Enric I. Canela

Diu l’AVUI que Josep Antoni Duran i Lleida va voler llançar ahir un missatge tranquil·litzador davant les interpretacions aparentment rupturistes amb què s’ha rebut a Madrid la conferència d’Artur Mas sobre la refundació del catalanisme. Les frases:

 • “Que ningú es preocupi, que per CiU no està en perill la unitat d’Espanya”
 • Precisant que es pot estar poc, molt o del tot d’acord amb l’exposició del líder de CDC, insistia que les seves reflexions “no alteren per a res” l’estratègia del grup ni tenen vocació de programa electoral.
 • Fins i tot va mostrar-se didàctic per la interpretació que s’ha fet a Madrid de l’al·lusió del president de CDC al dret a decidir. Segons Duran, Mas no va plantejar-ho amb un afany “secessionista”, sinó que ho va emmarcar en l’opció que afirma que ha de tenir Catalunya a decidir sobre qüestions cabdals que afecten el territori.

Per contra ahir mateix La Vanguardia deia, referint-se a les declaracions d’Artur Mas a Radio Barcelona: El president de CiU, Artur Mas, ha precisat avui que el dret a decidir que defensa per a Catalunya “ho inclou tot”, fins i tot afers com ara “la independència” o “l’autodeterminació”. Deia també que no seria partidari de convocar un referèndum de autodeterminació a Catalunya si això suposa “fracturar” la societat catalana. Tot això, segons ElSingulardigital ho ha dit Mas per matisar les seves declaracions un cop conegudes les declaracions de Duran Lleida.

Segons El Mundo Duran també va dir que ell sempre va defensar el dret a l’autodeterminació “però mai vinculada a la independència” i ha descartat que els pactes estiguin en funció del contingut de la conferència de Mas. “Els pactes -ha precisat- estaran en funció dels documents que a aquests efectes subscrivim”. Ha afegit que CiU “té les portes obertes”.

Segons el diari digital Hispanidad Josep Antoni Duran i Lleida va culpar als mitjans de comunicació del missatge llançat pel seu col·lega Artur Mas a favor del “dret a decidir”. Segons l’opinió del líder d’Unió, el “dret a decidir” al qual es refereix Mas es limita a decidir sobre “un aeroport com Déu mana o que Catalunya tingui un concert econòmic”. És a dir, el líder convergent, segons l’exegesi de Duran, “no va parlar del dret a decidir com a conseqüència del dret d’autodeterminació”. Per això, Duran i Lleida va demanar als presents al Fòrum Europa Press que llegissin el discurs de Mas directament i no a través dels mitjans.

Fem-ho. Diu Mas en el seu discurs:

Comença:

Allà on es parlava d’autonomia o d’autogovern, hem de parlar del dret a decidir per nosaltres mateixos sobre allò que ens és propi.

Més endavant:

El dret a decidir de la societat catalana s’ha d’aplicar progressivament sense més límits que la pròpia evolució democràtica de la societat i sobre aquells temes que despertin consensos més amplis en cada moment, encara que no siguin unànimes. En aquest sentit, el dret a decidir aconsella, i de fet requereix, que els temes sobre els quals s’exerceixi descansin sobre majories qualificades o reforçades àmplies, amb la finalitat de donar-li a la decisió tota la legitimitat i la força necessàries, i també d’evitar dividir la societat en dues meitats, amb el risc de fraccionament social que això comporta.

Ho aclareix:

Voldria fer notar que el debat sobre el dret a decidir dels catalans s’ha de fer sobre bases sòlides i ben fonamentades, i no a cop de titular de premsa, de dates capricioses, d’interessos personals o fins i tot d’interessos unilaterals de partit. El dret a decidir te l’has de guanyar per la força de la democràcia i dels grans consensos interns, donat que el sistema legal de l’Estat només empara aquest dret de manera parcial.

Imagino que Duran pensa que aquesta frase no es refereix al referèndum al 2014 proposat per Carod-Rovira sinó que interpreta que parla del color que caldria pintar els tramvies de Barcelona. Segueix Artur Mas:

El dret a decidir dels catalans enfonsa les seves arrels en les conviccions i en les creences més genuïnament democràtiques. El dret a decidir d’un poble és l’exercici de la democràcia en estat pur. A quin demòcrata li fa por això? A quina persona amb principis democràtics sòlids i ben fonamentats li pot fer basarda que la democràcia es manifesti amb naturalitat? Si Catalunya és una nació, i ho serà mentre els catalans ho vulguin, i no és simplement una derivada o un subproducte constitucional, els catalans tenen, tenim, el dret democràtic a decidir allò que més ens convé com a poble.

Naturalment en aquestes frases es veu de seguida que Artur Mas parla de “tenir un aeroport com Déu mana”. Mas però matisa. No vol referèndums que trenquin en dues meitats:

El que se’ns pot exigir, o millor dit, el que ens hem d’autoexigir, és que el dret a decidir l’apliquem sobre aquells temes que més uneixen els catalans i no sobre els que més els divideixen. Aquesta és la feina del catalanisme: procurar que els temes anomenats nacionals, aquells que van el la línia de la major llibertat de Catalunya, siguin assumits, defensats i reclamats per una majoria ferma i sòlida de catalans. Aquesta feina no depèn ni de Madrid ni de Brussel·les: depèn de nosaltres. De la Nostra capacitat de convèncer, de la nostra capacitat de seduir. Els catalans som tots, però com us he dit al començament, n’hi ha molts que encara no s’han fet seva la nació catalana. Si volem decidir, no ho fem contra ells; fem-ho amb ells. No intentem vèncer a una part de la pròpia Catalunya; convencem-la!

Jo, tot i que no soc politòleg, diria que és prou clar. Artur Mas no posa cap límit al dret a decidir. Referèndum d’autodeterminació si, i si guanya la independència, endavant, però convocat aquest referèndum amb una majoria suficient sense trencar Catalunya. A TV3, però, el discurs és una mica diferent que a Madrid:

El president del Comitè de Govern d’UDC, Josep Antoni Duran, va assegurar que subscriu “la tesi del dret a decidir”, com a defensor també del “dret d’autodeterminació”, encara que va considerar que “no és just” equiparar aquest dret “amb la independència”. Clar que no, ningú no confon autodeterminació amb independència, si és que parlem d’aeroports. O jo i molts com jo, no hem entès res, o algú es vol fer el simpàtic a Madrid. Deu voler aconseguir vots de Salamanca.

Segur que les declaracions extretes del seu context porten a alguna mala interpretació, però les contradiccions i les ambigüitats no són bones. L’aigua i l’oli són de mal barrejar.

Paral·lelament, ElSingulardigital deia: El president de CDC a Salt (Gironès) i membre del consell nacional del partit, Lluís Rovira, ha anunciat que presentarà la seva dimissió si es proclama de manera oficial com a candidat de CiU a les eleccions generals, el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida.

2 respostes a “Les interpretacions d’una conferència”

 1. a 20 febr. 2008 a les 6:04 El Cau del Drac

  El trasbals a Espanya de la independència de Kosovo…

  L’emergència del nou estat de Kosovo ha dessencadenat un munt de reaccions a la xarxa, i la diplomàcia espanyola ha fet el ridícul més espantós demostrant internacionalment que el que queda del seu projecte imperial té els dies comptats.
  Des de …

 2. a 20 febr. 2008 a les 9:24 enriccanela

  Evidentment, uns pallasos aquests espanyols

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació