Enric I. Canela

Publiquen El Punt, El Mundo, Expansión i l’AVUI que el ministre de Sanitat i Consum, Bernat Soria, La consellera de Salut, Marina Geli, i l’alcalde de l’Hospitalet, Celestino Corbacho, van presidir ahir l’acte de presentació de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, IDIBELL, i de reconeixement i homenatge a l’artista i investigador Antoni Tàpies . L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és una fundació de recerca que va ser constituïda el 16 de juny de 2004 com a entitat jurídica pròpia, i que va resultar del canvi de denominació de l’anterior Fundació August Pi i Sunyer (FAPS) creada l’any 1988. L’IDIBELL té convenis de col·laboració científica amb les institucions/centres següents:

  • Universitat de Barcelona (UB) i el seu parc científic
  • Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)
  • Institut Català d’Oncologia (ICO)
  • Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI)
  • Centre de Transfusions i Banc de Teixits (CTBT)

La memòria de l’IDIBELL la podeu trobar aquí.

Diu El Punt que l’acte d’ahir va servir perquè la Generalitat i l’Estat reconeguessin públicament el paper que ha tingut l’IDIBELL en l’àmbit de la recerca a Catalunya i per recordar que forma part de Biopol L’H, un projecte que reunirà en el futur sanitat, universitat i empresa. En concret, el nou parc científic se situarà al voltant dels hospitals de Bellvitge i Duran i Reynals i del campus universitari de la UB. L’edifici de l’Institut tindrà 40.000 m2 i estarà situat prop de l’hospital de Bellvitge, a la zona universitària.

Per Corbacho, el Biopol serà una oportunitat per a l’Hospitalet per portar el projecte de la Gran Via des de la plaça Europa fins al riu i, per tant, suposarà una millora en la urbanització i les infraestructures de la ciutat a través d’un proposta que relligarà tres àmbits diferents. Corbacho, però, va explicar que perquè sigui una realitat hauran de passar «uns deu anys». El ministre Sòria es va mostrar disposat a donar suport a iniciatives com ara la creació de Biopol L’H, que s’emmarca en un projecte global per convertir Catalunya en un motor de recerca en biomedicina i biotecnologia.

Actualment, l’institut no disposa d’un edifici propi; els tres-cents investigadors que en formen part treballen a les institucions que hi ha al campus hospitalari i docent de Bellvitge. A l’institut es treballa en cinc grans àrees d’investigació: càncer i genètica; neurociències; infeccions i trasplantaments; factors de creixement, hormones i diabetis, i, finalment, malalties inflamatòries, cròniques i degeneratives.

Diuen algunes veus de fora i dintre de la UB que aviat hi haurà una Facultat de Medicina. És probable, potser convenient. Avui funcionen gairebé com dues facultats diferents, una al costat de l?hospital Clínic i l’altra al costat de l’Hospital de Bellvitge. Tanmateix i només de fora de la UB, que jo sàpiga, algunes persones de diferent ambient, i “generalment ben informades”, m’han dit que una aspiració de Corbacho és que el campus de Bellvitge es converteixi en una Universitat de Ciències de la Salut amb seu a L’Hospitalet de Llobregat. Espero que això no sigui més que el fruit de la conversa d’algú, que en Corbacho no hi hagi passat pel cap intentar això i, sobretot, que no passi mai, aniria en contra del que convé a Catalunya i a la UB.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació