Enric I. Canela

Ahir El Punt va publicar la notícia: Montilla exigeix als rectors noves formes de govern a les universitats en la que intercalo alguns comentaris en vermell:

La primera cosa és que Montilla no pot exigir això, crec que no ho va fer i que simplement és un titular del diari.

El president Montilla entra en escena en la pugna entre els rectors i el conseller d’Universitats, Josep Huguet. En la inauguració de la nova Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida (UdL), el president de la Generalitat va apel·lar a una nova manera de governar les universitats potenciant els consells socials, incentivant els perfil gestors i enfortint els equips de govern dels centres. Durant l’acte, Montilla va aprofitar per recordar l’augment de les inversions a la universitat pública, un 43% en quatre anys. Tot això, va dir Montilla, «en un context en què la població universitària s’ha reduït un 11%».

Una setmana després que el conseller Huguet acusés els rectors de falta de transparència en els comptes, el president Montilla va fer entendre que els actuals models de gestió de les universitats són caducs. «Cal abordar, sense apriorismes, noves formes de govern», va afirmar Montilla en el discurs d’inauguració de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UdL, al campus de Cap Pont.

El president Montilla té raó. Cal abordar una nova forma de govern de les universitats, però voldria recordar-li que la forma de govern de les universitats és el fruit de la decisió reiterada del seu partit al Congrés dels Diputats.

Aquesta renovació que Montilla té al cap inclou tres actuacions: enfortir els equips de govern, incentivar els perfils gestors i reforçar el paper dels consells socials. Pel que fa a aquest darrer aspecte, va dir que «és essencial per garantir un diàleg exigent entre la universitat i la societat». Aquestes paraules lliguen amb les que el conseller Huguet va dir la setmana passada en què apostava per reforçar el poder dels rectors respecte a les decisions acadèmiques, però, d’altra banda, deixar a les mans dels consells socials qüestions relatives a les plantilles o a la despesa econòmica.

Cal recordar-li al president Montilla que el seu partit, el PSOE, va presentar un projecte de modificació de LOU en el que reduïa el paper dels consells socials i que va ser gràcies a la posició ferma de CiU (esmena) que es va modificar el redactat inicial. També que gràcies a això el paper dels consells socials pot enfortir-se.

«Tenim el repte d’articular un sistema d’educació superior, ben situat en el context universitari europeu», va explicar ahir el president, que hi va afegir que els tres objectius prioritaris són aprofundir en la millora de la qualitat de l’oferta, garantir que ningú amb capacitats quedi exclòs de la universitat i que els estudiants siguin conscients de l’esforç econòmic que l’administració fa en els seus estudis.

Recorda la inversió

Potser per això, el president de la Generalitat va recordar el progressiu augment del pressupost que el seu executiu ha destinat a les universitats públiques en un període de reducció de l’alumnat. «Aquest any, les set universitats públiques catalanes rebran 838 milions d’euros», va dir Montilla, que va destacar que l’increment acumulat des del 2004 és d’un 43%. Montilla va acabar amb una promesa: «El nostre propòsit és que aquest ritme es mantingui fins al 2010, quan arribem a un pressupost de 1.030 milions.»

Els rectors han acusat el govern de no tenir la universitat entre les seves prioritats.

Li recordo al president Montilla que el despropòsit d’haver eliminat el DURSI és responsabilitat del seu partit i que ell va negar-se a crear de nou el departament específic i que això vol dir, entre altres coses, demostrar on són les prioritats. Gràcies a aqueta “encertada” decisió estem assistint a un progressiu deteriorament del sistema universitari.

4 respostes a “Montilla opina sobre la universitat”

 1. a 17 febr. 2008 a les 8:53 David

  Sembla força sorprenent que qui no ha trepitjat un campus més que per anar a actes protocolaris vagi donant lliçons de com s’han de gestionar les universitats. I més si els fets el delaten, com és el cas.

 2. a 17 febr. 2008 a les 9:24 enriccanela

  David,
  Tothom es creu en capacitat per opinar. Crec que va fer algun curs a la universitat.
  Si arreglés el tema DURSI…

 3. a 17 febr. 2008 a les 11:41 Ramon

  Els fets delaten la mala gestió a les Universitats, senzillament perquè estan gobernades per l’assamblea, primant l’interés intern sobre l’extern, són incapaces de resistir la pressió del seu personal i a sobre saben fer discursos de legitimitat social. Per això la Universitat és l’administració on … (podem posar mil exemples) el conveni de PAS laboral fixa la dedicació anual més baixa (1460 h/any) i els nivells mínims més alts, en algunes ja és un dret individual poder-te jubilar als 65 anys cobrant el 100% del salari (pregunteu a qualsevol altre…), deu ser la única organització de catalunya que algú que cobra més de 50.000 euros pot anar-hi a treballar 20 hores l’any, ningú li diu res i a sobre pot fer articles als diaris presumint de càtedra, l’únic centre de producció que quan hi ha més treballadors que clients ningú pensa que li pugui afectar en res, … i un llarg etc.

  Francament, universitaris, de veritat no ho veieu?

 4. a 18 febr. 2008 a les 12:10 enriccanela

  Ramon,
  I tant. Ho he dit sempre. Segur que entre “la meva literatura” trobaràs moltes vegades a la necessària reforma de la funció pública i de lla llei d’universitats. Justament les dues coses depenen de l’administració.
  Le snormes de circulació i els semàfors serveixen per a alguna cosa.
  Qui diu que la universitats s’ha de governar com ho fa? La llei.
  Algú que no estigui absolutament forasenyat creu que la universitat pot controlar el conveni laboral? Ho dic jo que he trucat als mossos d’esquadra per evitar determinades agressions per part de desquiciats en vaga. I m’he enforntat a qui ha calgut.
  No Ramon, primer normes i eines.
  Qui impulsa les jubilacions anticipades en aquestes condicions? Jo mateix ho he sentit del Govern. El d’aquí i el d’allà.
  Està clar que això no funciona, però els culpables no estan només a dins.
  Massa gent guarnida de progre ha volgut legislar. Massa incompetent defensant encara no sé quins valors de maig del 68. i un llarg etc.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació