Anglès a la universitat


Enric I. Canela

Aquesta setmana hem vist que l’anglès a les universitats cobrarà protagonisme amb tota probabilitat. L’a premsa li ha dedicat molt ampli espai: El Periódico: Les carreres tindran assignatures en anglès els dos últims anys, L’anglès serà ineludible a partir del 2009 per tenir títol universitari, Els universitaris catalans hauran de cursar almenys el 10% de la carrera en anglès, i l’Editorial: ‘Ensenyar anglès necessita recursos’; L’AVUI: Els universitaris catalans cursaran un 10% dels crèdits en anglès en dos anys; La Vanguardia: Informe encarregat per la UE recomana aprendre una tercera llengua com la materna; i El País: Els universitaris catalans hauran de cursar almenys el 10% de la carrera en anglès.

De fet això no es nou, ho volia impulsar Mas-Colell, però no va estar a temps. Recordo haver mantingut una dura batalla al Consell Interuniversitari, durant el 2005, per aconseguir que els decrets que es van publicar aleshores ho permetessin. La rigidesa del que volien que fossin aquells decrets ho feia difícil. Una lluita gairebé en solitari, vaig tenir la tèbia complicitat, dic tèbia perquè poc van lluitar del DURSI d’aleshores, el del tripartit I. Poc van fer. Allà no ho entenien. Finalment els decrets van deixar un petit marge de maniobra. Aquells decrets ja no existeixen, però l’actual decret que regula com han de ser les noves titulacions oficials deixa total llibertat.

És ara quan el Govern pot impulsar aquesta mesura, impulsar i obligar no finançant allò que no compleixi amb aquesta condició. La premsa, recollint el que va dir la comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada, diu:

 • Universitats”recomana”que la llengua estrangera s’usi per impartir un 10% dels crèdits de les seves assignatures en anglès dintre de dos anys, quan s’hagin adaptat tots els títols a l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES)
 • La Generalitat assumeix que tindrà que oferir “una prima” als professors que imparteixin les seves classes en anglès
 • Les universitats garantiran que els titulats compten amb un nivell assimilable al ‘First Certificate’
 • La mesura s’implantarà el pròxim curs en 35 titulacions de grau i serà obligatòria el 2009-2010
 • Les noves carreres no podran “en cap cas” comptar amb menys de 30 alumnes de primer any
 • L’objectiu és que els titulats s’expressin amb fluïdesa en aquest idioma en l’àmbit professional
 • Aquests crèdits es podran convalidar si l’estudiant participa en un programa de mobilitat com l’Erasmus, amb estades a l’estranger.

Esperem a veure les reaccions que es produiran aquests dies.

2 respostes a “Anglès a la universitat”

 1. a 03 febr. 2008 a les 11:59 David

  Un petit apunt: el que ara es vol fer fa 15 anys que es fa a la llicenciatura d’Econòmiques de la Pompeu. La idea era senzilla: aprofitar docents visitants que es comuniquen en anglès, i alhora fer veure als alumnes de què l’anglès era important. Cal dir que la mesura era optativa i que ningú estava obligat a agafar cursos d’anglès. De fet, al final de la carrera ni tan sols et demanaven cap certificació de nivell d’anglès.

  Doncs bé, a, la immensa majoria van acabar agafant cursos en anglès no perquè fossin en anglès sinó perquè l’assignatura els interessava. I tots nosaltres vam sortir amb un nivell força respectable d’anglès.

 2. a 04 febr. 2008 a les 7:37 enriccanela

  David,
  Auesta va ser una excel·lent fórmula. La coneixia i m’hagués agradat que es fes a la UB. No va poder ser malgrat l’interès d’alguns. Massa gran.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació