Enric I. Canela

L’altre dia comentava en aquest bloc la desaparició de la revista Nat editada per Cultura 03. Em lamentava del fet.

Haig de dir que quan vaig escriure l’entrada al bloc no sabia res de les interioritats de Cultura 03. Avui m’ha sorprès llegir a e-noticies que. El primer número de la nova revista Time Out Barcelona, editada pel grup Cultura 03, apareix dijous vinent. La revista, que s’anuncia ja per TV3, ha rebut una subvenció de 400.128 euros del Departament de Cultura. El número dos de la conselleria, Eduard Voltas, havia estat anteriorment director de l’empresa editora, però fonts oficials de l’empresa han assegurat que “no té res a veure amb aquesta subvenció” i han remarcat que “Eduard Voltas és secretari de Cultura no de Comunicació”.

Una mica després diu: Time Out, tanmateix, ja va rebre el 2005 165.000 euros de subvenció malgrat que, finalment, l’aparició no s’ha fet fins tres anys després.

Sembla que algunes opinions apunten a un tracte de favor rebut per Cultura 03 per part del departament de Cultura coincidint amb la presència de l’antic director de l’editorial. No vull relacionar a Eduard Voltes amb aquesta política empresarial ni amb les subvencions, la raó fonamental és que no m’agrada. No soc partidari de dir mal de la gent i llençar sospites, molt menys si no tinc la més mínima prova, però si, insisteixo, dubto dels seus esforços per mantenir Nat. Cal assenyalar que Voltas no estava aleshores a la Generalitat. Va ser noment secretari de Cultura del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació per decret del 19 de desembre de 2006.

Furgant una mica en la notícia de la desaparició de Nat trobo que VilaWeb informava que Cultura 03 ha tingut conflictes amb d’altres revistes que ha deixat de publicar. A finals de juliol, es va fer públic el malestar de la llibreria Altaïr, qui reprovava la publicitat enganyosa de Cultura 03. I és que aquest grup editorial, quan va deixar de dirigir la revista de viatges ‘Altaïr’, va anunciar als subscriptors que aquesta passava a ser ‘Lonely Planet’. Però es tracta de dues revistes independents. ‘Altaïr’, que havia dirigit el grup Cultura 03, continua, tot i que en altres mans.

Sembla que Cultura 03 fa coses que no agraden a molta gent. També sospito que a Cultura 03 no li ha interessat prou la revista Nat, no ha fet gaire per salvar Nat, no ha fet els esforços necessaris. Aquests projectes necessiten màrqueting, recursos, dedicació i estima de part de l’empresa. No hi ha prou amb l’esforç dels directament implicats dels quals no en dubto.

És evident que el contingut de Time Out ven més que la divulgació científica i és evident que si es fa bé potser millor negoci. Per a mi està molt clar que l’editorial ha d’apostar pel negoci, una empresa té aquest objectiu.

Amb tot si que potser el Govern de la Generalitat en la seva política discrecional de subvencions hauria d’haver ajudat una mica a salvar aquesta revista. Quantes publicacions viuen d’anuncis oficials? Cal, a més recordar que al 2006 l’AVUI va rebre només 370.000 euros de subvenció mentre que Cultura 03 en va rebre 375.000 euros, l’AVUI es lamentava d’aquesta discriminació donada la clara diferència en la difusió d’ambdues publicacions. També e-noticies avui també parla d’un acumulat d’un milió d’euros atorgats a aquesta editorial. Potser aquesta política de subvencions hauria d’afavorir a la divulgació de la ciència, en un país tan mancat, més encara ciència en català. Això també és ajudar al català. Tot això em demostra una vegada més que al Govern de la Generalitat, en conjunt, el tema de la ciència l’importa menys que la pesca del bacallà a Suïssa. Quina pena, quina poca fortuna que el país degeneri d’aquesta manera.

Segur que hi ha persones més informades, segur que hi ha més informació publicada, potser algú s’animi a dir alguna cosa més.

2 respostes a “Al Govern l’importa la difusió de la ciència en català?”

  1. a 09 gen. 2008 a les 1:41 Iñaki

    Totalment d`acord amb tu. La divulgació de la ciencia malauradament ni es negoci ni interesa als politics. Nomes cal veure els diaris espayols i catalans. La majoria, exceptuant el Mundo, ni tan sols tenen una secció específica, pero si tenen de “motor”, “gent”, etc… Molt lluny de alguns diaris estrangers de referencia. El mateix passa a la televisió i al món editorial. Es una llàstima.

  2. a 09 gen. 2008 a les 4:48 enriccanela

    Catalunya està empeltada de tots els mals espanyols, fet ibèrics. Massa anys mirant cap a l’interior de la península i poc més enllà.
    Aquest é sun tema greu per al desenvolupament futur. El que passa és que en un país com el nostre hauria de ser el sector públic el que tires del carro i no ho fa.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació