Enric I. Canela

Avui La Vanguardia publica una carta del catedràtic de Genètica de la UB Jaume Baguñà. Baguñà es lamenta de les declaracions de Blanca Palmada al mateix diari, on davant la pregunta Prioritzen els centres de recerca en detriment de la recerca universitària? Diu: No. Una política de recerca no pot plantejar-se com una competència entre sistemes. Existeix una competència entre investigadors per obtenir fons, però no hi ha una competència d’estructures. Les universitats participen en molts centres de recerca i la política que estem fent és perquè es visualitzi l’aportació de la universitat als centres. Era del tot inexplicable que aquesta participació no es reflectís en els pressupostos. Ara ho farem. Escollir entre centres i universitats és un fals dilema, perquè la competència està a escala europea. El sistema de recerca a Catalunya és bo, tant en els centres com en les universitats. Segons Baguñà les diferències són abismals. Estic d’acord, les condicions són ben diferents. Les condicions per demanar projectes i obtenir recursos no són iguals.

El Mundo torna a parlar dels degans de Medicina i la seva cantarella sobre el risc d’augmentar les places de Medicina. Jo no sé perquè no es queixen els d’Econòmiques, per citar a alguns. Serà perquè no tenen un col·legi de veritat.

El Economista parla avui dels nous títols proposats per la Universitat Carlos III adaptats al model de Bolonya. Ho fa amb un titular carpetovetònic: La Universidad Carlos III ya es europea. Realment són d’una altra galàxia.

La Gaceta de los Negocios fa un article sobre la manca de mobilitat dels titulats espanyols. Dues raons principals, el desconeixement d’una segona llengua (això els espanyols, els catalans d’una tercera) i el sedentarisme. Diu que ara venen més que no pas marxen. Li van traient suc a l’informe REFLEX del que ja vaig parlar.

La Gaceta de los Negocios, El Dia, Mediterraneo i Ibercampus publiquen sengles reportatges sobre l’Informe Universitic 2007: Las Tecnologías de la Información en el Sistema Universitario. No he vist el document encara, el Web de la CRUE té una actualització deplorable. Està l’Informe del 2006. Universiti2006. En tot cas, segons la premsa, les universitats disposen d’un ordinador cada 16 alumnes, difonen les coses per la web, hi ha aplicacions de gestió de la recerca, etc. El que és interessant es veure les dades directament. Caldrà primer que la CRUE potenciï les TIC en la seva organització.

La Vanguardia publica un article sobre les noves tendències dels màsters, com s’adapten a les noves necessitats. Lògic, no? Altrament qui els faria? Deixant de banda la ironia, parla d’algunes que s’han implantat recentment. Per cert, no tots a la universitat.

La Vanguardia també publica un extens reportatge sobre educació: Educació del futur. És del suplement Cultures i no es pot resumir. Llegiu de l’original. Jo ho faré tranquil·lament

 

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació