R+D: no anem bé


Enric I. Canela

Ahir em vaig referir en aquest bloc a l’enquesta sobre R+D publicada per l’INE i hi vaig aportar algunes dades. Ara faré referència a l’excel·lent anàlisi que fa Joaquim Elcacho al diari AVUI.

L’article presenta un interessant gràfic que mostra la despesa en R+D dels darrers anys a Catalunya, Madrid i el País Basc, així com la suma del conjunt de l’Estat en els darrers anys. Es mostra com Catalunya recupera el 2006 els valors de l’any 2004, ja que l’any 2005 havia patit una davallada. Amb tot no es recupera el ritme que s’havia aconseguit els anys 2001-2004. Els canvis de política en l’àmbit de l’R+D s’han fet sentir. Madrid també havia passat per una vall encara més profunda. Catalunya està 0,55% punts del PIB per sota de Madrid, una diferència molt gran i només 0,23 punts per sobre de la mitjana estatal.

Joaquim Elcacho destaca la pèrdua de pes de les universitats. És preocupant és que les universitats només augmenten un 3,36%. Comenta que pot ser això es deu a que la creació de centres de recerca pot fer que s’hagin imputat diners que abans s’imputaven a la universitat a Administracions públiques. Podria ser, però no es pot deduir de la taula (veure en aquest bloc). En tot cas la despesa en R+D de l’Administració Pública és a Madrid el 40,7% del total mentre que a Catalunya només el 15,9%.

Una visió espanyola, la dóna El País que destaca l’augment del 16% respecte l’any anterior i que el director de l’INE diu que és possible assolir el 2% en el 2010. També que en el 2007 es notarà la injecció de diners derivada del Programa Ingenio 2010. L’editorial de Cinco Días ve a dir que “Espanya va bé”, que ja s’ha agafat el bon camí i fa la reflexió dient que no hauríem de caure en triomfalismes. El mateix diari diu que aquest augment del 16% es deu a l’increment de la despesa empresarial. Negocio y Estilo de Vida també ho comenta.

Bé, reitero, a Catalunya manca la voluntat i el lideratge necessari per situar-nos en una posició digna a Europa.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació