Com deia ahir, no vaig poder recollir massa notícies aquests dies passats, però intentaré destacar allò que m’ha semblat més significatiu. Cal dir que algunes notícies ja les havia comentat específicament.

El diumenge vaig comentar l’article que havia tret dissabte El Punt sobre les opinions de Montilla sobre el que cal fer per millorar la universitat. Dissabte El País també parlava breument d’aquest tema, feia èmfasi en l’opinió de Montilla de que cal reforçar el paper dels conselles socials.

Dilluns El País parlava del problema de la reforma dels ensenyament d’enginyeria. Això és com una sèrie de TV3. Ara els actuals enginyers superiors volen que els seus màsters siguin de dos anys i els actuals tècnics que el màster els doni un títol ben general. El que vulgui que vagi a les hemeroteques o que contracti un detectiu, no li dono més voltes, m’avorreix. Si estigués a les meves mans ho hauria acabat i si algú feia vaga, doncs tal dia farà un any. Tot plegat fa més pena que altra cosa. Mira que és fàcil mirar per la finestra i veure el món.

El País també parlava dels altres corporativistes: els metges. Els degans de Medicina s’oposen a les noves facultats. El que he dit val per als enginyers val per a ells. En aquest Estat tothom s’oposa i amenaça per qualsevol cosa que no li agrada. Tenen raó en el tema de les proves d’accés. Fora d’Espanya no cal i ve gent aquí amb avantatges. Això és el que cal solucionar i després parlem. Avui també El País dedica espai al gran tema. Fa un resum de totes les demandes. Destaca que segons Sanitat i els col·legis l’augment de places no està justificat.

La Gaceta de los Negocios parlava dilluns de la disminució d’un 13% de la productivitat científica espanyola entre 1994 i 2005. El nombre d’investigadors va créixer, el nombre d’articles també, però la productivitat també. Amb tot en l’últim any creix. Espanya està en el desè lloc de 151 països. L’informe complet el podeu llegir aquí.

La Gaceta de los Negocios publicava dilluns un article que deia que un 10% dels universitaris en penedeix dels estudis realitzats. Ho extreu de l’informe Reflex al que ja em vaig referir fa uns dies. Allà trobareu els enllaços per estudiar el tema.

Dimarts ABC, 3cat24.cat, AVUI, La Vanguardia publicaven ahir que Barcelona acollirà, el primer semestre del 2009, el Hothouse for Innovation and Technology: el HiT’09. El projecte es va presentar dilluns. Es tracta d’un nou format de congrés sobre innovació i tecnologia que inclourà conferències, exposicions comercials i inversors. Durant quatre dies es reuniran executius, investigadors i empreses per debatre sobre les tecnologies de la informació i comunicació, tecnologies de la salut i tecnologies netes. Hi haurà el Mercat de la Innovació que serà un punt de trobada entre els responsables de projectes innovadors i inversors, on es poden tancar acords per a futurs negocis. El pressupost d’aquest any és de 13.000 milions d’euros. Ho comentava en aquest bloc el 28 de desembre.

La notícia d’ahir va ser que la Generalitat reformarà la LUC. El Punt, El Periódico, ABC ho publicaven. La Razón amb la seva habitual puntualitat ho publica avui. El canvi té com a objectiu de varia el govern de les universitats. Ho va anunciar ahir el conseller Huguet a la Jornada del Cercle d’Economia a les que em vaig referir ahir. Vol augmentar el poder dels rectors i el paper del consell social. Va dir el conseller que el sistema universitari català haurà de gravitar al voltant de la marca Universitat de Catalunya, cosa que exigirà una gestió compartida. Sembla, segons va dir Anna Maria Geli, rectora de la UdG i presidenta de l’ACUP, que els rectors estan d’acord. No sé que passarà quan veiem la lletra, però no veig clara la gestió compartida. Amb tot em reservo l’opinió fins que vegi el text de la proposta. Els diaris comenten el desenvolupament de la Jornada.

L’altre tema va ser l’informe de la ministra Mercedes Cabrera sobre les titulacions que es reformaran el proper curs. De moment moltes d’universitats privades, el 64%, i poques públiques, la resta. Ho publica la Gaceta de los Negocios a partir de la roda de premsa el resum de la qual podeu llegir aquí.

Cinco Días publica que més de 1.000 empreses han escollit 22@Barcelona per instal·lar-se. Una de cada deu empreses és estrangera i la majoria de la UE. La majoria fan R+D.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació