterinària i es fan dos cursos més a la UAB. De fet aquesta última titulació tindrà sis anys a causa de la Directiva Europea.. Només la UAB tindrà doncs Veterinària, però a la UdL es podrà començar a cursar, així els estudiants de la UdL que passin per l’UAB al final dels seus estudis de Ciència i Salut Animal tindran dues titulacions. Més places per formar mestres, es considera una necessitat social. I la llista de titulacions que ja s’havia fet pública. Cap canvi important doncs.

A l’hora de parlar de criteris per a la programació no massa cosa nova, si més no per a mi que he anat seguint el debat. Així apareixen: adequar les titulacions a la demanda i a les necessitats de la societat: a l’equilibri territorial i a l’especialització de la diversificació de les universitats, tenint en compte la col·laboració entre elles. Sembla que es vol que les titulacions tinguin una demanda d’unes 80 places i mai per sota de 30. Com ja he dit discrepo perquè no té cap lògica, això depèn de la programació curricular. Ens hauríem de fixar més en l’ús dels recursos i no en xifres que es poden maquillar. També el coneixement d’una tercera llengua, l’anglès preferentment; les pràctiques externes; i l’especialització i diversificació d’estudis. Gairebé tot molt raonable i que no aporta res al que ja sabíem.

I pel que fa al tema econòmic, una reunió entre els rectors de la UB, UAB i URV, la presidenta del consell social de la UPF amb el secretaris generals dels departaments d’Economia i Finances, Martí Carnicer i del departament d’Innovació, Universitats i Empreses, Enric Aloy. Acord pel que sembla. Els 50,9 milions d’euros que no s’han pressupostat es rebran al 2008. Com? Què importa si arriba.

Després de tant patir acord, però ara surten els estudiants de Medicina am,b reivindicacions. L’Assemblea General Ordinària del Consell d’Estudiants de Medicina, que jo no sabia que existís, reunida a Reus, va acordar un manifest públic contra la creació dels estudis a la UdG, UPF i UIC. Es tracta d’una adhesió al que ja havien fet els degans, refusar aquest estudis. Tenen por de l’atur que es podria produir en el futur. Com que ja he parlat molt del tema, no dic res més.

Deixant de banda aquest anecdòtic i intranscendent manifest, podem estar moderadament satisfets de com ha acabat tot això. No es tracta de guanyar o perdre, es tracta de millorar el sistema universitari públic de Catalunya, i això és possible amb la col·laboració de tots, però si us plau, ràpid, ben fet i per ordre. No podem passar més dies sense abordar la programació a partir d’una anàlisi de costos ben feta, seguit d’un contracte programa que inclogui la programació. Altrament la societat, el govern que la representa, no posarà més diners sobre la taula, i ho entendré. I crec que aleshores la responsabilitat serà del govern actual que és qui ha de prendre la iniciativa.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació