L’estat de les meves comunicacions ahir em va impedir penjar el resum. Allà va.

Dissabte Cinco Días assenyalava que Santander i Telefónica s’aboquen a la universitat digital. De fet s’està referint al conveni del que ja parlava fa uns dies Universia. Es tracta de què vuit universitats públiques espanyoles, l’OCU, Banc Santander, Telefónica i Universia han signat un acord per donar una solució tecnològica als reptes que afronta la universitat. Es farà el Llibre Blanc de la Universitat Digital 2010. La Gaceta de los Negocios també ho citava ahir.

L’educació, o la no educació, està sent el tema estrella d’aquests dies. La bona notícia que publicava dissabte El Punt és que el govern invertirà 108 milions d’euros en un pla per impulsar la Formació Professional. Hi ha anualment menys graduats dels que calen per a l’empresa.

La Vanguardia explicava diumenge que la universitat organitza trobades per promoure la inserció professional dels seus graduats.

Empreses que es dediquen a innovar per encàrrec. El País ho explicava diumenge posant l’exemple de l’empresa Bizintek Innova dedicada a l’enginyeria de R+D+i, segons diuen ells mateixos i està en fase de certificació com a Empresa Gestora de Projectes R+D+i.

David Bueno publicava ahir a l’AVUI un article titulat Socialització Científica. Destaa la importància de la ciència però alhora el gran desconeixement social. Acabava dient: La ciència s’ha d’entendre com una important àrea de participació social, que és la base conceptual de la democràcia, de manera que tothom qui ho vulgui pugui sentir-se implicat en els debats científics que ens fan avançar socialment i tècnicament, i esdevenir copartícip dels avenços cientificotècnics en igualtat de condicions i també de responsabilitats. Perquè la responsabilitat del futur no ha de dependre dels jerarques polítics o econòmics, sinó de tota la societat.

El País ahir publicava un article sobre els títols universitaris falsos que apareixen a la xarxa. Avisa dels perills.

Ahir El País publicava una entrevista amb Angela McFarlane Professora de la Universitat de Bristol. Tota l’entrevista, curta, és interessant. Destaco: Una de les claus és la universalització de l’ús de la informació. No solament estem creant coneixement més ràpid que mai, si no que s’expandeix més ràpid que mai. Hem d’ensenyar als joves què fer quan no saben què fer. Enfrontar-se a problemes nous requereix investigar, fer judicis sobre la qualitat de la informació que es trobi i fer eleccions. Ara el problema és com avaluar aquest aprenentatge. L’escola està molt enfocada als resultats de l’individu, quan la gent més existosa econòmicament i intel·lectualment treballa en grup. Examinem l’individu sense un altre recurs que un tros de paper i aquest és un mètode absolutament antiquat. Cal pensar també maneres d’avaluar grups d’estudiants, però per a això cal tenir confiança en el seny dels professors, i ara estem molt lluny d’aquesta confiança.

El Economista destacava ahir que Xina invertirà en R+D el 2,5% del PIB abans del 2020. Les inversions es concentraran a les àrees de Pequin, Xangai, Jangsu i Guandong. Amb aquesta inversió Xina serà una potència tecnològica.

L’AVUI publica un article sobre el nombre de tesis doctorals en català. El rànquing és castellà, català i anglès. Cada dia més tesis de ciències es fan en anglès. El català a les tesis doctorals morirà. El sistema ho penalitza enormement. Tot i que les universitats puguin tenir contractes programa que ho afavoreixin, els grups no tenen cap incentiu i hi ha dificultats per disposar de tribunals que no siguin locals, cada vegada més estudiants que fan la tesi no són catalans i molts catalans tenen com a parla preferida la castellana. A sobre a ciències se segueix el costum de fer la tesi amb les publicacions científiques que, naturalment, són en anglès. Fa un dies parlava en aquest bloc a rel de la publicació de la tesi 1.000 al servidor instal·lat al CESCA.

Merck se’n va, però com publiquen Expansión i Diario Médico Almirall renova el seu acord de col·laboració amb el PCB de la UB. Invertirà 1,94 milions d’euros i és la continuïtat del que es va signar al 2002 per crear una unitat mixta Almirall-Parc Científic. Diu Expansión que el PCB té acords similars amb Pharmamar, Lilly i Palau Farma.

El Economista publica la concessió de les quatre beques dotades amb 20.000 euros per l’Oreal i la Unesco del projecte Women in Science (www.loreal.es) per fomentar la incorporació de la dona jove (menys de 35 anys) a la recerca. Tenen com a objectiu per fer recerca postdoctoral. El 12 de setembre publicava en aquest bloc l’anunci de la convocatòria.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació