- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

L’educació a Catalunya

Enric I. Canela

El tema del dia està en l’educació, encara que no es tracta de la universitària, si és la que prepara als joves per entrar a la universitat. Ahir es va presentar l’informe L’estat de l’educació a Catalunya [2], editat per la Fundació Jaume Bofill i coordinat per Ferran Ferrer i Bernat Albaigés. La premsa ho recull àmpliament (AVUI [3], La Vanguardia [4], El Periódico [5] i 2 [6], El País digital [7]).

El que es fa a les escoles públiques amb els estudiants d’ESO és una vergonya i poc més es pot afegir. Algú preguntava l’altre dia perquè Montilla porta els fills a l’escola privada [8], per la mateixa raó que portàvem a casa a les nostres filles, encara que una mica car, ja se sap com va això de la concertada, ho podíem pagar i no som rucs del tot. Montilla fa molt bé. I haig de dir que les meves filles ja no són unes nenes, és a dir, això fa molts anys que no va, s’ha complicat encara més amb la immigració, però el model català d’educació no és bo i no es poden els mitjans per resoldre-ho.

Qui deia que no lideràvem res a Catalunya, ja som líder en fracàs escolar de l’escola pública. La privada no va malament. Conclusió: Espanya a la cua d’Europa i Catalunya a la cua d’Espanya. Anem en caiguda lliure. La cultura de l’esforç no s’inculca. . Quin futur espera a Catalunya.

El tema és molt preocupant i requereix accions urgents. Catalunya està la cua d’Europa en despesa pública educativa, en això està una mica millor que Madrid, però en tot cas ells ho aprofiten millor. D’aquí uns dies l’informe PISA, no crec que sigui més demolidor. Temps tindrem d’analitzar-ho.