El Economista s’ha quedat ben descansat. Publica avui una notícia en la que es fa ressò d’un rànquing d’universitats publicat per la publicació Menos 25. En ella apareix líder a l’Estat la UB, que també lidera les àrees Física; Medicina; Química; Ciències de la Terra; Biologia Vegetal i Animal y Ecologia; Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica; i Fisiologia i Farmacologia. La UAB és la tercera. La UPC lidera Informàtica. L’objectiu del meu comentari no és parlar d’aquest rànquing ja que és realment antic. Diu que aquest rànquing l’ha publicat Universidad y Empleo suplement del periòdic Menos 25. Això és veritat, correspon a un rànquing elaborat per la revista a partir de les dades d’Scimago. El que no diu és que això es va publicar per Universidad y Empleo el dia 26 de febrer. Això és periodisme instantani.

Comenta El Punt que ahir el Consell d’Universitats va aprovar les directrius de set titulacions, algunes de les que tenen requisits europeus o de les que es vol que tinguin unes condicions especial, com mestres. ABC destaca que Medicina durarà sis anys, quina novetat. Les propostes de titulacions reformades es podran presentar fins el 15 de febrer. També es va donar informe favorable al Reial Decret pel que es regula el Registre d‘Universitats, centres i títols (RUCT) (el podeu veure aquí) que aprovarà el Consell de Ministres. Sobre el màster per formar professorat de secundària ja he parlat en aquest bloc a rel de les declaracions de la ministra i en l’article Educació: diagnòstics i solucions. Fa avui referència explícita La Vanguardia que destaca que els estudiants faran un 25% de pràctiques.

ABC publica una entrevista amb Miguel Ángel Quintanilla, secretari d’Estat d’Universitats i Recerca. Parla del que és habitual, de què al 2010 hem d’arribar al 2% del PIB en recerca, explica coses del Pla Nacional d’R+D 2008-2011.

Ho he comentat aquest matí en aquest bloc. Emilio Botín, president de Banc Santander i Universia, i John DeGioia, president de la Universitat de Georgetown, han presentat, en la seu de la Universitat de Georgetown a Washington, la nova revista digital Globalització, Competitivitat i Governabilitat (gcg.universia.net), el consell consultiu de la qual presideix el Príncep d’Astúries, antic alumne d’aquesta universitat. També se’n fa ressò El Economista.

El Economista comenta la notícia que ja he comentat en aquest bloc. Santander i Telefónica s’aboquen a la universitat digital. Es tracta de què vuit universitats públiques espanyoles, l’OCU, Banc Santander, Telefónica i Universia han signat un acord per donar una solució tecnològica als reptes que afronta la universitat. Es farà el Llibre Blanc de la Universitat Digital 2010.

ABC parla de la bretxa tecnològica. La producció espanyola en recerca no té res a veure amb l’aprofitament que se’n fa. Un 3% de la recerca mundial però un mínim d’innovació. Aquest diari parla del recent informe de l’INE al que ja em vaig referir i comentar en aquest bloc (i 2), i en destaca l’increment del 16% en percentatge del PIB dedicat a R+D.

ABC dedica un llarg article a parlar de la importància del sector farmacèutic a l’Estat. Aquest sector és bàsic a Catalunya, indústria autòctona, si bé tot allò de la capitalitat fa que les multinacionals triïn Madrid. Tenim un problema, per variar.

També ABC dedica un espai a parlar dels joves investigadors i els problemes que tenen. Fa referència al Joves precaris, que han protagonitzat algunes protestes i han aconseguit alguns canvis positius. La queixa principal és que la recerca no és una prioritat a l’Estat. En certa forma tenen raó, malgrat les innegables millores, no ho és prou.

Expansión denuncia que els fons de capital risc no intervenen prou en la biotecnologia. Manca inversió i això pot evitar el llençament d’una indústria clau per al futur. És un dels aspectes tractats ahir en el II Fòrum de Biotecnologia i Capital Risc. A Espanya hi ha un capital risc que no vol risc i no hi ha capital paciència.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació