Com ja vaig comentar ahir, aquesta setmana horribilis m’ha impedit fer aquells escrits i reculls que faig als vespres. Així doncs ara posaré algunes de les notícies d’aquest dies.

El Economista del dia 30 publicava un article sobre la Bioincubadora del Parc Científic de Barcelona de la UB. Bona explicació.

El País del dia 30 deia que Catalunya ha captat 52,9 milions per a R+D en projectes universitaris i empresarials de fons europeus. Ja en lletra més petita diu que dels 230,5 milions d’euros captats per l’Estat, Madrid se’n porta el 35%. La UPC ocupa el 4t lloc en la captació de diners.

L’aliança estratègica, com ha estat definida, entre Catalunya i Madrid en l’àmbit universitari ha estat bastant comentada (El dia 30 La Vanguardia, AVUI, La Razón). Es tracta d’un acord signat entre la UPF, la UAB, la UAM i la UCIII es tracta d’intercanviar doctors i tenir una oficina a Brussel·les relacionada amb la recerca puntera. És ben interessant, no entenc res. Res a dir en l’intercanvi de doctors, però on queda la marca Universitat de Catalunya? Només per vendre postgraus? Si a les meves mans hagués estat hauria dedicat esforços per tenir una oficina a Brussel·les de les universitats catalanes. Que preguntin des de l’ACUP als que tenen anys d’experiència de lobbisme a Brussel·les.

El País publicava el 30 la concessió d’ajuts per l’ERC a investigadors que treballen a centres de l’Estat, parla de 13, 6 a Madrid i 7 a Catalunya. Ja n’havia parlat al bloc, però deia aleshores: S’han donat 300 ajusta a científic europeus. 15 a científics que treballen en centres de recerca catalans i 8 a científics de centres espanyols. 3 són del Centre de Regulació Genòmica, 2 de l’Institut Català de Nanotecnologia, 1 de l’Institut de Recerca Biomèdica, 1 de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, 1 del CSIC-IRTA, 1 del CSIC- Centre Nacional de Microelectrònica, 1 de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Vall d’Hebron, 2 de la UPF, 1 de la URV, 1 de la UB i 2 de la UAB. De fet segurs hi ha uns 200 i la resta fins a 300 no estan confirmats, però per la posició segur que toquen els 15 a Catalunya.

El Economista publicava el 30 una entrevista amb la Presidenta de la Conferència Estatal de Defensors Universitaris, Maria Teresa González Aguado. Una entrevista molt general.

Cinco Días publicava el 30 un article sobre la recomanació dels experts de més diners per a les universitats. Deia que les universitats espanyoles necessiten més i millors diners. L’escassa presència de centres nacionals entre les millors del món té, segons el parer dels experts, una part de la seva explicació en clau financera. Segons les últimes dades publicats per l’OCDE (que agrupa als 31 països més rics del món), Espanya dedica a l’ensenyament superior un 1,2% del seu producte interior brut, molt lluny de la mitjana ponderada del selecte club (1,9%). Però la distància és encara més important enfront d’Estats Units, que frega el 3% del PIB i col·loca a moltes de les seves universitats entre les de major qualitat.

Per als que els interessi la història. El Mundo publicava el 30 un reportatge sobre els moviments estudiantils que van canviar la història. Recordo els que van preparar la transició política espanyola. Qui havia d’imaginar que després de sortir de la dictadura estaríem en un país on els catalans seríem ciutadans de segona, això si parlem el català amb normalitat. Imaginava un altre avui després de l’Estatut de Sau.

L’AVUI i Expansión del 30 parlaven del clúster per a la recerca química de Tarragona. Un centre tecnològic amb viver d’empreses: 19 o 22 milions d’euros. Com bé diu el diari, Tarragona té el polígon de química més important del sud d’Europa. El principal projecte és el Centre de la Química Sostenible.

Expansión (i 2) parlava el dia 30 de la construcció a Castelldefels d’un dels seus centre més importants d’R+D d’Ipsen Pharma. La seu espanyola i els 150 treballadors que té a Sant Feliu de Llobregat es traslladaran a aquest centre al Parc Mediterrani de la Tecnologia. Al 2010 funcionarà. Veig que el preus i les dificultats que tradicionalment posa Catalunya a les empreses no ho han espatllat. Creieu que és així. Aquesta vegada la Generalitat ha cedit els terrenys.

El Economista parlava el 30 de la importància del superordinador MareNòstrum del Barcelona Supercomputing Center. Aquest gran ordinador atreu inversions en R+D i investigadors d’altres contrades. Parla de l’aliança entre el BSC i Microsoft. N’he parlat altres cops.

2 respostes a “Notícies de la premsa d’Universitats, Recerca i TIC de 30 de gener”

  1. a 01 febr. 2008 a les 10:44 Elies

    Enric, ja sé que la temàtica d’escapa una mica del to del teu bloc, però estic fent una mica d’activisme per veure si entre els blocs amics seguim la crida que ha fet en Partal (http://elies115.blogspot.com/) perquè commemorem el 800 aniversari del neixement del rei Jaume I. En moments com aquest, enaltir referents del nostre origen nacional em sembla una bona oportunitat de recuperar l’orgull malmès.

  2. a 01 febr. 2008 a les 10:52 enriccanela

    Elies,
    Tinc present que és demà dissabte. Haig d’agafr el llibre a veure que dic. No sé si surt alguna cita premonitòria de l’Huguet.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació