Article traduït de Madr+d que l’ha extret de Menos25

El pols de la recerca

Sense futur, sense estabilitat, sense reconeixement i sense drets. Així és com viuen multitud d’investigadors a Espanya. Contractes precaris que se succeeixen, remuneracions deficients i una inversió en R+D+i més que insuficient. Tots aquests factors han provocat que la Federació de Joves Investigadors (FJI) hagi remès una carta al president Zapatero amb la finalitat de manifestar-li les seves demandes. És època de promeses electorals i la FJI ho sap.

“Benvolgut Sr. D. José Luis Rodríguez Zapatero, em dirigeixo a vostè en qualitat de president de la Federació de Joves Investigadors per transmetre-li l’absoluta decepció del nostre col·lectiu per l’erràtic rumb de la política científica (si és que pot dir-se així) del seu Govern durant aquesta legislatura”.

D’aquesta manera David González Gálvez, president de la FJI, comença el seu al·legat dirigit al president del Govern. Els investigadors comencen a estar més que farts que la seva situació laboral no millori i, sabedors que estem en època de promeses electorals, realitzen les demandes ignorades en passades legislatures.

Som treballadors

Un dels principals problemes amb els quals es troba l’investigador és la falta de consideració cap al seu treball. I, al volant d’aquesta idea, han denunciat en múltiples ocasions que s’oblidi que la recerca no és una despesa sinó una inversió. En aquest punt és d’on deriven gran part dels problemes.

Els limitats recursos provoquen que els projectes hagin de sortir endavant amb falta de personal, mitjans o fins i tot de mesures de seguretat. La necessitat de “mà d’obra barata” es plasma en l’ús de becaris, contractats a temps parcial que asseguren treballar a jornada completa o altres contractes o beques que es van encadenant un després d’un altre. A més molts d’ells segueixen mancant dels drets bàsics com la protecció davant els possibles accidents laborables propis de la professió. Així mateix no tenen accés a beneficis socials.

Per aquests motius des de la FJI s’insta a l’executiu a fomentar i coordinar les ajudes així com que les retribucions dels investigadors estiguin d’acord amb el salari dels titulats superiors de l’Administració Pública.

Des del comunicat també s’anima que els investigadors que hagin superat les avaluacions oportunes tinguin accés a un lloc estable.

En resum, consolidar als millors científics amb la finalitat de construir un sistema R+D+i en el nostre país que es mostri a l’altura del dels nostres veïns europeus.

2 respostes a “La queixa dels joves investigadors”

  1. a 12 des. 2007 a les 11:54 David

    Així ens va lluint el pèl, desaprofitant talent… Després ens estranyem de la fugida de cervells o de què la gent no vulgui veure la universitat ni en pintura.

  2. a 13 des. 2007 a les 12:01 enriccanela

    David,
    La política científica espanyola no acaba d’encertar. Massa subcontractes. Mentre un investigador o un tècnic d’un grup de recerca tingui aquesta inseguretat laboral i conri menys que els que porten els paquets o els que vigilen les portes no anirem bé.
    Cal saber quins són els objectius. Societat del Coneixement, Objectius de Lisboa, quin far de riure. Bé millor plorar.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació