Publicat al web de la generalitat als Acords de Govern del 8 de gener de 2008

La representació anirà a càrrec de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques

El centre, anomenat Cenatic, té com a finalitat promoure el coneixement i la difusió del programari basat en fonts obertes tant a l’Administració com a d’altres sectors

El Govern ha aprovat formar part del patronat del Centro Nacional de Referencia de Aplicación de las Tecnologías de la Información y la Comunicación (Cenatic), que té com a finalitat promoure el coneixement i la difusió del programari informàtic basat en fonts obertes a l’Administració i als diferents sectors d’activitat. Amb aquesta iniciativa, el Govern de la Generalitat mostra la seva voluntat de participar en totes aquelles organitzacions d’àmbit català, estatal i internacional que treballin en el foment de l’ús del programari lliure i els estàndards informàtics basats en codi font obert.

La titular de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques serà la persona que representarà el Govern en aquesta fundació privada. El Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i la Junta d’Extremadura són les altres institucions públiques que formen part del patronat d’aquest centre.

La integració del Govern al Cenatic respon a l’interès de continuar fomentant l’ús del programari lliure i els estàndards informàtics oberts en els àmbits de l’administració, la universitat, l’empresa i la societat en general. El programari lliure, a diferència del programari propietari, es basa en el codi obert que es pot utilitzar, modificar i redistribuir sense restriccions. Aquesta opció permet un estalvi del cost de la llicència i garanteix la lliure traducció al català d’aquest tipus d’aplicacions informàtiques. Un altre dels motius pels quals el Govern aposta per les tecnologies lliures i obertes és per l’oportunitat que representa pel què fa a la dinamització del sector empresarial vinculat al desenvolupament informàtic i de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Actualment, el Departament de Governació i Administracions Públiques, mitjançant la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, desenvolupa diverses actuacions amb l’objectiu de fomentar i promoure l’ús del programari lliure. Entre aquestes accions destaquen el portal LaFarga.cat, la priorització del programari lliure en tota la Xarxa de Telecentres de Catalunya, la creació d’un directori d’empreses dedicades al programari lliure i d’un paquet d’aplicacions informàtiques de codi lliure per a petites i mitjanes empreses. Altres projectes relacionats amb aquest àmbit són la millora de l’accessibilitat dels entorns de programari lliure –amb la creació de dues veus en català que incorporarà Linkat, la nova versió de la distribució educativa GNU/Linux–, el projecte CEOS de certificació de la qualitat de les empreses dedicades al programari lliure i l’organització de la jornada anual de promoció del codi lliure.

A hores d’ara, el Govern treballa en l’establiment d’un marc d’interoperativitat de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de definir els criteris generals que l’Administració ha de seguir a l’hora d’escollir els formats i protocols informàtics que ha d’utilitzar per relacionar-se amb la ciutadania, les empreses i altres administracions. D’altra banda, des del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació ja fa temps que s’aposta pel programari lliure. Exemples d’això en són: el projecte de la Plataforma d’Integració i Col·laboració Administrativa i el projecte Canigó, una plataforma per al desenvolupament d’aplicacions basada en codi lliure.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació