Enric I. Canela

Dilluns i dimarts, he estat absolutament embolicat amb reunions, actes, dinars, sopars, sense desentendre, com és natural, la meva feina com preparar un temari de nou pla d’estudis, preparació d’unes classes, director de departament, etc. Naturalment, tot això m’ha fet desatendre per dos dies els meus comentaris i notícies.

Aquest migdia, però, he dedicat una estona a fer un comentari sobre la Jornada a la que vaig assistir ahir i que publico ara al vespre. Era al Cercle d’Economia i el programa:

Tendències i canvis en el govern de les universitats europees

Amb aquesta edició, la Fundació CYD i la Fundació Cercle d’Economia arriben a la cinquena edició de les seves reflexions anuals sobre qüestions d’especial interès vinculades amb la nostra universitat, des del convenciment que l’educació superior constitueix un factor determinant en el nostre desenvolupament social i econòmic.

Sens dubte, el govern de les universitats, objecte d’aquesta Jornada, resulta un element bàsic en el funcionament de la universitat i en el qual el nostre sistema presenta manques manifestes. La major part de països del nostre entorn van iniciar fa ja anys processos de debat i reforma per a afavorir el govern que requereix una universitat d’acord amb la societat d’inicis del segle XXI. Uns processos de modernització als quals ja no pot ser aliena la universitat espanyola.

PROGRAMA, Dimarts 19 de febrer de 2008.
09’30 hores
Inauguració de la Jornada
Vicenç Oller, President de la Fundació Cercle d’Economia

Francesc Santacana, Vicepresident de la Fundació CyD
Josep Huguet, Conseller d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya
10’00 hores
Tendències i canvis en el govern de les universitats europees.
Presentació del document de la Fundació CYD “Escenaris de govern de les universitats europees”
Martí Parellada, Coordinador General de l’Informe CYD
Daniel Samoilovich, Director Executiu Columbus/Business Development Torino Wireless
Jordi Alberich, Director General de la Fundació Cercle d’Economia
11’00 hores Pausa Cafè
11’45 hores
Govern i eficiència de les universitats

Francesc Solé Parellada, Vicepresident de la Fundació CYD
Senén Barro Ameneiro, Rector de la Unievrsidad de Santiago de Compostel·la
Josep M. Bricall, Catedràtic de la Universitat de Barcelona

Joaquín Coello, President del Consell Social de la Universitat de Barcelona
Andreu Mas Colell, Catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra
Javier Montsó, President de Indra
Julio Rodriguez, Director General Schneider Europa

Narcís Serra, President de Caixa de Catalunya
Javier Vidal, Director General d’Universitats del Ministeri d’Educació i Ciència
Moderador, Juan Tàpia, Periodista
13’00 hores Clausura
Vicenç Oller, President de la Fundació Cercle d’Economia
Ana Patrícia Botin, Presidenta de la Fundació CYD

Per raons de servei, vaig començar el dia de feina a quarts de set, vaig arribar tard a la Jornada, una mica després de les 10. Tot just havia començat l’exposició de Daniel Samoilovich. No vaig poder escoltar la Hi era la comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada. Molta gent del Comissionat. Està molt bé perquè la temàtica tractada és clau en el moment actual. Abans havia estat el conseller Huguet a la presentació.

La conferència de Daniel Sampolivich va ser una descripció del que descriu el treball lliurat als assistents. Cap a on van els sistemes de govern de les universitats. Les tendències són bastant clares i allunyades del model espanyol. Un govern en el que el rector té més capacitat d’acció i no es deu a uns electors intern i una major presència de la societat amb una pèrdua de les dels acadèmics en la presa de decisions. Res nou respecte al que ja he discutit altres cops en aquest bloc, però una coincidència notable després d’escoltar opinions

Després del descans la taula rodona. Mancava Narcís Serra, no va poder assistir-hi. Tampoc hi era Javier Vidal, el director general d’Universitats del govern espanyol, el va substituir el subdirector de Règim Jurídic de la Secretaria d’Estat d’Universitats i Recerca Javier García Velasco, vell conegut de meu de Madrid. La discussió va donar voltes a l’elecció del rector i a la capacitat d’aquest de dirigir. També a les “virtuts” de la LOU. La defensa de la LOU que va fer el subdirector va ser antològica. Segons va dir, s’ha girat tot com un mitjó. Naturalment va estar contestat, especialment per Mas-Colell, que va venir a dir que s’havia perdut l’oportunitat de fer alguna cosa bé; contundent. Bricall càustic i divertit. Difícil de resumir tot plegat, però no vull deixar de mencionar al president del consell social de la UB, va estar al començament bé, coincideixo amb les seves apreciacions sobre la governabilitat, la majoria ja les he manifestat, però en un determinat moment, de rèplica, va dir que a la UB no hi havia càlcul de costos. Indignant, fa molts anys que hi són. Aquest home vol desprestigiar específicament la UB? A què juga? No se n’assabenta de les coses? Ja fa vuit anys ben bons que la UB va iniciar el seu treball de càlcul de costos. Recordo com vam treballar el malaguanyat amic Emilio Vales i jo per tal que això fos possible. Òbviament no ho segueixo internament, però em consta que es fan. Ho porta Olga Neira magníficament bé. Molts no la coneixereu, però és una professional de primera. Naturalment, una universitat no és una fàbrica de cargols i per tant les imputacions es fan de manera diferent i sempre, com en qualsevol model de costos, és necessari fer supòsits a l’hora d’imputar despeses.

Malgrat això tot plegat fou molt positiu, una gran jornada i, personalment content. Vaig saludar molts amics, de Catalunya i de fora Catalunya. Pot ser vaig trobar a faltar més gent dels equips de govern de les universitats.

4 respostes a “Tendències i canvis en el govern de les universitats europees”

 1. a 21 febr. 2008 a les 8:20 Elies

  Enric, molt interessant el que ens has traslladat. Sembla un tema “calent”. Només havia llegit les declaracions del conseller, lamentables. S’ha après la paraula “governança” (tot i que l’aplica malament) i va fent. Què trist.

 2. a 21 febr. 2008 a les 10:22 enriccanela

  Elies,
  la veritat, i saps la meva opinió sobre determinades coses, és que noto un canvi notable en algunes coses. A veure si madura el tema.
  No és que estigui feliç, no voldria doinar una impressió equivocada, però veig una inflexió interessant.

 3. a 22 febr. 2008 a les 12:18 Anna

  Molt llamineres, aquestes Jornades! No queden registrades de cap manera? Seria prou interessant poder-les seguir, ni que fos en diferit. Gràcies, Enric, per compartir l’experiència.

 4. a 22 febr. 2008 a les 7:34 enriccanela

  Anna,
  Ho preguntaré. Tot el que fa el Cercle d’Economia queda documentat i el que fa la Fundació CYD també, jo imagino que si. De totes formes el treball de Samoilovich és un document, un llibre que donaven als assistents i que pot ser està disponible per tothom. Ho buscaré i diré alguna cosa.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació