Enric I. Canela

Podeu llegir de forma completa als Acords de Govern de la Generalitat que s’ha iniciat la creació de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC):

 • L’IREC es dedicarà a l’R+D+I en el camp de l’energia i té com a objectiu principal la transició cap a un model energètic més sostenible
 • Tindrà una seu a Barcelona dedicada a l’estalvi i l’eficiència energètiques, i una altra a Tarragona especialitzada en energies renovables
 • El Patronat de l’Institut està format per l’administració pública, les universitats i l’empresa privada

El Govern ha donat el seu vistiplau a la constitució i als estatuts de la Fundació que dirigirà el futur Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC). Aquest nou Institut tindrà com a objectiu principal la recerca i el desenvolupament tecnològic en l’àmbit de l’energia amb la finalitat de transformar l’actual model energètic per fer-lo més sostenible.

L’IREC es centrarà en l’estudi de les tecnologies d’estalvi i eficiència energètica, en les que produeixin i facin ús d’energia neta i en les energies renovables. Així mateix, la tasca de l’IREC s’orientarà tant al camp de la recerca com al mercat, de manera que serveixi de referent teòric i de generador de valor per a les empreses del sector energètic.

L’Institut tindrà per objecte la recerca i el desenvolupament tecnològic en l’àmbit de l’energia i de la seva producció, transformació, transport, distribució i ús, amb especial atenció a les tecnologies que permetin la transició de l’actual model energètic cap a un de nou més sostenible. El centre farà especial èmfasi en les tecnologies d’estalvi i eficiència energètica, les tecnologies de producció i d’utilització neta de l’energia i les energies renovables. Per aconseguir-ho, la Fundació treballarà en la promoció de la recerca i la potenciació de la transferència de coneixements i tecnologia, la innovació i la prestació de serveis científics i tecnològics a institucions i empreses públiques o privades.

Un altre dels seus objectius principals serà la cooperació científica amb equips multidisciplinars nacionals i internacionals, i l’establiment de col·laboracions amb els sectors industrials i les entitats de capital risc, així com la promoció d’empreses spin-off i la participació en incubadores d’empreses.

La creació de l’IREC s’emmarca en el Pla de l’Energia de Catalunya 2006¬2015, que fixa la recerca i la investigació com un dels cinc eixos fonamentals per avançar en el canvi de model energètic de Catalunya.

L’IREC suposarà una inversió total de 28 milions d’euros i es finançarà mitjançant les aportacions del membres del seu patronat i la venda dels seus serveis a empreses del sector. La Generalitat hi participarà amb una dotació de 4,2 milions d’euros per al període 2008-2014.

L’IREC tindrà un centre a Barcelona i un altre a Tarragona. El centre de Barcelona treballarà principalment en el camp de l’estalvi i l’eficiència energètiques i el de Tarragona centrarà l’activitat en la investigació en matèria de biocombustibles i energia eòlica marina, entre altres. Així mateix, l’Institut també comptarà amb un Laboratori d’Electrònica de Potència, una àrea destinada a la investigació en recerca, disseny i caracterització de materials per a utilitzacions energètiques, i una àrea dedicada a la investigació sociotècnica en l’àmbit de l’energia.

La Fundació de l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya es constituirà al llarg d’aquest any i, quan estigui a ple rendiment, l’ens ocuparà més de 150 treballadors, la majoria dels quals seran tècnics especialitzats en camps com les energies renovables –eòlica, marina i de bicombustibles- i en equipaments –xarxes elèctriques i generació distribuïda.

D’acord amb els estatuts aprovats avui, la Fundació serà encapçalada per un Patronat, que serà el seu òrgan superior de Govern, del qual formaran part:

 • La Generalitat de Catalunya a través dels departaments d’Economia i Finances, com a conselleria competent en matèria d’energia, i d’Innovació, Universitats i Empresa, com a màxim responsable de les polítiques de recerca i innovació del Govern. Cada conselleria tindrà tres representants en el Patronat.
 • El Govern central, mitjançant el Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) del Ministeri d’Educació i Ciència, i del Instituto para la Diversificación y el Ahorro Energético (IDAE), adscrit al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç. Cada ministeri tindrà tres representants en el Patronat.
 • La Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb un representant cadascuna.
 • Endesa, Gas Natural i Societat General d’Aigües de Barcelona. Cada empresa tindrà un representant en el Patronat.

6 respostes a “Institut de Recerca en Energia de Catalunya”

 1. a 09 abr. 2008 a les 8:48 Vistòria

  Ja era hora,

  Des de 1999 existeix a Madrid l’ISE (instituto superior de la energia – de Repsol YPF: http://www.isenergia.org).
  A casa nostra, tot i tenir l’ICAEN, GasNatural, Ascó, Vandellós, Cofrents, la UPC (institut de tècniques energètiques), la UPV, Ecotècnia, etc. d’una banda i UN PROBLEMA energètic de fa anys. Els veïns ens porten una avantatge important!

  VG

 2. a 09 abr. 2008 a les 9:15 enriccanela

  Victòria,
  sempre a la cua. I sort de l’ITER.
  Què hi farem! A aquest país li costa tot massa.

 3. a 28 maig 2008 a les 12:06 Joan Carles

  Victòria perdona maca però la UPV i Cofrents, no són d’aquest país, són del País Valencià.

 4. a 28 maig 2008 a les 3:15 enriccanela

  Certament, la UPV és una gran universitat la Politècnica de València, tret que no siguin unes sigles repetides.

 5. a 03 des. 2008 a les 3:34 Anna

  Hola, algun sap si hi ha alguna adreca electrocnica o pagina web per conseguir mes informacio del IREC?
  Moltes gracies

 6. a 03 des. 2008 a les 5:47 enriccanela

  Anna,
  Encara no el tenen al catàleg, però et pots adreçar a Quim Bosch, el del Bloc Eureka. Ell té accés a aquesta informació si és que existeix.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació