Com ja havia publicat en aquest bloc els presidents dels consells socials es van reunir a  final de la setmana passada a Còrdova. Universia ho recull de la següent manera:

Representants de 48 Consells Socials d’Universitats públiques espanyoles han debatut a Còrdova el paper de la Universitat en la societat

La trobada centra el seu interès en la comesa cultural que els correspon a les universitats contemporànies, en un context històric marcat per l’apogeu de la societat del coneixement.

En l’acte inaugural de les jornades, organitzades pel Consell Social de la Universitat de Còrdova sota l’auspici del Fòrum andalús, el director general d’Universitats de la Junta d’Andalusia, Francisco Andrés Triguero, va afirmar que els Consells Socials es troben en un moment crucial, ja que hauran “d’ajudar a definir el futur de la Universitat per als pròxims 20 o 30 anys”.

Nou sistema de finançament

Triguero va fer referència al nou sistema de finançament com un dels reptes més importants a què s’enfronten les Universitats públiques, després de l’aprovació de la Llei andalusa, que obliga aquestes institucions educatives a fer un major esforç per proveir-se de recursos externs, la qual cosa forçarà “una major connexió amb la societat”.

Per la seva part, el director general d’Universitats del Ministeri d’Educació i Ciència, Javier Vidal, va recordar que l’Administració central continua treballant per confeccionar un nou sistema de finançament universitari. “No és una cosa simple”, va assegurar, ja que implica “convèncer els que tenen els diners que l’educació és una bona inversió de futur”.

L’altre gran repte de les Universitats passa per la modificació dels plans d’estudi a partir de 2010. Per al president de la Conferència de Presidents dels Consells Socials, José María Fluxá, la Universitat afronta “una tasca que tindrà el seu reflex durant dècades”, per la qual cosa va reivindicar l’important paper dels Consells Socials en la definició de les noves titulacions.

Aquesta serà una de les formes de plasmar l'”acció transformadora” que, segons la presidenta del Consell Social de la Universitat de Còrdova, Anabel Carrillo, tenen encomanada els Consells Socials. Carrillo va confiar que aquests organismes contribueixin a què el procés de canvi en el qual hi ha sumides les Universitats públiques espanyoles “respongueu finalment a les expectatives dels ciutadans i de la societat”.

Declaració de Còrdova

Al terme de les jornades, els Consell Socials elaboraran la Declaració de Còrdova que, sota el lema “Els Consells Socials per la cultura social”, tractarà de definir els compromisos de la Universitat pública espanyola amb la promoció de la cultura. El rector de la Universitat de Còrdova, José Manuel Roldán, va confiar que aquest document sigui “de màxima utilitat per continuar avançant i col·laborant activament en la candidatura de Còrdova” per aconseguir ser la Capital Cultural d’Europa el 2016.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació