Enric I. Canela

Ibercampus, recull el que deia el dia 7 de desembre el Diario de Sevilla sobre la mercantilització de la universitat. Diu que alguns docents s’uneixen contra la “amenaça” de l’Espai Europeu d’Educació Superior.

La síntesi diu que la plataforma denominada “Universitat pel coneixement”, presentada oficialment ahir, pretén obrir una reflexió crítica sobre el rumb que està prenent l’Educació Superior en els temps actuals amb l’adaptació dels seus ensenyaments a l’Espai Europeu d’Educació Superior acordat a Bolonya. Un model que, segons el parer dels impulsors d’aquesta iniciativa sorgida en l’àmbit acadèmic, “amenaça” amb transformar els ensenyaments universitaris en mers instruments per a accedir al mercat de treball.

Alguna de les coses que diu corresponen a la universitat andalusa, però la majoria són de generals. Jo crec que agafen el rave pels fulls.

4 respostes a “Mercantilització de la universitat?”

 1. a 10 des. 2007 a les 10:06 Elies

  És evident que hi ha una clara presa de posició ideològica de certs sectors del món universitari en relació al tema de l’EEES. Amb una feblesa argumental que esgarrifa, això sí.

  Per cert, Enric, em diuen que encara no s’ha presentat cap recurs en relació al RD… i que hi ha dubtes que s’acabi presentant. No m’ho vull creure.

 2. a 10 des. 2007 a les 11:20 enriccanela

  Elies,
  Jo crec que si que hi ha una idea política en el model EEES, intentar que els estudiants s’adequïn més al mercat, una part, però d’això a les múltiples bajanades ideològiques hi ha una gran distància.
  I si, la meva opinió és que no es presentarà recurs. I no serà culpa del comissionat que si ha fet la feina, em consta. Seà una decisió de Govern. Aquest Govern, en conjunt, és una desgràcia. Mana el PSc d’una manera descarada.

 3. a 10 des. 2007 a les 11:41 Elies

  Sí, està clar, Enric, que el model EEES té al darrere una idea política, no em referia a això. D’altra banda, temps enrere es llençava l’acusació a les universitats que érem una “fàbrica d’aturats”. L’adequació al mercat, la mobilitat, l’espai europeu, el reconeixement de títols, l’assegurament de la qualitat… és clar que al darrere hi ha una idea política. La mateixa que inspira la Unió Europea. Després ho farem millor o pitjor (i avui estic particularment trist per veure com s’ha manllevat la possiblitat que teníem a tocar dels dits de configurar un model universitari propi català, i estem AB-SO-LU-TA-MENT en mans del ministeri i l’ANECA. Imprescindible llegir en Serra Ramoneda al darrer butlletí de l’AQU… uf! sort que encara n’hi ha que se’ls pot entendre quan parlen… per més que mesurin les paraules).

  Però en el comentari anterior em referia a tot això de les mobilitzacions d’estudiants, o el manifest aquest que recollies en aquest post. Em referia a la presa de posició ideològica hostil d’una certa esquerra neocomunistoide o directament comunistoide. Evidentment amb arguments que són pura demagògia i que van en contra de les idees que diuen defensar. Per sort ja no pinten gaire… o això em sembla equivocadament???

 4. a 11 des. 2007 a les 12:04 enriccanela

  Elies,
  He entès això. Ja saps que hi estic d’acord. Encara no he llegit el butlleti, l’han penjat (o l’ehe vist) avui i no m’ha donat temps. Això de l’ANECA clama al cel. I no és culpa de l’ANECA, ells no fan la llei.
  Aquesta gent que s’oposa a Bolonya són quatre gats.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació