Líders en alguna cosa


Enric I. Canela

L’Informe PISA 2006 no és bo per a Espanya, però si que Espanya lidera alguna cosa. Segons Diario Médico, els primers consumidors de cànnabis de la Unió Europea i els segons de cocaïna. No sé com està Catalunya en el rànquing, però molt em temo que no starem a la cua del consum.

Tindrà això alguna cosa a veure amb l’educació?

8 respostes a “Líders en alguna cosa”

 1. a 20 des. 2007 a les 10:13 Manel des de l'exili

  No només amb l’educació sino també en la mentalitat de la gent que quan veu algú fumant un porro o esnifan cocaina, no ho denuncia.
  Jo no dic que s’hagi de denunciar o que si, només constato que si no hi ha cap perill, i fins i tot esta ben vist en certs ambients fumar porros, per exemple, no és de estranyar que al final siguem el pais que més consumeix.
  Quan viviem a Corbera, un dia la meva dona que és mig Alemana va anar a un parc infantil amb els meus fills de 3 i 1 any, havia una colla de adolecents de 16 o 17 anys liant i fumant un porro davant dels nens petits amb els pares a prop, la meva dona no podia creure com ningú els cridava l’atenció i va decidir dir-li al responsable del bar que havia en el parc i aquest li va dir que ho feien cada dia i que era normal!.
  A ALemanya no he vist encara a ningú fumar un porro i això que he anat a molts bars d’ambient i concerts de rock, pop i funky. En cani a Catalunya sempre que vas a un concert tens problemes per no quedar-te envoltat de l’olor a maria. I en certs bars jo he vist gent foten-se una ratlla de farlopa, com si res!.
  A Catalunya fa falta reconsiderar si volem prosperar com els paisos europeos o quedar-nos com el puticlub d’europa.
  Hem de començar ser més autoexigents amb nosaltres mateixos i començar a perdre la por a denunciar el que creiem que no es correcte, és l’unic cami per avançar.

 2. a 20 des. 2007 a les 12:19 enriccanela

  Manel,
  Suposo que saps que a la porta del bar de Biologia els porros són continus. No crec que Biologia sigui especial encara que segur que es fumen més que a Medicina o Dret. És un tema complicat perquè no hi ha cap normativa ni res que ho impedeixi. I clar ningú no vol problemes.
  Si l’educació no funciona és molt difícil fer res. Aquí la tolerància en moltes d’aquestes coses és infinita.

 3. a 20 des. 2007 a les 5:34 joan arnera

  He de dir que a Alemanya hi ha un munt de bars on la gent fuma porros… no ens passem de puristes, Manel, no fotem!
  Em sembla que el tema de les drogues no es pot enfocar des d’un punt de vista tant simplista. En primer lloc, el consum de drogues és una qüestió personal, de decisió personal, i si volem ser honestos és quelcom que cal respectar, ens agradi o no ens agradi. Una altra cosa és si el consum es realitza en ambients on pot molestar o incomodar, però aquí som tots una mica hipòcrita, perquè també molesten els borratxos al carrer i ningú no es planteja de prohibir l’acohol. Ja sé que no és ben bé això… però potser no hi ha tanta diferència, oi? Qúestió de tradicions culturals.
  Pel què fa a l’´l’ensenyament, tots dos sabeu que el problema no són els porros (ni tan sols la cocaïna), el problema són les mentalitats, els interessos de la gent, la manca d’educació i respecte, la mala formació, la desatenció als valors, etc.
  Salut

 4. a 20 des. 2007 a les 6:50 David

  El problema d’aquest país és ser excessivament tolerants davant qui no respecta els drets dels altres, a més de practicar una tolerància selectiva molt curiosa (aquí tothom pot fumar porros pels passadissos de la facultat, però els cocodrils no poden actuar al circ)… Per fer-nos-ho mirar…

 5. a 20 des. 2007 a les 9:56 enriccanela

  Jo crec que cal respectar als altres sempre no molestin. Accepto i comparteixo el que diu el Joan. Altra cosa és que pensi com afecta això a la salut del país. No em sembla un bon indicador. Si relaciono l’increment de determinades activitats amb l’educació dels nens. A mi que fumin un porro no m’incomoda gens, al contrari m’agrada l’olor de la maria. Quedi clar que soc partidari de la liberalització de les drogues “toves”, tot i que per la meva professió sé que són dolentes (no esporàdicament). Veig massa gent que deixa la class, seu fora i es posa a fumar porros. No ho veig excessivament bé, bàsicament perquè el que cal fer és es estudiar perquè ho paguem tots.
  I si, el país és molt tolerant amb la majoria de les coses. Fins i tot és tolerant davant qui no respecta als altres. I crec, com diu el David, que és un problema que tenim

 6. a 21 des. 2007 a les 1:38 Manel des de l'exili

  Doncs durant aquest any i mig no he vist ningú fumar Doncs durant aquest any i mig no he vist ningú fumar un porro a Alemanya, si que he vist embolicar (liar en castellà) cigarretes, de fet la majoria dels meus amics que fumem tabac, fumem tabac “liat”. També es cert que no acostumo anar en certs ambients més pro drogues, però a Catalunya no cal que vagis a aquests ambients per veure gent fumar porros. Per cert estic segur que a les facultat alemanyes a ningú pensaria en “liar-se” un porro, seria automàticament denunciat (fins it to potset per els mateixos companys) i expulsat!.

  Però el que a mi no em semble bé a Catalunya, és que fumin porros o esnifin farlopa o altres drogues il.legals en llocs públics o bars oberts a tots els públics. En llocs especials o casa de cadascun es el seu problema.
  Pel que fa l’alcohol, es clar que es una droga “dura”, però com que fa molt milers d’anys que es en la nostra societat, no la poden comparar-lo amb altres drogues “dures” que son noves (100 anys potser) dins de la nostra societat, ja que no tenim, ni la prevenció que dona la seva ritualització (Cervesa amb els amics, el vi blanc per el peix, el vi negre per la carn, el cava per les celebracions…etc) ni la predisposició genètica contra aquestes drogues tal com tenim amb l’alcohol.

  Però independent de tot això , crec que no podem esperar que el país progressi si primer acceptem d’entrada que la gent es passi pel “forro” les normes i les lleis!.
  Si una norma no es correcta o una llei no es correcta, es canvia la norma o la llei. Per exemple jo trobo una estupidesa el limit de velocitat actual en les autopistes, sobretot perquè la majoria dels conductors no ho segueixen si no saben que hi ha un radar. A aquí a Alemanya en les autopistes sense limit , la gent conduixex a la velocitat que vol i quan hi ha un limit de velocitat, tothom ho segueix!. Jo crec que ho fan perquè saben que més endevant podran anar a la velocitat que vulguin i que ara per els motius que sigui, es recomanable reduir la velocitat!. En canvi a Catalunya en molts llocs el limit de 120 Km per hora es ridícul i en canvi potser la limitació a 80Km en les àrees metropolitanes potser esta bé si fons com a Alemanya que es de 100km per hora, però no per la contaminació normal, sinó per l’acústica!.
  Per acabar pel que fa a la legalització de les drogues “toves” , jo només acceptaria la maria però potser igual que a Holanda només en certs cafès. Pel que fa a les drogues dures com la cocaïna, la heroïna o les noves com les pastilles, seria molt més estricte per els seus efectes devastadors a les persones i als seus familiars. En aquest sentit cal molt bona educació que inclou prevenció i sobretot informació.

  Peró el més importat és que si el missatge que donen al nostres fills és que de gran el que s’ha de fer és liar-se porros cada vegada que es pot o veure cerveses sempre que hi ha l’oportunitat durant tot el dia o prendre la copeta de conyac o el cigaló en el dinar o en els sopar a part de la botella de vi, s’ha d’acabar amb el Whisky o el xupito corresponent (moltes vegades de franc segons en quin restaurants) i esnifar en les festes especials una mica de farlopa, no podem esperar que el nostre país sigui capdavanter en res més del que som ara: El Puticlub amb més drogadites d’Europa.

 7. a 21 des. 2007 a les 6:50 Marc

  Crec que no podem denunciar ningú que no ens molesti. Que cadascú foti el que vulgui si no emprenya els altres. Cal més informació, o educació, que seria el mateix.

  Bon Nadal a tots.

 8. a 21 des. 2007 a les 8:32 enriccanela

  Manel i Marc,
  Jo soc bastant liberal, però em sembla malament donar mal exemple. Estic d’acord amb que l’alcohol és una droga dura acceptada per raons econòmiques, culturals i històriques. Les prohibicions no porten a cap lloc. El que cal és educació, espais i liberalització. No accepto legalitzar la cocaïna, per exemple, però millor trobar una solució que eviti el negoci muntat. Si s’escau gratis i en llocs controlat per a la gent addicta.
  Crec que les lleis estan per complir-les i, com diu el Manel, canviar-les si cal. El problema de lleis que tothom se les salta és un mal sistema.
  Cal un sistema educatiu que potenciï els valors. En general aquí tot això s’ha degradat molt. És cert que a tot el món que ens envolta les coses han anat endarrere en aquest aspecte, però aquí una mica pitjor.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació