Enric I. Canela

John Gills publicava fa uns dies al The Times Higher Education Supplement un article titulat Campuses suffer leadership and information deficits.

L’article tractava dos temes. Un el refús per part de molts acadèmics del paper de gestor. Introdueix massa tensió i no tothom està disposat a assumir-la. Per altra banda planteja que el “poder” només el té qui controla el pressupost.

El segon aspecte que tracta és la complexitat que els sistemes de beques i ajuts britànics i la competència entre les universitats per aconseguir estudiants, els millors, s’entén, i de la manca d’informació lligada a la burocràcia excessiva que existeix allà.

Dos temes. El primer ens afecta, més o menys, també aquí. Tot i que no es gestionen gaire pressupostos, aquí ningú no vol assumir responsabilitats, por lluïdes i poc agraïdes. Pel que fa a la competència, hi és, però el sistema està regulat i no es plantegen, malauradament, els mateixos problemes. Les universitats no són autònomes per triar els estudiants.

4 respostes a “Responsabilitats acadèmiques i manca d’informació”

 1. a 01 gen. 2008 a les 11:05 Miquel Duran

  En aquest tema, i també en relació al tema de la dependència de les univeristats catalanes de lleis espanyoles o europees, crec que més enllà de posicions polítiques raonables, cal aprofitar totes les possibilitats que hi ha d’exercir l’autonomia universitària. El problema és que no es fa prou bé. Aquí rau el verdader problema del sistema universitari.

  La gobernança de les universitats, la responsabilitat i el rendiment de comptes, coses ben sapigudes… però que no acaben de complir-se.

 2. a 02 gen. 2008 a les 12:23 enriccanela

  Miquel,
  Tota la raó, no s’aprofita l’atonomia que tenim, però una part important és el nostre Govern que no dóna les condicions necessàries, dins les limitacions que imposa la legislació espanyola.
  La llei catalna podria obligar al retiment de comptes tot respectant l’autonomia universitària. Sense normativa prèvia, i un pressupost lligat a objectius, no s’aconseguirà un retiment de comptes.

 3. a 02 gen. 2008 a les 11:38 Marta

  Gràcies pels bons desitjos per al 2008, Enric. Com diria Obi-Wan Kenobi, que la força ens acompanyi!

 4. a 02 gen. 2008 a les 11:44 enriccanela

  Marta,
  Ens cal molta de força. Veig que estàs ficada amb els estels. Doncs a veure si ens traiem de sobre a Lord Vander.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació