La nació catalana


Avui fa 800 anys del naixement a Montpeller de Jaume I el Conqueridor. Seguint el que dilluns ens demanava Vicent Partal als blocaires que escrivim, parlem i sentim en català, incloc ara un fragment del Llibre dels Fets i una reproducció del Penó de la Conquesta.

No posaré un dels texts dels Fets pròpiament dit sinó el començament del llibre, el pròleg d’Aguiló, molt més clar i ple de significat per a nosaltres. Comença així:

Pare y casi fundador de la nacionalitat catalana (Jaume I), Rey perpetual, fill de Montpeller, Rey d’Aragó, Comte de Barcelona, etc., conquistador de Mallorca, Valencia y Murcia, es lo rey de lots los qui parlen nostra llengua y son primer escriptor. La renaxença de la literatura l’ha alçat damunt lo pavés ó escut com la figura sobirana de sa bandera; rey que saluden reverents los monárquichs y republicans… y en aquesta creuhada pacífica per recobrar la llengua que s’acabava de perdre sens haverne adquirida un’altra (com succehí à Murcia) nos guia ab sa ploma com abans guiá los catalans ab sa espasa.

Un text per fer reflexionar a molts que avui se supediten a l’Espanya que no ens respecta.

2 respostes a “La nació catalana”

  1. a 02 febr. 2008 a les 5:45 David Morgades

    Espanya és tan viseral que no entendra mai que Catalunya és una nació, per tan la convivència no és possible. La sortida és crear el nostre pròpi estat.

    David (elracodemataro.blogspot.com)

  2. a 02 febr. 2008 a les 10:18 enriccanela

    David,
    No ens queda més cami que lluitar per la independència. Hem de manifestar-ho sense ambigüetats.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació