Medicaments biotecnològics


Article de Josá María Fernández-Rúa traduït d’ABC digital publicat el 17 de novembre de 2007

La biotecnologia s’ha convertit en pocs anys en una eina indispensable per a la salut. Els científics estan utilitzant organismes vius o part dels mateixos per descobrir i desenvolupar nous agents terapèutics, més eficaços i selectius. Els medicaments biotecnològics -a Espanya més de tres-cents mil pacients van ser tractats el passat any amb ells- han suposat una revolució en el tractament de diverses patologies. A més, l’UE contempla en el setè Programa Marc que va entrar en vigor a començaments d’any, igual com fes en l’anterior, una atenció especial als tractaments mèdics personalitzats per mitjà de fàrmacs específics per a un determinat perfil genètic.

L’àcid desoxiribonucleic (l’ADN) conegut popularment com la molècula de la vida -la doble hèlix de la qual va ser revelada per Watson, Crick i Wilkins, Nobel de Medicina en 1953- és clau en la fabricació dels medicaments biotecnològics, ja que treballant amb ell els científics poden dirigir les cèl·lules cap a la producció de proteïnes naturals o noves proteïnes que mimetitzen les molècules de l’organisme per utilitzar-se amb finalitats terapèutiques. D’aquesta forma, la tecnologia de l’ADN recombinant permet als investigadors aïllar un gen d’un organisme per introduir-lo en un altre. Al final d’aquest procés, en sorgeix un altre per produir en grans quantitats la proteïna codificada per aquest gen per a la seva utilització com a fàrmac.

En aquest escenari, estem assistint a l’inici d’un debat que es generalitzarà durant els pròxims mesos, a propòsit dels anomenats fàrmacs biosimilars, que són totalment diferents als biotecnològics que pretenen copiar. Els biosimilars volen ser als biotecnològics el que els genèrics als de síntesi química. Però això, des d’un punt de vista científic, no és així. Els experts subratllen que la fabricació d’un medicament biotecnològic necessita unes línies cel·lulars concretes, genèticament modificades, i unes tècniques molt qualificades que fan que el producte resulti únic per a cada fabricant.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació