Enric I. Canela

Ahir no vaig dedicar gaire temps a escriure, vam celebrar la Jornada-Debat ´07: La Recerca, la Innovació i la Col·laboració Universitat-Empresa. Avui poc perquè les activitats universitàries m’han robat el temps lliure.

Al meu parer col·loqui i debat d’ahir va ser molt profitós. Ja faré una valoració i a més publicarem les conclusions al web del Cercle. De moment poso la Nota de Premsa que hem elaborat.

Nota de premsa

Ahir a la tarda va tenir lloc la 2a Jornada Universitat – Empresa organitzada pel Cercle per al Coneixement – Barcelona Breakfast. L’organització de la Jornada va comptar amb la col·laboració i suport de les set universitat públiques catalanes. La Jornada es va celebrar a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i van assistir membres del Cercle, empresaris i investigadors de les universitats. A la Jornada també va assistir el rector de la UB Màrius Rubiralta.

L’acte va ser iniciat amb les intervencions del president del Cercle, Enric I. Canela, i el rector de la UPC, Antoni Giró, i va comptar amb dues sessions moderades per Joan Prats, vicerector de la UdL, i Miquel Duran, vicerector de la UdG. A la primera sessió van actuar de ponents Pedro Mier, president i conseller delegat de Mier Comunicacions; Manel Portero, investigador de la UdL amb un projecte CENIT amb La Morella Nuts; Erik Brieva, president i conseller delegat de Polymita Technologies; i Josep Castells, director de l’empresa Institut de Ciència i Tecnologia. A la segona sessió els ponents van ser Carles Prats de l’spin-off Beyond Foods; Marcel Swart investigador ICREA del Parc Científic i Tecnològic de la UdG; Josep Domingo catedràtic de la URV, director de CRISES i Chairholder de la UNESCO Chair in Data Privacy; i Jesús García-Gil. catedràtic de l’UdG i fundador de l’spin-off Microbial del Parc Científic i Tecnològic de la UdG. A les sessions a les es van produir un elevat nombre d’intervencions.

L’acte el van cloure el secretari del Cercle, Remo Suppi, qui va llegir les conclusions preliminars i el president del Cercle per al Coneixement.

Posteriorment es va celebrar un sopar – debat al que van assistir els organitzadors i ponents de la Jornada i els representants de les universitats juntament amb la comissionada per Universitats i Recerca, Blanca Palmada, i el director general de Recerca, Ramon Moreno.

Entre les principals conclusions destaca que Catalunya té una gran capacitat per fer el diagnòstic sobre els principals dèficits que impedeixen que ens integrem en l’Economia del Coneixement, però alhora també hi ha una nul·la capacitat per fer les accions necessàries per resoldre el problemes detectats. També es va assenyalar que l’administració hauria de ser capaç de facilitar les coses per tal que empreses i investigadors poguessin desenvolupar els projectes, així per exemple el cost per crear una empresa, en temps i diners, és dels més alts d’Europa. I en àmbit espanyol, Catalunya destaca per la seva capacitat de crear problemes, excés de burocràcia, fiscalitat més elevada, dificultat d’obtenir terreny, manca d’acord entre administracions, etc., en suma grans dificultats per fer que el talent i capital que som capaços d’atreure trobi les condicions adients per instal·lar-se a Catalunya. Una altra conclusió destacada va ser que l’administració hauria de potenciar la demanda de productes d’alt valor afegit generat per empreses i investigadors. No té cap sentit que l’administració subvencioni la creació d’empreses i no actuï com a client d’aquestes empreses. Potenciar la demanda local, sempre que preu i qualitat siguin adients, és la millor manera de fomentar que les empreses reeixeixin i alhora generin demanada a les universitats.

Des del Cercle per al Coneixement, recollint les conclusions que properament es publicaran, es demana un paper més proactiu del govern.

Nomes cal esperar que la nostra activitat tingui la necessària difusió i incidència entre aquells que han de prendre mesures per convertir Catalunya en una Societat del Coneixement.

2 respostes a “El Cercle per al Coneixement va celebrar la Jornada-Debat’07: La Recerca, la Innovació i la Col·laboració Universitat-Empresa”

  1. a 25 nov. 2007 a les 9:37 Edunomia

    Recerca, Innovació, Empresa…

    Hi ha dies que no voldries que s’acabéssin. Ahir vaig tenir l’oportunitat de participar en una Jornada-Debat del Cercle per al Coneixement, gràcies a la invitació del company-blogger Enric Canela: Jornada-Debat ´07: La Recerca, la Inn…

  2. a 26 nov. 2007 a les 12:04 enriccanela

    Moltes gràcies Miquel, però si va ser un èxit només es deu a que entre tots vam triar les persones adients. I tu vas fer per tal que així fos.
    Més encara, m’agradaria que poguéssim fer alguna cosa a casa vostra.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació