Editorial del diari El Punt del 11 de gener de 2008

Les relacions entre els rectors i el govern s’han de redreçar

El segon govern tripartit va apostar per eliminar el Departament d’Universitats i crear-ne un de més ampli que reunís aquestes competències sota el nom d’Innovació, Universitats i Empresa, i que dirigeix el polític d’ERC Josep Huguet. Des de llavors, les relacions entre els rectors de les universitats –que defensen la necessitat d’un departament específic– i el govern han estat molt tenses. El primer gran xoc es va produir en la discussió del pla d’inversions. El pla arribava amb retard i, a més, preveia una important retallada, que es va corregir. Els rectors van aprofitar per denunciar que el departament no complia els seus compromisos, i la corda encara es va tensar més. En el fons, però, l’enfrontament més greu té a veure amb la crisi de finançament estructural que afecta la universitat catalana i que no és imputable, només, a aquest govern. Totes dues parts admeten que hi ha un mal finançament històric, però mentre els rectors demanen un esforç més gran de la Generalitat, el mateix govern, per mitjà d’Huguet, defensa que les universitats reajustin les plantilles aprofitant l’arribada del pla de Bolonya per adaptar les carreres existents a la realitat, és a dir, eliminar o fusionar les clarament deficitàries. En aquest marc, aquesta setmana Huguet ha acusat els rectors de falta de transparència en els comptes després que se sabés que les tres universitats grans, la UB, la UPC i la UAB, tenen un dèficit molt important. És del tot lícit que els rectors considerin que el departament dedica poc esforç a les universitats, i que el govern pensi que les universitats tenen un model «caduc», però el país, amb els dèficits profunds en matèria universitària, no es pot permetre que no es busquin ponts de diàleg i que no s’intenti redreçar la situació. No es tracta que els uns convencin els altres, sinó que la universitat pública avanci en benefici dels alumnes i, de retruc, de tota la societat.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació