Parlar clar


Enric I. Canela

La presidenta del Tribunal Constitucional (TC), María Emilia Casas, ha respost avui a les crítiques abocades contra aquest òrgan pel secretari general de CDC, Artur Mas, i ha afirmat que el TC és “una institució essencial en el sistema constitucional que ha complert una tasca fonamental per a la nostra Constitució i per a la nostra democràcia i la seguirà complint“. “Ho afirmo amb total seguretat“, ha subratllat.

A preguntes dels periodistes, Casas ha dit que no comparteix “de cap manera” la visió de Mas sobre l’òrgan que presideix i ha insistit a demanar respecte per aquesta alta institució de l’Estat.

D’aquesta manera, la presidenta del TC responia a les declaracions realitzades ahir per Mas en el sentit que el Tribunal està “desprestigiat” per les “batalles internes”, motiu pel qual no estaria “legitimat” per emetre una sentència de la constitucionalitat de l’Estatut de Catalunya.

Artur Mas, ha volgut contestar a la presidenta del Tribunal Constitucional, Maria Emilia Casas, que ha acusat al líder nacionalista de manca de respecte a la institució que vetlla per la constitucionalitat de les lleis a l’estat. El president nacionalista ha assegurat que “de la mateixa manera que el Constitucional té dret a fer sentències el poble de Catalunya té dret a reaccionar sobre el que ell mateix va votar en referèndum i dir si es pot retallar o no de la manera que segurament es pretén”.

Artur Mas ha assegurat que “no és cap manca de respecte” que els catalans “posin els punts sobre les i” a través d’una consulta després de la sentència del Constitucional tal i com va proposar a la recent conferència sobre la refundació del catalanisme. Els meus plantejaments “no hauria d’ofendre a ningú”, ha assegurat.

A la seva presidenta i als membres del Tribunal Constitucional els hi tinc tot el respecte”, ha assegurat a preguntes dels periodistes, però a la vegada considera que cal denunciar “l’espectacle denigrant” en el qual s’ha situat el TC que es presenta davant la societat “amb els seus membres desautoritzant-se entre ells” i amb una “intromissió partidista permanent”.

Artur Mas considera que aquesta situació “esperpèntica” és especialment greu pels catalans sobretot quan “tenim en joc el nostre nivell d’autogovern” i “l’aplicació de l’Estatut

No fa gaire López Tena denunciavaLa degradació del Tribunal Constitucional ha arribat al punt que hi hagi “un antic cap provincial del Movimiento, cosa que als anys 80 i 90 no passava

La presidenta del TC defensa la institució que presideix, li toca, però Artur Mas parla clar. No sé si hi ha algú que cregui realment que el TC és un òrgan que funciona. Més aviat tothom, encara que no comparteixi altres aspectes de la seva acció política, pot donar la raó a Artur Mas sense problemes. El TC no és una institució que inspiri la més mínima confiança als catalans. Imagino que tampoc a altres persones assenyades de la resta de l’Estat. A més de ser una eina més per negar els drets de Catalunya, està profundament polititzat i forma part de la lluita a mort que enfronta als dos grans partits espanyols, però uns i altres són en el fons iguals per Catalunya.

Artur Mas ha dit: Els populars són més brutals [que Zapatero] però almenys vénen de cara. Com popularment es diu: Els mateixos gossos amb diferents collars”. No té dret Catalunya a exercir democràticament els seus drets? És que la llei espanyola és la llei natural en els que la definia John Locke? L’autoritat és alguna cosa que té el poble i que la cedeix per poder funcionar millor, però quan el que ha estat investit no compleix, és una obligació i un dret del poble retirar-li aquest dret. L’Estat espanyol i les seves institucions no han complert amb Catalunya i Catalunya té tot el dret de retirar-se d’aquest Estat i de qüestionar i oposar-se a les seves institucions.

2 respostes a “Parlar clar”

  1. a 24 nov. 2007 a les 2:06 Elies

    Tens raó, Enric. Té raó en Mas i té raó en López Tena. I per tant també molt em temo que té raó un amic meu quan diu que finalment la sentència del TC sobre l’estatut anirà bastant en la línia de l’informe de l’advocat de l’estat, és a dir, de desvirtuació sibil·lina, però contundent, del sentit dels pocs articles del nou estatut que implicaven algun avenç. Aquest pot ser el problema, la falta de claredat en els arguments. Per això la lluita és tan terrible. Els espanyols, tanmateix, quan s’hi posin, crec que actuaran amb sentit d’estat i optaran per aquesta solució, que és la que més mal ens pot fer a l’hora de reaccionar-hi. El PSC-PSOE l’aplaudirà i ERC no es veurà prou qüestionada com per fer-hi una oposició frontal. De manera que CiU es quedarà sola en la defensa d’un nou referèndum, que em sembla inqüestionable com a argument democràtic.

  2. a 24 nov. 2007 a les 2:34 enriccanela

    Elies,
    Malauradament em penso que tens raó. La meva esperança és que ERC no s’empasi això, seria traïr a tots els seus, simpatitzants i militants.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació