La premsa d’ahir dijous (El Periódico, El País, El Punt, AVUI, ADN, La Razón, 20 Minutos i Metro Directe) anava plena de la tancada d’estudiants a les Facultats de Geografia i Història i Filosofia de la UB de la que ja vaig parlar en aquest bloc. No puc afegir gaire més al que vaig dir allà.

Avui divendres, La Vanguardia, AVUI, La Razón, ABC, El Mundo i El Punt expliquen la manifestació d’uns 3.500 estudiants ahir en protesta contra la reforma de Bolonya. Ja he parlat i comentat a bastament en aquest bloc el manifest que conté la demanda dels estudiants. També ho publicava el web de Telenotícies de TVC. Per la seva banda, Llibertat.cat la comenta des de la perspectiva dels Països Catalans i es refereix al conjunt de Catalunya. Racó Català incrementa les xifres. L’AVUI fa un editorial en una línia similar al que jo argumentava en aquest bloc. M’ha agradat els comentaris que fa Narcís Sastre en el seu bloc Northen Exposure. Fa un article, el titula De la Ciutadella de Bolonya. El situa a Girona on també va haver manifestacions. Posa de manifest el que tots pensem, els estudiants, la gran majoria, diuen el que els hi ha dit que diguin els organitzadors, no tenen ni idea. Ens remet al bloc de José Antonio Donaire i Narcís Sastre posa com a exemple d’obertura i èxit d ela universitat a Finlàndia, un país que no es caracteritza per menystenir els drets dels estudiants. Si pensessin cinc minuts s’adonarien que el millor que els pot passar és que l nostre sistema s’assembla al de Finlàndia. Per la seva banda, Donaire, que és de l’Escola de Turisme de la UdL, diu Si a Bolonya i argumenta les raons. Crec que és un bon article que val la pena llegir. Coincidim força.

La Vanguardia publicava diumenge un editorial lamentant el distanciament entre rectors i departament d’Innovació, Universitats i Empresa, ens pot fer prendre oportunitats. Posa com exemple la proposta de llençar sota la marca Barcelona un conjunt d’iniciatives que apareixien a l’article “l’oportunitat del postgrado” publicat dissabte a La Vanguardia signat per coneguts científics catalans. L’editorial es pregunta si govern central, Generalitat i Ajuntament estaran a l’alçada i seran capaços de posar-se d’acord per fer alguna cosa.

El Economista publicava dimecres que set importants empreses han creat la Fundació I+E per promoure la innovació a l’Estat. Són Alsom, ArcelorMittan, Ericcson, Hero, HP, Sony i Thyssenkrupp. El president és Santiago Cortés, president d’HP. Demanen, entre altres coses, més incentius fiscals per a la innovació. Madrid+d, que reprodueix un article d’El País, dóna més informació sobre el tema. Val la pena fixar-se en el que fa aquesta fundació, format per empreses que inverteixen més de 200 milions en R+D.

El Mundo publicava dimecres que el Ministeri d’educació i Ciència té grans problemes amb les homologacions de títols estrangers. Una gran acumulació. Ara el parlament Europeu acaba d’aprovar el document Marc Europeu de Qualificacions per a Educació Superior i Formació professional que permet comparar els certificats i diplomes de diferents països. Això facilitarà la mobilitat. L’AVUI i El País ho publiquen avui divendres.

L’AVUI publicava el diumenge una entrevista amb Imma Tubella rectora de la UOC en la que clarament manifesta per la manca de finançament. Diu que ens hem acostumat a gestionar les misèries. El finançament mitjançant la subvenció pública es podria quedar en el 30%. Es queixa dels retalls pressupostaris i creu que cal canviar de model de la universitat.

La Mañana de Ponent publicava dimarts que la UdL impartirà els dos últims anys de Veterinària compartits amb la UAB i que tindrà la titulació de Ciència i Salut Animal que permetran l’accés als dos últims anys de Veterinària. Probablement el curs 2008-2009 s’oferiran 80 places de primer. Dimecres El País publicava que el rector Viñas creu lògic que Veterinària també estigui a la UdL.

La Razón parla de l’acadèmia sense dones. Diu que gairebé no hi ha dones a les Reials Acadèmies i que només hi ha tres rectores a les universitats públiques. De totes formes els canvis són lents, cada vegada hi ha més professores i això s’invertirà, més encara amb els canvis de polítiques que lentament s’estan produint. Jo pràcticament no tinc nois a classe les noies són una aclaparadora majoria.

La Vanguardia, El Punt i Expansión de dijous parlaven del fet que la direcció de Merck ha ofert als investigadors que treballen al Laboratori del Parc Científic de Barcelona de la UB una indemnització d’acomiadament inferior que a la que ofereix als de la seva planta de Mollet del Vallès. Una autèntica vergonya, un menyspreu als investigadors, carn de canó.

El Periódico deia dijous que la UdG pot perdre en els propers anys fins al 27% dels estudiants. Ho diu en raó d’un estudi que utilitza el descens demogràfic i les necessitats de formació. L’estudi proposa revisar els títols per frenar la caiguda.

El Economista deia dijous que el ministre Clos ha dit que Espanya viu una transformació radical basada en les polítiques de suport a la R+D+i. Es destinaran 4.700 milions el 2008.  Es veu que creu que així s’arribarà al 2% al 2010.

AVUI parla de la xarxa d’Internet sense fils gratuïta a Barcelona. Hereu la va prometre en campanya electoral, però ara per ara estudis preliminars, una prova pilot que succeeixi a una altra que es va fer fa més de dos anys, i poc més. Hereu s’ha apuntat també a l’eslògan “paraules i no fets”.

Cinco Días publica un article d’Alejandro Undirrieta, president de la Sociedad Pública de Alquiler. Reivindica els intangibles per millorar l’economia espanyola.

El País publica avui divendres una petita nota sobre els convenis Chacón per proveir de micropisos als universitaris. Potser si es fessin beques dignes…

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació