Enric I. Canela

Avui després de prometre el càrrec, el president espanyol Rodríguez Zapatero ha fet públic el seu nou govern. No penso fer comentaris sobre si Carme Chacón és adequada per ser ministra de Defensa, de si Celestino Corbacho i Carmen Chacón són una quota catalana suficient per premiar els resultats del PSC en les recents eleccions espanyoles, o de si haver posat a Magdalena Álvarez és un insult a Catalunya.

Possiblement més endavant, en funció del que vagi passant, en parli, però abans de seguir he de dir que no m’importa massa, no espero res especial per a Catalunya. Crec que aquest govern seguirà amb la seva política de diluir Catalunya en l’espanyolisme. Com ha fet fins ara i que fins que no aconseguim demostrar que som capaços d’assolir la independència, cada dia que passi se’n riuran més de nosaltres.

El que m’interessa ara és una altra cosa. Som dins d’Espanya, ens agradi o no, i les polítiques que globalment siguin positives, seran útils per a Catalunya. És en aquest sentit que, professionalment i com a profundament implicat i interessat en la Societat del Coneixement he prestat especial atenció a la creació d’un Ministeri de Ciència i Innovació i al nomenament de Cristina Garmendia com a titular d’aquest ministeri.

La creació del Ministeri de Ciència i Innovació forma part del que tradicionalment ha defensat CiU en els diferents àmbits polítics. Cal només recordar el pes específic que tenien universitats i recerca en l’últim Govern del president Pujol i com, en el darrer programa electoral al parlament de Catalunya, CiU defensava la creació d’un departament d’Universitats, Recerca i Innovació per impulsar l’enfortiment de la recerca, la innovació i l’economia del coneixement com a substitut de les polítiques industrials basades en la mà d’obra intensiva, i posar així remei al despropòsit dels darrers governs tripartits que han generat un desgavell en tot aquest àmbit.

És doncs per a mi una bona notícia la creació d’aquest ministeri que agrupa universitats, recerca i innovació, i no puc més que coincidir plenament amb les paraules del president espanyol quan ha explicat les raons de la seva nova creació a la roda de premsa en la que ha presentat al nou govern aquest matí.

Respecte a Cristina Garmendia. La veritat és que no la conec personalment com per parlar d’ella tot i que ens hem saludat fa temps. El seu currículum és brillant i a mi em sembla una molt bona elecció (llegir més avall a l’article que he traduït i inclòs).

Segurament algunes persones del meu col·lectiu sentiran que no es tracti d’un catedràtic d’universitat en exercici, però a mi em sembla bé. No crec, com alguns ocells de mal albir ja han dit (llegir més avall a l’article que he traduït i inclòs), que això representi lliurar la universitat al control dels empresaris. La universitat i la recerca requereixen de canvis i em sembla bé que s’abordin seriosament, especialment si el nou govern aposta de forma decidida i osa els recursos necessaris. Cal esperar abans de criticar, temps n’hi haurà si els coses no van bé.

Article traduït de Firgoa

Zapatero lliura als empresaris el control de les universitats

L’empresària i dirigent de la CEOE Cristina Garmendia Méndizabal al capdavant del nou Ministeri de Ciència i Innovació

Qui millor que els empresaris saben el que els interessa a les empreses? Plenament decidit a dur endavant el programa de l’European Round Table de posar les universitats en mans de les empreses, Zapatero crea el nou Ministeri de Ciència i Innovació, que segrega la política universitària del Ministeri d’Educació, i situa a la seva enfront de l’empresària i directiva de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) i de l’Associació Espanyola de Bioempreses (Asebio) Cristina Garmendia.

Garmendia, fundadora, presidenta i consellera delegada de Genetrix, una corporació de sis empreses dedicades al desenvolupament de medicaments i tecnologies biomèdiques, és una executiva de referència en el sector biotecnològic espanyol. A més de Genetrix, ha promogut altres projectes empresarials, com Cellerix, Biotherapix, Sensia, Imbiosis, Biobide, BioAlma, Fenix Biotech i Coretherapix, de la que fou presidenta i consellera delegada.

Va néixer en 1962 a Sant Sebastià, Guipúscoa (Espanya). És doctora en Biologia i Màster en Administració d’Empreses (MBA) per l’Institut d’Estudis Superiors de l’Empresa (IESE). Va començar la seva trajectòria professional com professora de genètica en la Universitat Autònoma de Madrid, però posteriorment es va inclinar per l’àmbit empresarial.

Entre 1989 i l’any 2001 va treballar en diverses posicions en l’àrea de desenvolupament de negoci del Grup Amasúa. Abans de deixar el Grup Amasúa, va ser Vice Presidenta Executiva i Directora Financera. En l’any 2002 va fundar l’empresa biotecnològica Genetrix al costat de Carlos Martínez i Antonio Bernad, ambdós professors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), sent la primera iniciativa privada sorgida a partir del treball d’investigació efectuat en el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB). Des de 2004 es presidenta de Cellerix, ratificada pel nou consorci d’inversors internacionals (Roche, Novartis, LSP i Ventech).

Presideix, des de març de 2005, l’Associació Espanyola de Bioempreses (Asebio), agrupació d’empreses del sector de la biotecnologia. És membre de la junta directiva de la CEOE des de 2006, sòcia d’Ysios Capital Partners i presidenta de la Fundació Inbiomed, institució que acull el primer banc de cèl·lules mare adultes a Espanya. Des de 2006 és membre del Patronat de la Fundació per a la Innovació de Bankinter. Des de 2007 es membre del consell empresarial de Genoma España. Membre del consell assessor de la Fundació Botín des de 2007. Membre del Consell assessor de les universitats privades Francisco de Vitoria i Antonio de Nebrija.

És membre del Consell d’Administració de la consultora multinacional Everis i del Comitè Assessor del Banc de Sang i Teixits de Barcelona. És també membre de la Junta Directiva de l’Associació de Pacients de Epidermolisis Bullosa.Garmendia ha estat distingida en 2006 amb el premi “Fermín de la Serra” de EOI-Escola de Negocis en reconeixement al seu esperit emprenedor en el camp de la biotecnologia i la biomedicina. Està casada i té dos fills.

Amb tal currículum voldrà insuflar a la universitat l’esperit empresarial? Que déu es apiadi de la universitat pública!

 

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació