Traduït de Terra

Rector UB demana reformar la LOU per facilitar la mobilitat completa del professorat.

El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Marius Rubiralta, és partidari d’una modificació de la Llei d’Universitats de Catalunya (LUC) que permeti, entre altres mesures, la mobilitat completa dels professors en el sistema, el que facilitaria la creació de titulacions compartides.

Rubiralta ha destacat, en declaracions a Efe, que un dels ‘reptes’ que té plantejats la conselleria d’Universitats és fer possible la llibertat de moviments del professorat universitari, requisit indispensable, al seu judici, per a avançar en el disseny del nou model d’universitat del segle XXI.

Aquest nou model, en el qual treballen de manera conjunta els vuit rectors de les universitats públiques catalanes, es vol construir sobre la base d’un nou entramat de relacions entre elles i la voluntat de potenciar estratègies comunes perquè el sistema sigui globalment més competitiu.

En aquesta línia, Rubiralta, el rector de la universitat catalana amb més alumnes i més volum de recerca, ha urgit la ‘actualització’ de la LOU perquè professors i científics ‘tinguin una mobilitat total en el sistema català’.

Aquesta mobilitat facilitaria els acords entre universitats per compartir titulacions, en un moment que s’està procedint al disseny d’un nou mapa de carreres a nivell espanyol seguint les directrius de Bolonya.

Com a exemple de les noves aliances que teixeixen les universitats catalanes, ha posat l’acord perquè els alumnes que cursin el nou grau de Ciència i Salut Animal en la Universitat de Lleida (UDL) puguin ampliar estudis en la Universitat Autònoma (UAB) per a obtenir la titulació de Veterinària.

Els rectors d’ambdues universitats van signar aquest passat mes de gener un acord de reciprocitat, també rubricat pel conseller Josep Huguet, que permetrà així mateix que els alumnes de Veterinària de la UAB puguin obtenir la titulació de Ciència i Salut Animal de la UDL.

Altre exemple d’aliances seria el treball conjunt que realitzen la UB i la Politècnica (UPC) per reordenar el Campus de la Diagonal, en el qual compartiran serveis.

Aquesta política d’aliances és, segons el parer de Rubiralta, fonamental per encarar el futur i un mercat ja global de l’educació en el qual les universitats haurien de competir, tenint en compte a més que la ‘la fusió’ d’universitats està descartada de moment.

Rubiralta ha reclamat també una major implicació de la Generalitat per afrontar els reptes que té plantejada la universitat catalana i per defensar el paper central que ha de desenvolupar la universitat en la construcció de la societat global en la qual viurem.

Malgrat considerar que ‘ha millorat’ el diàleg amb la conselleria d’Universitats en relació amb fa una mica més d’un any, quan va esclatar una crisi que encara està pendent d’una reconducció completa, el rector admet que al departament li falta sensibilitat respecte al món de la universitat.

Davant aquesta constatació, els rectors han desistit d’esperar que els canvis que requereix el sistema els promogui la conselleria i han optat per convertir-se ells en agents del canvi.

Així, les universitats estan ultimant l’elaboració d’un llibre blanc en el qual plantejaran solucions i que està previst estigui llest en el mes de juny.

‘Són accions que potser havien d’haver vingut de dalt a baix, però com no volem perdre més temps en discussions i volem passar a l’acció, ho fem nosaltres’, ha dit.

Per altra banda, el rector també és crític amb la proposta del Pla Nacional per a la Recerca en considerar que el govern català no considera la universitat com un agent, sinó com un més dels molts actors que intervindran.

Nota: No em queda clar si Terra o Efe s’han confós i el que volen dir és quan diuen LOU és LUC.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació