Ètica i blocs


Enric I. Canela

Saül Gordillo a les Jornades de la Catosfera va moderar divendres la taula rodona sobre l’ètica dels blocs. Sorprenentment ni Juan Varela, Códigos para los blogs en la Catosfera, ni Vicent Partal, Catosfera, es van manifestar partidaris de què hi hagin codis ètics o de conducta. Ho recull Saül Gordillo al seu bloc i jo ho vaig escoltar en directe.

La posició dels dos em va sorprendre. Diu el Saül: És evident que la proposta del codi ètic, que té precedents als Estats Units, queda tocada i enfonsava, sobretot per a mi com a promotor [El codi ètic pels blocs polítics en català]. Si ells dos s’hi oposen, i amb els arguments amb què ahir ho van fer en la taula rodona (d’altíssim nivell), jo confesso el fracàs de l’intent i m’hi aturo.

Jo li demano al Saül que no s’aturi. Els codis són necessaris en qualsevol professió o activitat. Millor que hi siguin, no són lleis, són normes de comportament. Soc liberal, però voldria recordar que la llibertat de cadascú acaba on comença la de l’altre. No m’agrada l’anonimat, l’entenc quan algú ha de protegir la seva identitat de possibles represàlies polítiques o professionals, ja sabem que és el sectarisme, però no m’agrada quan no és per això. No m’agraden els insults, si la crítica, no m’agrada la grolleria, no ens porta a en lloc. Codi ètic no vol dir prohibició. Endavant Saül, tens raó.

11 respostes a “Ètica i blocs”

 1. a 27 gen. 2008 a les 1:20 Diego Sola i Garcia

  Hola, Enric.

  No vaig poder assistir a aquesta taula rodona de divendres (de fet vaig haver de marxar abans), però pel que expliques va ser una taula de gran nivell de debat. Sobre el codi ètic blocaire no tinc una opinió clara, però sí que crec que certes normes col·lectives, que quedessin clares, no anirien malament.

  Per cert, em va semblar veure’t (crec) com dues o tres files més endavant d’on jo era dissabte, però no sabia ben bé si eres tu, així que no em vaig atrevir a saludar-te. No sé si eres tu o no, en tot cas, espero que les Jornades de la Catosfera t’hagin sigut de profit! La veritat és que ha estat una experiència molt interessant, que esperem es repeteixi d’aquí un any.

  Salutacions.

 2. a 27 gen. 2008 a les 1:42 Salvador

  Ja fa uns dies vaig escriure aquest comentari al blog de Marc Vidal: ‘No veig gaire necessari afegir codis ètics o deontològics, a diferència del periodista ser blogaire no és una professió’
  Continuo pensant igual.

 3. a 27 gen. 2008 a les 1:48 Salvador

  I continuant amb el tema, qui i com controlaria que es segueixen les normes del codi ètic? Cada blogaire actualment ja té la possibilitat de moderar els comentaris, què més hauriem d’afegir? No ho veig gens clar.

 4. a 27 gen. 2008 a les 1:48 enriccanela

  Diego,
  Saps que penso, que mancava espai de trobada. Em van sobrar ponents, malgrat l’interès i em va mancar espai de debat i xerrada. Una cosa molt positiva és haver poder saludar amics de la xarxa, i clar calia identificar-los.
  Sobre el codi, sense gaire normes, però si els principis de la ciutadania ben explícits.

 5. a 27 gen. 2008 a les 1:55 enriccanela

  Salvador,
  Si, tens raó en el que dius. Ningú ha de controlar res, simplement es tracta de manifestar uns principis, que s’aculli qui vulgui. Jo per exemple reflexionaria sobre el tema. No vull normes, vull declaració.
  No sé com dir-ho, els manuals d’urbanitat ajuden a viure millor, evidentment no eliminen els mal educats. Ningú sanciona un mal educat.

 6. a 27 gen. 2008 a les 2:08 Dessmond

  A mi em costafilar prim, perquè entenc que el mitjà té les seves limitacions. Ara, jo tampoc crec gaire en els codis ètics. I no veig perquè un blog no pugui ser anònim. I jo també sóc liberal, que consti. Del Grup Hayek.
  Qui faci l’animal en el seu blog, tindrà conseqüènies. La pèrdua de lectors. Ara, a mi em sembla que sacralitzem les coses. Un blog és una cosa personal que la penges a la llum pública. No té més trascendència.

 7. a 27 gen. 2008 a les 2:24 enriccanela

  Dessmond,
  En el tema de l’anonimat he manfestat una preferència, conec i aprecio persones que es mantenen en l’anonimat, tenen les seves raosn. Amb tot quan algú em parla d’alguna cosa m’agrada contextualitzar, no per això menystinc el que hi diu.
  No voldria sacralitzar, però si defensar l’educació, l’ètica. Evidentment quan algú no es comporta la xarxa el castiga.

 8. […] Gordillo hi participaven en Juan Varela i en Vicent Partal. L’acte fou comentat per l’Enric Canela al seu blog on destacava que “sorprenentment ni Juan Varela, Códigos para los blogs en la […]

 9. […] Gordillo hi participaven en Juan Varela i en Vicent Partal. L’acte fou comentat per l’Enric Canela al seu blog on destacava que “sorprenentment ni Juan Varela, Códigos para los blogs en la […]

 10. […] Gordillo hi participaven en Juan Varela i en Vicent Partal. L’acte fou comentat per l’Enric Canela al seu blog on destacava que “sorprenentment ni Juan Varela, Códigos para los blogs en la […]

 11. […] Gordillo hi participaven en Juan Varela i en Vicent Partal. L’acte fou comentat per l’Enric Canela al seu blog on destacava que “sorprenentment ni Juan Varela, Códigos para los blogs en la […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació