- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Aturem Bolonya?

Llegeixo a El Periódico que s’ha convocat per al dia 6 de març una manifestació per aturar Bolonya [2].

Diu el diari: La Plataforma Movilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) [3] ha convocat els estudiants i membres de la comunitat educativa a participar el pròxim 6 de març en una manifestació pel centre de Barcelona contra la reforma de l’educació superior que suposa el procés de Bolonya.

Aquesta manifestació, que recorrerà els principals carrers del centre de la ciutat, s’ha previst com a colofó a una setmana de xerrades i conferències a les universitats per informar els estudiants sobre els canvis que comportarà l’adaptació del model universitari al marc europeu.

Amb el lema Surt al carrer. Aturem Bolonya, la PMDUP pretén congregar milers d’estudiants en contra d’un procés de reforma que es posarà en marxa el curs vinent. Aquesta associació defensa que el pla amaga la voluntat de privatitzar les universitats i que dificultarà l’accés a l’educació superior dels sectors més desafavorits de la societat.

Suport per part d’alguns professors

En una conferència realitzada avui (vegeu el programa en aquest bloc [4]) sobre la situació actual de les universitats catalanes, el professor titular d’economia aplicada de la UAB, Arcadi Oliveres, ha situat l’actual reforma del sistema educatiu en el marc més general d’una economia liberalitzada.

Oliveres ha declarat que “fins i tot els líders dels partits polítics no són més que peons” en un joc que es mou en un àmbit internacional i en què les decisions les prenen no més de 50 persones.

El professor de política i estructura econòmica mundial de la UB Ramon Franquesa ha donat el seu suport a les mobilitzacions contra el procés de Bolonya al creure que suposa “un retrocés d’entre 30 i 40 anys respecte al paper social de la universitat”. A més, considera que “degrada l’estat de benestar” i “elititza” els centres.

Jo veig la mà de Bush i la Trilateral en tot això de Bolonya. Nostàlgics intel·lectuals de maig del 68.