Enric I. Canela

Aquí teniu la traducció de l’article La Universitat donarà de baixa de les seves funcions als professors ineficaços publicat a Córdoba i escrit per Rosa Gallardo.

La institució cordovesa té previst iniciar aquest curs un pla pilot per a valorar a 15 docents. El procediment tindrà en compte les enquestes dels alumnes i les taxes d’èxit i rendiment.

Als professors de la Universitat de Còrdova (UCO) se’ls podrà retirar de les seves funcions si es demostra que són ineficaces. Així ho va confirmar ahir el vicerector de Planificació i Qualitat, Juan José Ruiz, qui va explicar que es tracta d’una mesura que ve establerta en els Criteris i Directrius per a la Garantia de la Qualitat en l’Espai Europeu d’Educació Superior , document promogut per la European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA).

La UCO, com la resta d’universitats andaluses, podrà aplicar aquestes directrius immediatament amb la finalitat de millorar la qualitat de l’ensenyament. De fet, actualment les institucions d’aquesta comunitat autònoma (excepte la de Sevilla) tenen previst engegar un procediment comú per a l’avaluació docent de les activitats del professorat. Sens dubte, aquest nou model tindrà unes conseqüències directes. Per això, si un docent obté una avaluació negativa perquè el seu baix rendiment continua, aleshores la Universitat disposarà dels mitjans que li permetin donar-li de baixa de les seves funcions. L’objectiu és garantir que els docents estiguin qualificats i siguin competents en el seu treball. “El professor amb baix rendiment no quedarà impune fins que es jubili”, va precisar Ruiz. Al seu judici, “amb solament conèixer que existeix aquesta possibilitat jo crec que es prendrà molt seriosament la docència”. També va aclarir que davant una avaluació negativa perdrà els complements econòmics docents. Això sí, també té l’oportunitat de millorar la seva docència a través de cursos de formació i orientació.

I si els resultats són positius, el professor millorarà el seu complement econòmic i obtindrà també una acreditació que li beneficiarà a l’hora de promocionar-se. Les qualificacions de l’avaluació seran numèriques, de 0 a 100, i es valoraran diferents aspectes de la docència.

La intenció de la UCO és desenvolupar aquest curs un pla pilot d’avaluació a uns 15 professors de diferents àrees de coneixement, encara que tot depèn que el procediment, que rep el nom de Docentia–Andalusia (i es basa en l’elaborat per la ANECA, Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació), sigui validat en breu per la pròpia agència andalusa. Després del seu vistiplau, aquest pla també necessitarà de la seva certificació, segons Ruiz.

Una vegada superats els tràmits, la UCO engegarà de forma massiva aquest mètode d’avaluació. La idea és que el pròxim curs comenci a aplicar-se a un grup d’entre 200 i 300 professors. De forma progressiva es valorarà tots els anys als docents, els quals tindran una puntuació en funció d’uns paràmetres establerts.

6 respostes a “Quan veus les barbes del teu veí afaitar, posa les teves a remullar”

 1. a 11 abr. 2008 a les 9:12 Ramon Sangüesa

  “retirar de les seves funcions” vol dir “acomiadar”?

  Si continues essent funcionari no sé on està la “capacitat de millora” d’aquesta mesura.

  A la meva universitat fa mil.lenis que mesurem tot el mesurable i revisem tot el revisable del rendiment docent i investigador. No conec ni un sol cas que hagi anat més enllà de denegar el famós “complement docent” (fet i fet 58,93 euros a final de cada mes).

 2. a 11 abr. 2008 a les 10:08 enriccanela

  Ramon,
  Jo també dubto de la mesura, però a veure que diuen. De moment ser funcionari vol dir Butlla.
  El que si es preveu és un substancial augment de complements per part de Madrid. veurem.

 3. a 11 abr. 2008 a les 3:54 Ramon Sangüesa

  Let’s wait and see!

 4. a 11 abr. 2008 a les 3:59 enriccanela

  Ja

 5. a 11 abr. 2008 a les 6:20 Germà

  Sr. Canela vosté també es funcionari…. no oblidi aquets aspecte

 6. a 11 abr. 2008 a les 6:29 enriccanela

  Jo soc funcionari, però a favor de premir la feina i castigar l’incompliment. Ja porto molts anys veient desastres i com l’administració (9nclosa la universitat) no se’n surt per situacions indignes.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació