El Mundo del dissabte recollia la notícia de la concessió del doctorat Honoris Causa per la Universitat Europea de Madrid a Valentí Fuster, i als professors de la UB Joan Rodés i Pedro Alonso.

El Punt del diumenge publicava la concessió del doctorat Honoris Causa pe rla Universitat Rei Joan Carles de Madrid a Jaume Gil Aluja catedràtic de la UB, pare de la teoria de la incertesa en el món de l’economia. Ja ha obtingut, si no recordo malament, 13 doctorats Honoris Caussa.

La Vanguardia de dissabte recollia que se li ha concedit el premi de recerca Ciutat de Barcelona al paleontologista de la Universitat de Barcelona Carles Lalueza.

La Vanguardia de dissabte publicava una enquesta feta als lectors sobre si estaven d’acord en què els universitaris fessin un 10% de la carrera en anglès, el 82% estava d’acord. Un 17% no. El Periódico fa una pregunta semblant, demana si està d’acord en que calgui l’anglès per titular-se, en aquest cas només el 62% diu que si i un 38% que no. Els que no estan d’acord deuen ser seguidors de Rouco Varela.

La Razón publicava dissabte que La Caixa destinarà per a beques per cursar un màster durant el curs 2008-09 18,4 milions d’euros. Seran 410 beques, 160 més que l’any anterior.

El Periodico de diumenge escrivia que la URV està treballant per tenir estudiants orientals. L’interès és tenir estudiants de postgrau que després puguin servir com a pont per establir relacions comercials i facilitar inversions. Fa anys ho van fer, amb èxit per cert, els alemanys a Xina. Aquesta idea era la del Programa Estudiar a les Universitats de Catalunya que tan sàviament el DURSI època Solà es va carregar.

El Punt de diumenge parlava de l’interès creixent per fer estudis d’aviació al CESDA de Reus. Hi ha 115 estudiants i aquest any se n’han matriculat 32 a primer.

L’AVUI publica avui una bona notícia: La European University Association celebrarà la seva Conferència de Primavera a la Universitat de Barcelona entre el 27 i el 29 de març de 2008. No ho diu exactament així, però és el que vaig publicar en aquest bloc el 27 de desembre i on podeu llegir la notícia amb més detall. Vindran 350 rectors.

El Periodico d’avui recull la notícia, ja comentada diverses vegades, de l’adjudicació del ajuts de l’European Research Council (ERC) a 300 joves científics europeus dels que 15 treballen a centres de recerca catalans.

La Vanguardia dóna avui semàfor verd als rectors catalans (fotografia de Màrius Rubiralta) per la seva crítica al Govern per no tenir-los en compte a l’hora d’elaborar el Pacte Nacional per la Recerca. Haurien d’haver donat un de vermell al Govern.

El País ens parla del futur PISA per a les universitats. Un objectiu que es planteja l’OCDE és l’avaluació dels coneixements dels futurs graduats. Diu el diari: La idea és fer una prova escrita, “amb respostes extenses”, no només tipus test, que mesurin “el pensament crític i les capacitats de resolució de problemes necessaris per tenir èxit acadèmicament i en el món laboral”, a més de les qüestions concretes sobre l’àrea de coneixement que s’estigui estudiant. Espanya ja s’ha ofert per participar-hi. És interessant llegir-ho. Miquel Duran a Edunomia feia aquest matí un comentari. Hi deia que cal que es vagi amb molt de compte per les diferents condicions d’estudiants i universitats, però valorava positivament la idea.

L’educació també ha estat notícia avui. L’AVUI parla de les 7.000 places fixes que aprovarà demà el departament d’Educació. També parla de la vaga prevista per al dia 14. El País parlava de la vaga dient que els sindicats es revelen contra la llei, bé l’anunci de llei i comenta els principals canvis que s’albiren. També El País publica una iniciativa d’unir-se en xarxa els mestres més innovadors. S’ha plantejat en una en un congrés d’innovació educativa. Un nou model d’aprenentatge. Una proposta interessant.

El Punt, a la seva Tribuna, publica un article de Miquel Verdaguer Turró, llicenciat en Filosofia. El seu raonament sobre la reducció de la filosofia a l’ensenyament que s’ha anat fent any rere any el vol estendre a l’ensenyament del català i l’espanyol. Comparteixo absolutament la idea de mantenir i incrementar la filosofia, però no les llengües. La filosofia és per les ments més madures, mentre que les llengües s’han d’aprendre abans. Altra cosa és el comentari de text. Crec que l’article té massa càrrega política i barreja coses. No cal ficar-se amb CiU, mare de tots els mals que assoten Catalunya, per defensar l’ensenyament. Amb tot em quedo amb l’augment d ela filosofia, però també de les matemàtiques.

El Economista ens explica que creix el nombre de patents a Espanya. Catalunya, Madrid i València per davant i per aquest ordre. A veure si anem millor en alguna cosa, clar que són xifres mínimes comparades amb les europees.

Cinco Días ens parla de l’èxit de l’empresa catalana de Sant Cugat del Vallès Konik-Tech (l’origen no ho diu). Dóna les seves xifres de venda i exportació. Llàstima que el web no el tingui també en català.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació