Sobre olis i greixos


Enric I. Canela

Avui he llegit a Consumer d’Eroski que una empresa andalusa, Bioveda, promoguda pel doctor en Medicina i Immunología Vicente García Villarrubia, del Complex Hospitalari de Jaen, ha desenvolupat el primer oli d’oliva que incrementa el nivell de HDL, cosa molt beneficiosa per als malalts renals i gent gran, dos col·lectius que acostumen a tenir un nivell d’aquest colesterol bastant baix.

La cosa és en principi simple. Resulta que el que han fet és mesclar olis de primera premsa, oli verge “molt extra” que no ha patit cap escalfament. Evidentment es tracta d’un oli en “estat natural” i que no s’ha oxidat gens. El que tothom pot prendre si compra aduadament.

Per a mi aquesta notícia no té cap valor especial a banda de posar de manifest la manca de cultura sobre la nutrició que existeix en la població. Hauria de ser més conegut que el tipus d’àcids grassos que consumim té un efecte enorme sobre la nostra salut i sobre el nostre desenvolupament. La salut de les nostres cèl·lules depèn del tipus d’àcid que passa a formar part de les seves membranes i quan aquests àcids no són els adequats, aquestes membranes es tornen més rígides i això impedeix el seu funcionament fisiològic normal.

Es parla mot dels omega-3 i dels omega-6, àcids grassos poliinsaturats, i de l’oleic monoinsaturat, que predomina a l’oli d’oliva. Per aquí van les coses, però la informació i la publicitat no tenen prou qualitat.

Segurament si la gent prengués menys olis de baixa qualitat com el denominat “oli pur d’oliva” i menys productes preparats amb greixos saturats, i enriquís la seva dieta amb productes que contenen àcids grassos omega-3 i alguns omega-6 que no s’ingereixen en quantitat adequada les coses de la salut anirien millor. Quantes mares mancades d’una dieta adequada en els “olis i greixos bons” causen un desenvolupament del cervell dels seus fills pitjor del que haurien tingut si s’haguessin alimentat millor, especialment en tenir una llet de baixa qualitat.

Però això no és un consultori sobre nutrició, simplement una reflexió sobre una notícia que per a mi és una obvietat.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació