Del web de la Universitat de Barcelona

El Consell de Govern d’ahir dimecres va manifestar de manera unànime el suport a la iniciativa política del rector de fer conèixer a la societat catalana i a l’Administració la necessitat de valorar adequadament la importància de les universitats públiques de Catalunya en el progrés i el desenvolupament econòmic i social. En aquest sentit, en el Consell de Govern es va insistir a remarcar el paper de lideratge i cooperació activa en la consolidació de «sistema» que la Universitat de Barcelona realitza dins l’escenari universitari català i espanyol, atenent tant a criteris socials i històrics, com a la posició que ocupa en els rànquings internacionals –entre els llocs 151-202 a l’Academic Ranking of World Universities (ARWU), que publica anualment la Universitat Jiao Tong de Xangai, i el 194 al Times Higher Education Supplement (THES)–, la qual cosa, a parer del Consell de Govern, hauria de fer reaccionar les institucions, els responsables del Govern i el conjunt de la societat catalana, per tal d’impulsar polítiques de país que garanteixin millores d’inversió en el conjunt del sistema universitari, un finançament més equitatiu que permeti desenvolupar les tres missions de la universitat pública moderna, la docent, de recerca i de transferència i difusió de coneixement i, de retruc, el progrés de la societat catalana.

En aquest sentit, el rector va reiterar que, en els darrers dos anys, s’han impulsat informes –el conegut com a Informe Antón Costas i la proposta de Pla de viabilitat economicofinancera elaborada per l’equip dirigit per Núria Bosch– derivats als responsables polítics, i s’han analitzat dades internes per tal d’evidenciar que el model de finançament de les universitats catalanes hauria de modificar-se en el sentit que ja ho estan fent altres sistemes universitaris espanyols, per fer-lo més equitatiu i permetre potenciar els actuals nivells de recerca d’excel·lència. Aquesta manifestació ha estat seguida de la constatació d’una necessària millora interna de l’eficàcia i l’eficiència de la gestió econòmica de la universitat, com a resultat d’una major responsabilitat de tots els membres de la comunitat universitària. El rector va assenyalar també que aquesta línia d’actuació interna s’ha de mantenir, per així guanyar credibilitat davant els responsables polítics i que, a més de reclamar l’adequada resposta del govern, caldrà acompanyar aquesta acció de les mesures d’optimització organitzativa, actualització de l’oferta de titulacions i major impuls del suport a l’activitat d’R+D dels grups universitaris de recerca que siguin necessàries.

El rector també es va referir al fet que, en cap cas, tal com informaven alguns mitjans de comunicació, va demanar el cessament de la comissionada d’Universitats i Recerca en la conferència realitzada el dia abans al Fòrum Europa Tribuna Catalunya. Ans al contrari, va manifestar el seu agraïment tant a la comissionada com al seu equip per la seva presència en l’acte esmentat.

Comentari personal: Tal com indicava en aquest bloc quan em referia a la conferència del rector de la UB al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, jo no havia entès que el rector es referís a la comissionada en aquell acte i demanés el seu cessament. Jo no podia estar segur de les intencions del rector, esclar, però el conec i no era lògic.

 

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació