El procés de Bolonya em portarà a la ruïna. La feinada que m’ha caigut a sobre, reunions darrera de reunions, sumat a altres activitats inherents a l’activitat universitària de recerca em tenen absolutament aclaparat. Poques coses més punc fer, però avui recuperaré una mica el bloc. Ja he posat algunes notícies que m’han interessat i ara comentaré la premsa universitària habitual.

El dissabte La Vanguardia publicava un interessant article sobre el Free Knowledge. Aquest és un tema que cada dia tindrà més importància. Podeu llegir un comentari d’Ignaci Labastida, responsable de l’Oficina de Difusió del Coneixement de la UB i membre de la branca espanyola de la Creative Commons. sobre Noves plataformes per compartir, resultats de la recerca en obert, etc. Jo no en sé gaire, però veig que m’hi hauré de ficar.

El Mundo del dissabte publicava un article de Pablo Jarualde, catedràtic de la UAM. Un article destructor contra la universitat, segurament contra el seu “corralet”. Altrament no puc entendre un article que parla d’una universitat que, tot i admetent els vicis i defectes de la universitat, no comparteixo gens ni mica.

Público publicava dissabte una entrevista amb Juan Carlos López, el director de Nature Medicine, que diu que el frau en ciència ha existit sempre. Comenta que a espanya hi ha qualitat però manca quantitat.

Público de dissabte parlava del que cal que faci el nou govern de l’Estat. Fa una molt breu anàlisi dels factors de producció i diu que per poder assolir taxes adequades de creixement dels factors cal desregularitzar el mercat de l’educació superior i el de l’R+D. Demana un nou ministeri d’R+D. Diu que també s’encarregaria de les universitats i a diferència de l’antic de Ciència i Tecnologia, que també tenia Indústria, hauria de ser àgil. Té raó.

Expansión parla dels incentius fiscals per a l’R+D empresarial en l’Impost de Societats.

La Vanguardia de diumenge fa un article sobre la universitat com a fàbrica de mileurises. Fa referència al ja citat treball de l’ANECA.

Público publicava diumenge d’un article d’Anthony J. Leggett, premi Nobel de Física 2003. Diu que la ciència bàsica no té suport empresarial.

Expansión explicava dilluns un tema que ja hem tractat: Les universitats i les empreses spin off. El professorat universitari pot dirigir empreses spin off i que les universitats es converteixen en laboratoris empresarials.

La Vanguardia d’ahir publicava que Espanya ja fitxa cracks de la ciència. Explica el procés pel qual, gràcies a la feina d’Andreu Mas-Colell. Joan J. Guinovart, director de l’IRB, diu: El futur passa per institucions com aquestes, independents, amb autonomia i flexibilitat per a fer fitxatges, allunyades d’una estructura funcionarial, en les quals tant els centres i els investigadors passen avaluacions cada cert temps, portades a terme per comitès internacionals de científics, que valoren el treball que s’està fent.

ABC parlava dilluns del projecte Màlaga Valley des d’on es vol potenciar la Societat de la Informació Digital. Avui ABC ho torna a parlar i diu que serà la capital tecnològica europea.

La Vanguardia de dilluns publicava que la Fundació Ascamm, especialitzada en les tecnologies de disseny i producció aplicades a diferents sectors com el plàstic, l’automoció o la biomedicina i amb seu al Parc Tecnològic del Vallès invertirà 40 milions d’euros en R+D+i en els pròxims quatre anys tal com consta en el seu pla estratègic 2008-2011.

La Vanguardia publicava dilluns un article de Joan Massagué: Mecenatge i Recerca. Diu que la Marca Barcelona ha quallat en recerca.

La Vanguardia de publicava dilluns un article relatiu a la inauguració de l’Hospital Duran i Reynals a l’Hospitalet de Llobregat per tal que sigui un centre capdavanter sobre càncer. Fa més de 30 anys que es va començar. ABC parla vull del tema.

El Economista publica avui un article de Juan Ignacio Díaz, professor Associat d ela Universitat Carlos III. Critica l’actual sistema de preus de les universitats i el compara amb el préstec renda. Diu que el sistema actual és injust. És un defensor del canvi d’aquest sistema.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació