Enric I. Canela

Ara deixo les pallassades i passo a parlar realment de la Conferència de Primavera de l’Associació Europea d’Universitats (EUA). Com diu La Vanguardia La EUA, integrada per universitats de 46 països i amb seu a Brussel·les, consta de 800 membres i porta set anys intentant marcar línees estratègiques de la política universitària a Europa, que després fa arribar als ministres europeus.

A la Conferència, Ángel Gabilondo, president de la Conferència Espanyola de Rectors (CRUE), ha reclamat avui que el Consell d’Universitats reprengui immediatament el debat sobre la reforma del sistema de finançament de les universitats. I jo dic: Un tema ben conegut per mi, que vaig participar en l’elaboració del document al desaparegut Consell de Coordinació Universitària. Diu Gabilondo que la proposta dels rectors espanyols de millorar el model de finançament ha quedat endormiscada a causa de la pausa de les eleccions, però volem que es reactivi immediatament. Bé, dic jo, dels rectors i de algú altre. Vol Gabilondo que aquest debat no se circumscrigui a l’àmbit de les relacions entre els rectors i les universitats, sinó que s’obri al conjunt de la societat: Diu que la societat ha de decidir quina quantitat està disposada a posar al servei de l’educació superior, ha assegurat en declaracions als periodistes. Gabilondo reclama al Govern espanyol que, amb urgència, entre en el debat sobre la quantitat que han d’assignar-se a les universitats, els objectius prioritaris i el calendari per reformar l’actual model de finançament. I dic jo, també que deixin treballar a les comunitats autònomes, si més no a Catalunya. Afirma el rector que al seu judici, els pròxims pressupostos generals de l’Estat haurien de recollir ja la millora del finançament de l’educació superior a Espanya, que hauria d’arribar a dedicar en 2015 el 2% del PIB a aquesta matèria. Ha dit que el sistema universitari espanyol no està adequadament finançat i defensarem amb arguments que s’incrementin els recursos de manera molt important i s’estableixin els mecanismes per a incentivar el rendiment de comptes.

També ha defensat les bondats del Procés de Bolonya, que ha de dur a la creació d’un espai únic europeu d’educació superior, per considerar que promourà la col·laboració i l’intercanvi de coneixement a Europa.

Aprofitant la reunió ABC (i 2) ha fet una entrevista amb el rector de la Universitat de Viena, Georg Winckler, sobre temes d’actualitat universitària europea. L’última pregunta que se li fa és: Alguns universitaris s’oposen a aquest pla de convergència acadèmica perquè creuen que «privatitza, mercantilitza i elititza» la universitat…quin missatge els enviaria?

-Simplement, crec que no han entès el missatge del Procés de Bolonya. Ningú que ho hagi entès i, menys els universitaris, poden oposar-se a ell. Principalment, perquè és un canvi que els beneficia sobretot a ells.

Com es pot deduir els tracta d’indocumentats.

Avui el programa La Nit al Dia parlarà del tema.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació