Enric I. Canela

Ahir ho comentava en aquest bloc, la Generalitat ha venut a France Telecom les seves accions d’Al-Pi. Tribuna Catalana fa un article sobre el tema i assenyala:

L’operació es va xifrar en 29,3 milions d’euros dels quals la Generalitat en rebrà 17 en efectiu i la resta en infraestructures i drets d’ús de la xarxa de telecomunicacions que l’operadora té desplegada arreu del territori català. Pel que fa a les esmentades infraestructures, la xarxa de telecomunicacions que anirà a parar al govern català consisteix en 224 quilòmetres que arriben a 34 municipis del país, 180 dels quals es corresponen a xarxa troncal. A més, la Generalitat, quan consideri oportú, podrà llogar 800 quilòmetres de la xarxa que, finalment, ha quedat en mans de France Télécom.

Jordi Bosch secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informacióen un article publicat a Tecnonews.info diu:

Des del Govern creiem que les administracions públiques no han de participar en empreses de serveis de sectors en competència. En tot cas, allò que hem de fer és treballar perquè aquesta competència sigui efectiva. En l’àmbit de les telecomunicacions això vol dir dotar d’infraestructures tot el territori per facilitar que els operadors ofereixin el mateix servei i les mateixes condicions a tots els ciutadans i totes les empreses, independentment d’on es trobin. Aquesta és la voluntat política amb què el Govern ha tancat l’acord per a la compravenda del 25% de les accions d’Al-Pi. Tanquem així un estira-i-arronsa de gairebé quatre anys amb la garantia de France Télécom sobre la continuïtat de l’operador i, sobretot, la continuïtat dels llocs de treball.

Aquesta no és una operació financera; la Generalitat no es planteja la sortida d’Al-Pi només per guanyar-hi diners. Ara bé, en aquest sentit també estem satisfets del resultat de l’operació. Quan Al-Pi va privatitzar-se, enmig de la bombolla d’Internet, els preus d?aquestes companyies van arribar a unes cotes que mai s’han tornat a repetir. Tot i així, el preu que ara es paga implica una valoració de la companyia de 117 milions d’euros, una xifra superior als 106 milions que es van pagar en aquells moments.

Més enllà d’aquest capital, que invertirem en la construcció d’infraestructures de telecomunicacions a Catalunya, hem valorat molt la possibilitat que l’operació ens dóna per bastir la xarxa oberta amb les infraestructures que la Generalitat ha volgut recuperar: una xarxa urbana de més de 224 quilòmetres a 34 municipis catalans i 180 de xarxa troncal, a banda de l’opció per disposar de 800 quilòmetres més. Estem convençuts que aquestes infraestructures ens permetran complir amb el deure que ens hem imposat d’afavorir la competència arreu del país, tot incentivant que els operadors competeixin en serveis i no en capacitat d?infraestructures. A més, les infraestructures d’Al-Pi que es traspassaran a la Generalitat seran el nucli principal de la xarxa corporativa que, tot i que no cobreix el 100% de les nostres necessitats, connectarà els edificis del Govern -incloent-hi les escoles i hospitals- i ens permetrà disposar dels millors serveis.

De l’acord també en voldria destacar la voluntat d’Orange d’incrementar la seva presència a Catalunya amb una important aposta per la recerca i la innovació. Es reforçarà el paper del centre de recerca del 22@ i es crearan 3 centres de competència més. El nostre país esdevindrà un dels pols de referència en recerca i innovació de la multinacional francesa, que tindrà entitat jurídica pròpia a Catalunya i que agruparà la major part de les activitats d’Orange al país.

En definitiva, tenint en compte el punt de partida, crec sincerament que s’ha tancat un molt bon acord amb France Télécom.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació