Del web del Comissionat per a Universitats i Recerca  (Nota de premsa emesa pel departament d’Innovació, Universitats i Empresa)

 • El conseller ho ha dit en el marc d’un acte organitzat pel Cercle d’Economia on ha participat amb la conferència “Catalunya, punt d’atracció de talent de la Mediterrània”. Ha exposat els principals 5 reptes de la universitat catalana: consolidar l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), millorar la governança del sistema universitari, atreure talent, promoure la internacionalització radical i orientar-se al lideratge de la Recerca i la Innovació
 • Huguet ha anunciat que el Departament incentivarà les inversions de les empreses en recerca i la incorporació de doctorands i investigadors a les empreses

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha reclamat avui a les universitats catalanes “més coratge per obrir-se a l’exterior i participar en projectes internacionals de primer nivell” i a les empreses “més col·laboració i més implicació en projectes de recerca universitaris”.

Huguet ha fet aquestes manifestacions en un acte organitzat pel Cercle d’Economia en què ha participat amb la conferència “Catalunya, punt d’atracció de talent de la Mediterrània” on ha analitzat els principals 5 reptes de la universitat catalana: consolidar l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), millorar la governança del sistema universitari, atreure talent, promoure la internacionalització radical i orientar-se al lideratge de la Recerca i la Innovació. En la seva intervenció, el conseller ha proposat un seguit de mesures per enfortir les relacions actuals entre universitats i empresa que ajudin les universitats catalanes a situar-se entre les més competitives i les més atractives del món.

1.- Consolidar l’EEES

Pel que fa al procés de Bolonya, Huguet considera que L’Espai Europeu d’Educació Superior ha de permetre multiplicar la mobilitat acadèmica a Europa, especialment pel que fa als postgraus. I ha definit aquest procés com “un gran repte i una gran oportunitat. El repte de definir un nou mapa de titulacions, que ja s’ha iniciat, i l’oportunitat d’ajustar millor l’oferta de titulacions a la demanda social”.

2.- Millorar la governança

La millora del sistema de governança es veurà reflectida en la propera Llei d’Universitats de Catalunya (LUC) que “recollirà canvis en la millora de la governança del sistema universitari reforçant l’autoritat acadèmica dels rectorats i incrementant l’autoritat real dels Consells Socials en la gestió econòmica de les Universitats”.

El conseller també ha explicat que la millora de la governança es donarà amb més flexibilitat normativa i menys reglamentació intervencionista. “La solució no vindrà per retallar l’autonomia universitària, al contrari, vindrà amb una major autonomia acompanyada d’un sistema de responsabilitats integral en el marc d’un conjunt de regles de joc el més clares possible”. Segons Huguet, una bona solució serà “reforçar l’autoritat acadèmica dels rectorats i incrementar, alhora, l’autoritat real dels Consells Socials en la gestió econòmica de les universitats”.

3.- Atraure talent

Pel que fa al tercer gran repte, l’atracció de talent, el conseller ha dit que tenim gent molt bona a la universitat i recerca “però en traiem poc rendiment. El model ICREA el consolidarem i el millorarem”. En aquest sentit, el conseller ha anunciat l’obertura d’una línia d’incentius en recerca per empreses que faciliti la incorporació de doctorands i investigadors. “Tenim talent i l’hem d’incorporar a les nostres universitats i empreses públiques i privades perquè comencin a captar excel·lència”.

El conseller ha fet palès que “cal un canvi de mentalitat en un doble sentit per entendre que una part de la inversió publica i privada és fonamental que es destini al talent i per cultures corporatives a l’empresa, a la universitat i a la pròpia administració de valoració del talent”.

4.- Promoure la internacionalització radical

En el quart repte, la internacionalització de la universitat, el conseller ha encoratjat a les universitats cap la internacionalització radical: “No ens ha de fer por. Per ser un pol d’atracció de talent necessitem esdevenir motors del coneixement i líders internacionals”. Una de les fórmules plantejades pel conseller és assolir que quasi la meitat dels professors universitaris tinguin alguna activitat internacional avaluada.

Segons Huguet, la marca compartida Universitat de Catalunya -una petició dels rectors- hauria de permetre funcionar com un sistema integrat, més eficient i amb més projecció internacional. El conseller afirma que “cal sumar esforços i aprofitar sinergies i vendre el millor de les universitats de Catalunya des de la docència fins a l’excel·lència dels centres de recerca”. “La marca compartida Universitat de Catalunya, que ha de representar el conjunt del sistema universitari, hauria de permetre funcionar com un sistema integrat, més eficient i amb més projecció internacional”, ha afegit

5.- Lideratge en recerca i innovació

El cinquè repte és el lideratge de la recerca i la innovació. En aquest apartat el conseller ha assenyalat que “tenim gent bona però potser no està ben organitzada, i aquí la triple hèlix en té la responsabilitat”. En aquest sentit, ha recordat que el Govern està treballant en el Pacte Nacional per a la Recerca i Innovació i “tenim la voluntat que amb el document que elaborarà el Comitè d’Experts hi haurà un gran acord que donarà estabilitat al sistema”.

També s’ha referit a una assignatura pendent dels empresaris: incrementar la inversió en recerca. “A Catalunya estem a la tercera part de la inversió en recerca que hauria de fer l’empresa del que ens tocaria per estar a nivells com Finlàndia. Hem de passar de ser la fàbrica d’Espanya a la gerència de la part del món que ens pertoqui”, ha dit.

La recerca i la innovació han esdevingut un factor clau d’èxit de les societats avançades. Des d’aquest punt de vista, Huguet considera que “Catalunya no ha assolit el posicionament que per tradició industrial i desenvolupament econòmic li correspon”.

4 respostes a “El conseller Huguet parla d’universitats al Cercle d’Economia”

 1. a 12 gen. 2008 a les 11:37 Elies

  M’he perdut… què és això de la “triple hèlix”? Tremolo…

 2. a 12 gen. 2008 a les 11:46 enriccanela

  Elies,
  Estàs de conya. Com que aquesta expressió es fa servir fa anys, se l’ha après i ara la fa servir.
  Ja vaig escriure no fa gaire com s’ha de plantejar el Pacte, hi tornaré. No crec que em facin cas, però… la vida és així.
  Dijous vaig estar donant una xerrada a la Cambra de Sabadell sobre educació i ja vaig parlar de com s’han d’abordar els pactes.
  Aquí es pacten coses genèriques sense el pressupost al costat.

 3. a 12 gen. 2008 a les 12:09 Elies

  No, no , ho sento, no sé a què fa referència l’expressió.

  Bé, en tot cas, tremolo igualment. A veure, ara resulta que el problema de les universitats és que no tenim coratge? uf!

  M’agradaria saber què entèn per això de projectes internacionals de primer nivell. A veure si farà com en aquella visita a un centre de recerca de biomedicina “de primer nivell” i es fot a parlar de l’homeopatia.

  En tot cas, potser podria començar això del coratge per la seva persona, ja que parla de les noves titulacions, i la vergonyosa pèrdua de competències de la Generalitat en aquest àmbit. Molt valent, Huguet, “consejos vendo, que para mi no tengo”, oi?

  Realment som uns autèntics imbècils. Fa unes setmanes el ZP diu que posarà les universitats espanyoles “entre las 10 primeras del mundo”, i ara aquest, l’Huguet, també, les catalanes, “entre les més competitives i atractives del món”. Caramb, no ens hi posem per poc. Suposo que tot serà gràcies a les seves brillants gestions`i lideratge visionari. El gran guia! El kondukator!! Ah! veig que tornem amb el tema Finlàndia. Aquest exemple ja els hi ha durat un semestre!!!

  Doncs res, si ells ho diuen, que vagin fent espai al rànquing del Times, que vagin obrint pas.

 4. a 12 gen. 2008 a les 12:34 enriccanela

  Elies,
  La triple hèlix és refereix a administració – universitats (o centres de recerca públics) i empresa. Un de les poques persones intel•ligents que hi ha al sistema, en aquest casa al departament de Salut, que pensa en recerca és Ramon Maspons. Pots mirar aquest breu pdf: http://www.biocat.cat/en/Noticies/arxiu/fp7_pdf/carpeta_fp7/ramon_maspons.pdf
  El discurs de l’Huguet està ple de coses que el públic vol escoltar, però em temo que buides. Josep Huguet ha anat agafant coses que li han dit i ha anant construint un discurs, però em temo que a darrere no hi ha massa. Li agrada això de “coratge”, “radical”, etc.
  El tema de col•locar-nos entre les 10 millors del president espanyol i això de l’Huguet… En tot cas, en recerca, la política espanyola és francament superior a la catalana. El Plan Nacional I+D+i espanyol no és dolent i si segueixen el ritme… Vull veure que fan amb el finançament. Jo crec que acabarà guanyant la partida Espanya per golejada. Ningú no espera massa de la Generalitat, a la recerca, i molt de Madrid. Fa anys que passa, però aquest últim Govern ha aconseguit treure qualsevol esperança. No existeix.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació