Enric I. Canela

Com era lògic, els diaris han recollit declaracions i articles sobre Cristina Garmendia i sobre el paper i les competències del nou ministeri d Ciència i Innovació. Cito: Expansión (2 i 3), El Mundo, Blog notas de prensa, Sociedad en red, El País (i 2), Diario Médico (2, 3 i 4).

Trobem suports com el de Farmaindustria que brinda al Govern la seva total col·laboració i disposició al diàleg” i “confia que s’obri una etapa en la qual la innovació sigui una prioritat i gaudi d’un major reconeixement”.

Destaquen els reticències del sector sanitari pel fet que el nou ministeri incorpori tots els centres de recerca d’aquest àmbit. Naturalment els degans de Medicina sempre gelosos de la seva singularitat manifesten un cert desacord: Per a José María Peinado, president de la Conferència Nacional de Degans, “aproximar la universitat a l’àmbit empresarial pot ser bo per impulsar la recerca i promocionar la producció científica, però en l’entorn acadèmic prima també la docència. I això si que em preocupa”. Respecte a la futura relació Sanitat-Innovació, Peinado creu que “el tàndem Sòria-Garmendia s’adaptarà bé a les necessitats i revitalitzarà el sistema”.

Està força bé un dels articles del diari El País. El reprodueixo

Ho va intentar el PP fa vuit anys, però no va funcionar. Ara, la recerca i la tecnologia tornen a tenir un ministeri propi, però a diferència d’aleshores, la nova cartera de Ciència i Innovació contarà amb les universitats. Zapatero li ha llevat a Educació una de les seves principals potes. Les universitats realitzen el 60% de la recerca que es fa a Espanya i el PP les va deixar fora del seu Ministeri de Ciència i Tecnologia, pel qual van passar en quatre anys Anna Birulés, Josep Piqué i Juan Costa.

La nova ministra coordinarà els treballs dels instituts científics

La nova cartera creada per Zapatero tindrà als seus ordres a més de 100.000 professors i altres punters investigadors dels organismes científics vinculats a la universitat. Al capdavant de Ciència i Innovació estarà la doctora en Biologia Cristina Garmendia (Sant Sebastià, 1962) que arriba avalada pel nou titular d’Indústria, Miguel Sebastián, i té davant si el repte de posar en peus una dels departaments estavella de la legislatura.

Zapatero no ha ocultat la seva especial fe en aquest projecte. Espera que la recerca científica i tecnològica contribueixi que l’economia creixi “més i millor”. La transformació del país requereix soltar el llast del maó i agafar el tren del coneixement per a aportar els seus resultats al sistema productiu i, especialment, a la iniciativa privada.

Ciència i Innovació abastarà competències que fins a ara estaven en mans d’Educació o Indústria. Sota la seva coordinació estaran els grans organismes que treballen per la ciència i la tecnologia, com el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) o els centres de astrofísica, oceanografia o geomineria.

Emprenedora, entusiasta, creativa, innovadora i ambiciosa en els projectes. Així defineixen els seus col·laboradors a Carmen Garmendia. Llicenciada en Biologia, va ser professora de genètica en la Universitat Autònoma de Madrid i es va doctorar de la mà de la científica Margarita Salas. Va fundar el grup Genetrix -pioner en el sector de la biotecnologia i les cèl·lules mare- del que depenen empreses menjo Biobide, dedicada a experimentar eines de diagnòstic i a testar fàrmacs. A diferència de la tradicional recerca amb ratolins, la companyia utilitza en els seus experiments un animal ben diferent: el peix zebra. Garmendia presideix la fundació Inbiomed, que aspira a ser un dels principals centres de medicina regenerativa del món i pertany a la junta directiva de la CEOE.

L’impuls de la Recerca, el Desenvolupament i la innovació (R+D+i) i la productivitat són objectius del nou ministeri. En el pla legislatiu té davant si el desenvolupament de la Llei de la Ciència i de la Llei Orgànica d’Universitats. A més, haurà de concloure abans de 2010 la reforma de les carreres per adaptar-les a l’espai europeu universitari.

Un dels pocs peròs que ahir es van escoltar sobre la nova ministra és la seva “desconeixement” sobre la realitat de les universitats, malgrat que ha treballat en coordinació amb elles. “No coneix a fons els seus problemes”, van comentar fonts de la comunitat universitària.

Tant els rectors com els investigadors van aplaudir la creació del nou ministeri. “És un bon missatge”, va opinar el president dels rectors, Ángel Gabilondo. “La universitat ha d’estar amb la recerca, la innovació i els recursos”, va afegir. El president del CSIC, Carlos Martínez, va apuntar que el nou ministeri generarà coneixement per traslladar-ho a la iniciativa privada. Aspira a “fomentar la cooperació entre universitats i a lluitar contra la fragmentació i les duplicitats en el camp de la recerca”, va agregar.

Qui coneixen a Garmendia neguen que sigui el “contingent basc” en el Govern. “És profundament universal”, diu Martínez. La seva biografia avala l’afirmació. Va néixer a Sant Sebastià, va cursar Biològiques a Sevilla, viu a Madrid i ha treballat a Xile, Argentina i Moçambic.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació