Enric I. Canela

La Vanguardia digital publicava el dia 29 la següent mala notícia:

Els ministres de Telecomunicacions de la Unió Europea van debatre el dia 29 de novembre, per primera vegada, la reforma del sector presentada per la Comissió i van rebutjar de manera gairebé unànime una de les seves principals novetats, la creació d’una Autoritat Europea del Mercat de les Telecomunicacions, per considerar que és innecessària, portarà més burocràcia i soscavarà l’autoritat dels reguladors nacionals. Només Itàlia es va declarar oberta a aquesta idea, encara que a “llarg termini” perquè en l’actualitat els mercats de telecomunicacions són nacionals.

El secretari d’Estat de Telecomunicacions, Francisco Ros, va dir que “la solució als problemes d’harmonització no passa necessàriament per la creació d’un regulador europeu amb competències sinó més aviat per l’establiment de regles clares, estables i transparents que proporcionin seguretat jurídica als agents, impulsin de manera decidida aquesta harmonització i eliminin privilegis”. Ros va rebutjar també la separació funcional dels grans grups de telecomunicacions perquè al seu judici “podria produir un efecte contrari al desitjat”. “L’operador dominant podria afermar el seu domini en no tenir els seus competidors incentius per desenvolupar xarxes i plataformes pròpies”.

L’altra proposta estrella de l’Executiu comunitari, la divisió funcional -que consisteix a donar poders als reguladors nacionals perquè puguin forçar als operadors dominants, com Telefònica a Espanya, a separar el departament de serveis i el de gestió de xarxes- va ser acollida amb divisió d’opinions. Espanya, Alemanya i Romania van expressar el seu rebuig mentre que Regne Unit, Itàlia i Països Baixos la van protegir.

Sorprenent: La comissària Reding va destacar la «unanimitat» dels ministres sobre els objectius que ha de perseguir la reforma i es va declarar “molt optimista” sobre la seva tramitació.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació