Enric I. Canela

Sobrecuriosidades fa un article sobre els millors avenços científics de l’any 2007. Aquesta avenços són:

 1. La variació genètica humana es pot saber per fi la diferència entre els ADN de dues persones.
 2. La reprogramació cel·lular de cèl·lules mares adultes.
 3. El descobriment de l’origen dels raigs còsmics
 4. El model teòric que permet manejar l’espín dels electrons.
 5. Els estudis sobre els òxids metàl·lics de transició
 6. L’ordinador que ha aconseguit demostrar que, si no hi ha errors, les partides de dames sempre acaben en taules.
 7. La relació entre la memòria i la imaginació.
 8. El coneixement de l’estructura d’un receptor d’adrenalina
 9. La nova química de síntesi.

La descripció i el comentari sobre cadascun d’aquest deu avanços es poden trobar a la revista Science (el més valorat: 1 i els nou següents: 2).

4 respostes a “Els 10 avenços científics més importants del 2007”

 1. a 24 des. 2007 a les 7:36 Manel Bargalló

  He vist el video sobre la variabilitat del DNA i com en els darrers 3 anys i sobretot aquest 2007 el nombre de gens implicats en moltes de les malalties o que augmenten el risc en aquestes.
  Al final quan en el video es parla de com es podrà fer servir aquesta informació i sobretot si podràs pagar perquè te la facin un diagnosis, m’ha fet pensar una mica que aquesta informació pot ser perillosa tant per la persona que ho demana (pot fer-li canviar la vida si sap que te moltes possibiltiats de morir aviat) com per empreses d’asegurançes i també de treball normal (si te risc de caura malalt cronic no interesa contractar-lo).
  També pot ser utilitzat per els “racistes” que cerquen com sigui un argument pseudocientific per justificar la seva creencia, tenim l’exemple del darrer llibre del Watson.
  Però es indudable que estem davant d’un moment tant important per la recerca médica que em fa ser optimista per moltes de les malalties fins ara incurables.
  El problema serà quin serà el preu per aquesta informació tant etic, economic i social.
  Bon nadal
  Manel

 2. a 24 des. 2007 a les 7:57 enriccanela

  Manel,
  Com tantes coses. Les descobertes científiques no són en si mateixes bones o dolentes. Són coneixement i el coneixement en la tradició sempre s’ha ocultat als no iniciats. L’església per exemple, de sant Pau exotèrica (la que es queda com de sant Pere) o la de sant Joan esotèrica. Quants seguidors de l’església de sant Joan morts per heretges. Coneixement ocult a la tradició, només es donava el coneixement als que havien superat les proves d’iniciació. La màgia negra per exemple o ús del coneixement pels no iniciats.
  Tot això potser tan poc científic per a molts científics ve a què el coneixement sempre és perillós en mans inadequades. L’energia nuclear.
  I si, tens tota la raó. Aquests avenços són un risc enorme, però aposto per anar endavant quan més ràpid millor. És apassionant. D’aquí 30 o 40 anys els robots ens superaran, segur. Quin futur més incert.

 3. a 26 des. 2007 a les 6:59 Manel des d'Alemanya

  Incert però emocionant1

  També socialitzat al màxim de persones gràcies a Internet i a la globalització.

 4. a 26 des. 2007 a les 7:08 enriccanela

  Manel,
  Doncs tens raó. No és només d’aquest any, però comparar l’espai virtual d’ara amb el de fa molt poc és fascinant.
  Jo l’he viscut realment des del començament. El meu primer ordinador al departament tenia 8 kb de memoria RAM i vaig comprar una ampliació de 8 més. Va costar aleshores 1 milio de pessetes. Això si tenia pantalla gràfica. Poc després, anys, va aparèixer allò que deiem xarxa, correu electrònic que només feiem servir 4 a la universitat, i ara… M’apassiona la globalització.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació