La universitat del futur


Enric I. Canela

Ja fa uns dies Antonio Árias m’enviava nota de la publicació d’un article seu: La Universitat del futur. L’article em va interessar força per diferents raons, una fou una certa relació personal amb el tema, foto inclosa. Ara li copio el títol.

Árias, sempre fi, comença el seu article: Durant el curs 1539-1540, Francisco de Vitoria, va implantar en les seves classes de la Universitat de Salamanca, la revolucionària pràctica del “dictat”. El pare del Dret Internacional permetia que els alumnes copiessin la seva conferència, paraula per paraula. El professor acudia a classe amb el cartipàs, amb notes preparades per endavant i els alumnes van començar a acudir amb paper, tinter i ploma. Havien nascut els apunts.

Allò fou una revolució carregada de lluites fins que es va implantar la reforma. Lliga això amb les reformes amb les que es troba ara la universitat espanyola: el procés de Bolonya

Parla Antonio Árias de la Plataforma Universidad por el Conocimiento: Presentación del manifiesto feta a la Universitat de Sevilla i signada per ja molts professors. És un manifest contra les reformes, una amenaça, segons ells, però res més que ranci corporativisme d’aquells per als que qualsevol canvi és una amenaça. Normalment s’autodenominen progressistes però no deixen de ser ultraconservadors, del seu estatus naturalment. Com diu Árias no pensen en els estudiants. Deixo que llegiu, si us interessa, l’article d’Antonio Árias. L’he trobat excel·lent. Ah! comentari, amb reposta excel·lent.

Amb tot no puc estar-me de comentar la part final de l’article. Fa referència a les declaracions del president del govern espanyol que, parlant de la universitat, es va comprometre a: Posar el nostre sistema universitari entre els deu primers del món. Jo vaig escriure: Inconscient? Bocamoll?. Crec que això no es pot dir, però la bona notícia, a la que es refereix Àrias, és que si guanya les eleccions, abordarà les necessitats recollides en l’Informe sobre Finançament de les Universitats del Consell de Coordinació Universitària, en el que vam tenir l’oportunitat de participar Árias i jo, dotant-les amb 2.300 milions d’euros, a finançar entre el Govern estatal i les comunitats autònomes, el que augmentarà el finançament de la Universitat del 1,2% del PIB al 1,5%.

Em deia Antonio Árias després d’escriure l’article, fa deu dies, Hola Enric, estem de sort, no?Tant de bo.

A veure si entre totes les administracions fan que això millori.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació