Què passa a Time Out?


Enric I. Canela

Ahir i avui he estat desaparegut del bloc. El poc temps que tenia lliura l’he hagut de dedicar a acabar uns informes i estic per recollir perquè a sobre he dormit poc, però hi ha una cosa que tenia al cap i sobre la que aquest migdia he recollit més informació. És diu Time Out Barcelona.

Ahir vaig tenir un moment per “ullar” les novetats, i a e-noticies vaig llegir que Toni Puntí plegava de director de la nova revista Time Out. Una decisió “estrictament personal” i no per cap problema. Jo no soc una persona amb tendència a mal pensar, però aquesta no me l’empasso. La revista estrella de les subvencions, la perla de la cultura catalana es queda sense director quinze dies després de publicar el primer número, i el director se’n va per motius “estrictament personals”?

Ara seria qüestió que la direcció de l’empresa expliqués a què han dedicat els més de mig milió d’euros rebuts. Potser són insuficients per posar el personal necessari per tirar endavant un projecte com aquest? Què li van prometre a Toni Puntí i que li han donat? L’han enganyat? O potser la direcció de l’empresa i Toni Puntí no tenien una relació còmoda?

No serà que no es ven gaire la revista. Em deien avui que estan amoïnats per l’OJD.

Potser algú quedarà malament quan es compari el nombre d’exemplars venuts i la subvenció. Quaranta mil exemplars són molts. De moment no conec ningú que l’hagi comprat, clar que jo no em moc en el món de la cultura, soc de ciències. El primer exemplar valia 1 euro, ara em sembla que 1,95. Tirada setmanal? Quinzenal? Mensual? No ho sé, però no em surten els números, la subvencionaran sempre? O potser la passem a l’espanyol.

No puc més de recordar que han eliminat una revista magnífica, Nat, de divulgació científica en català, que mereixia ser subvencionada. La cultura, senyors de Cultura 03, senyors del Govern, no és només Time Out, també és Nat, i si em feu triar… En aquest país mai la ciència es considera cultura.

Seguiré investiants, avui al migdia m’han donat alguna pista més. Catalunya és un mocador.

18 respostes a “Què passa a Time Out?”

 1. a 01 febr. 2008 a les 12:05 ricard

  Com dius Catalunya és un mocador, tot i que no he llegit la revista, abans del seu llançament ja en vaig sentir parlar i recordo com en un fòrum que res tenia que veure ,algú molt lligat a Cultura 03 no parava de fer aspavents sobre el magnífic que seria poder comptar amb Toni Puntí com a director , i ara mira…

 2. a 01 febr. 2008 a les 12:11 David

  Jo l’he comprat un parell de números i la impressió que m’ha donat és que he comprat un “Què Fem” dels antics, sense haver comprat La Vanguardia. A aquesta revista li pronostico poc futur perquè no aporta res que no hi hagi al mercat.

  I tornem al problema de sempre: la cultura de viure de la subvenció. La llista de projectes hipersubvencionats i amb nuls resultats és malauradament massa llarga…

 3. a 01 febr. 2008 a les 7:35 enriccanela

  Ricard,
  La marxa de Toni Puntí és molt rara i només espot entendre per fortes discrepàncie amb la direcció. Què li van prometre? amb què s’ha trobat?

 4. a 01 febr. 2008 a les 7:37 enriccanela

  Dvid,
  Jo he mirat l’índex. No m’ha motivat comprar-la. De fet no vaig comprar el primer empipat pel tema Nat. Normalment per aquest preu compro qualsevol cosa en català per veure si val la pena.
  Em va donar la impressió que tu em transmets.
  Aquestes coses han de tenir objectiu de país, per això són les subvencions i, malauradament, això sembla projecte d’amics.

 5. a 01 febr. 2008 a les 1:55 Lídia Pelejà

  Enric,

  doncs mira, jo tant bon punt vaig veure que sortia una revista d’aquestes característiques, vaig anar a l’Fnac a comparar-la. Em vaig subscriure quan vaig veure l’oferta, però el segon número no em va arribar. El tercer el vaig anar a bucar al kiosc. Ahir va sortir el 4t numero i encara no el tinc.
  En fi, tota una Odissea. Però la revista al primer número em va semblar fantàstica. Els demés estan bé, però el primer estava millor, realment.
  Res, que jo la seguiré comprant.

  Una abraçada,

 6. a 01 febr. 2008 a les 3:53 Joan Arnera

  Enric, el tema és interessant. espero que en continuis parlant, i que ens informis d’aquests rumors o notícies que t’arriben…

 7. a 01 febr. 2008 a les 4:15 enriccanela

  Lídia,
  Tan de bo m’equivoqui amb tot plegat. Jo no faig camnpanya contra compar-la, més aviat estic en la línia del David, un tipus de revista que no m’interessa gaire, però això no és negatiu.
  El que si trobo negatiu és que se subvencioni una revista per promoure el català amb quantitats astronòmiques, molt més que a l’AVUI, i que el seu impacte sigui mínim. Crec que s’han de subvencionar altre tipus de revista o publicacioons de gran tirada. Ja ens diràs que en penses. De moment el que expliques no és molt encoratjador, pel que fa a la distribuidora.

 8. a 01 febr. 2008 a les 4:16 enriccanela

  Joan.
  Jo estic per cercar més informació, ja sortirà. Això no és molt clar.

 9. a 01 febr. 2008 a les 7:23 Anna

  Una revista setmanal, de cent pàgines, de caire “cultural”, amb un àmbit limitat a Barcelona, amb 15 persones en plantilla i una quarentena de col·laboradors (alguns de renom)… Altres informacions “pescades” de Vilaweb:
  – La revista ha rebut una subvenció de 400.128 euros del Departament de Cultura. – El número dos de la conselleria, Eduard Voltas (secretari de Cultura), havia estat anteriorment director de l’empresa editora.
  -Time Out ja va rebre el 2005 165.000 euros de subvenció, tot i que l’aparició no s’ha fet fins tres anys després. Els 400.000 rebuts ara s’afegeixen al milió en diferents conceptes rebuts per Cultura 03 des del 2004.

  Valoreu-ho vosaltres mateixos. No entenc quin “forat”/nínxol de mercat ve a cobrir aquesta publicació, a més precissament en el format escollit (paper). Les iniciatives editorials, i més si són subvencionades, requereixen un projecte més sòlid al darrera…

 10. a 01 febr. 2008 a les 10:58 enriccanela

  Anna,
  Ho veus molt clar. Aquesta iniciativa no té cap mena de sentit. Hi ha qui vol viure de les subvencions. Jo no estic en contra de la subvenció a projectes que no tinguin sortiuda en el mercat com per ser un negoci sempre que siguin per al bé del país. Em sembla que no és el cas. Cap nínxol ni res. Bé potser un nínxol per enterrar diners.

 11. a 01 febr. 2008 a les 11:26 Anna

  Evidentment, jo tampoc primo el criteri mercantilista a l’hora de decidir quina publicació té un interés justificat com perquè se li concedeixi una subvenció. Però precissament el perfil d’aquesta que ens ocupa no crec que tingui cap valor afegit, en detriment d’altres iniciatives molt més mereixedores i la desaparició de les quals va empobrint el panorama català.

 12. a 02 febr. 2008 a les 12:03 enriccanela

  Anna,
  Just, coincidim. És com subvencionar la Guia de l’Oci en detriment del Liceu. Per això m’agradaria arribar a veure les xifres del negoci de Cultura 03.
  Una subvenció alta, segur que han posat mentys recursos del que van dir a Time Out per tapar altres coses. Imaginacions meves.

 13. a 02 febr. 2008 a les 1:18 Pepillu

  Entenc les vostres reflexions, perquè com a col·laborador de Time Out sóc el primer sorprés per aquesta decisió, però em sembla que en aquest país hi ha una predisposició massa alta a criticar-ho tot i a sospitar de tot. Sóc el primer que lamenta la desaparició d’altres publicacions, però tot el que sigui sumar i no restar en l’àmbit cultural ho trobo positiu i engrescador.

 14. a 02 febr. 2008 a les 10:15 enriccanela

  Pepillu,
  Jo no tindria res a dir si no fos per la sospitosa coincidència entre l’eliminació de Nat, que és el que principalment he criticat, i l’aparició de Time Out de caire ben diferent i que, al meu entendre, hauria de ser menys mereixedorade subvencions. Aquest és l’autèntic sentit de la meva crítica.

 15. a 03 febr. 2008 a les 12:50 Aida

  Hola, jo he vist la publicació i trobo que es molt millor que la Guia del Ocio i el Què fem junts, no hi ha res a veure, te un nivell mes alt, i mes independent. Crec que la revista està força bé, i es en català… poca gent s’arrisca en aquest pais, i pel que sembla aquesta empresa edita les revistes mes venudes catalanes, per algo serà. Salut

 16. a 03 febr. 2008 a les 10:38 enriccanela

  Aida,
  Segur, la pregunta és: Són aquestes les publicacions que s’han de subvencionar amb els impostos?
  Jo si crec que està bé haver subvencionar Descobrir Catalunya, o la de cuïna, igual que ho era Nat. També que cal subvencionar Sapiens. Res a dir. Res a dir amb uè se subvencioni Cultura 03 quan fa aquestes publicacions. Si publiques una cosa com Interviu ho trobaria malament.

 17. a 06 febr. 2008 a les 11:21 Pau

  Enric,
  Jo vaig comprar el primer número- Encara recordo la impressió que em va provocar l’edició de Londres només fa 36 anys. Per descomptat que la impresió no es va repetir. No sé si perque no s’ho val o perqué soc molt més gran. Tampoc n’estava assebentat de les subvencions.

 18. a 07 febr. 2008 a les 1:15 enriccanela

  Pau,
  El que està passant en aquesta editorail és bastant penós. Com ja he dit en el text, el que no pot ser és subvencionar coses que no formen part del que podríem dir cultura, en un sentit ampli.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació