El Triangle de dilluns ja feia travesses sobre candidats a rector després de la marxa de Màrius Rubiralta a la secretaria d’Estat d’Universitats. Els noms que cita són el rector en funcions Josep Samitier, Xavier Hernàndez, Joaquím Prats, Dídac Ramírez i jo mateix. La veritat és que he hagut de llegir aquesta notícia per saber que circulen aquests noms.

La Gaceta Universitaria de dilluns publicava una columna dedicada a Màrius Rubiralta. Cita alguna de les frases que Rubiralta va pronunciar en el congrés e la Gaceta al que estava convidat des d’abans de ser secretari d’Estat.

El Público i La Razón recollien ahir la queixa – manifestació dels estudiants de Medicina contra la creació de noves facultats. Avui la premsa recull els resultats de la manifestació anunciada (un petita nota a El Economista) Sembla que l’impacte no va ser per omplir pàgines. Segons l’AVUI, a Barcelona es van manifestar 4000, encara.

El Punt i La Vanguardia recollien ahir que la Generalitat a través d’ACCIÓ inverteix 20 milions d’euros per finançar 30 projectes de cooperació en R+D. Serviran per pagar entre el 40% i el 50% de l cost del projecte.

Negocios y Estilo de Vida explicava ahir que Sun Microsystems invertirà 420.000 euros durant dos anys een recerca tecnològica per desenvolupar processadors per a servidors de xarxa. Es tracta d’un acord amb el Barcelona Supercomputing Center de la UPC.

La premsa d’avui (El Punt, AVUI)recull la interessant notícia que el claustre de la UPF ha aprovat que no es convidi mai al rei a la universitat.

El Punt publica avui que la Generalitat ha acordat portar al Tribunal Constitucional el Reial Decret sobre beques. Ens passarem la vida al Constitucional. Malgrat les sentències favorables el Govern espanyol no compleix. La llei la fan ells i quan no els hi donen la raó tampoc canvia res. Ja no van complir la llei que ordenava el trasllat dels papers de Salamanca, tampoc compleixen les sentències del Constitucional.

Expansión publica avui una àcida crític a la política universitària del govern espanyol. Tu a Bolonya i jo a Califòrnia. Té a veure amb les paraules de Carlos Martínez que va dir que volien que Espanya fos la Califòrnia d’Europa, mentre les universitats, migrades de recursos, no poden afrontar els canvis derivats del procés de Bolonya.

El Economista publica avui un article sobre la catàstrofe que ens ve a sobre, Bolonya, la privatització i a sobre les universitats a Ciència i Innovació. Tot això ho treu dels estudiants que es van tancar a la Universitat Complutense de Madrid. Una de les coses més interessants que diuen és que els graus només tindran dos anys de continguts específics. Jo no m’explico com es poden dir tantes bajanades en tan poc temps. M’he passat l’últim mes treballant en plans d’estudi i realment tot això és absolutament fals. Bé tret dels que fan el pla d’estudis siguin curts de gambals.

El Economista publica avui una entrevista amb Francisco Tomàs, rector de la Universitat de València. M’agrada escoltar a Tomàs, és un Químic Físic de gran criteri, obert i de criteri.

El Economista recull avui l’acord signat entre T-Systems i la URV. T-Systems contractarà llicenciats en Informàtica d ela URV. La URV organitzarà un  postgrau adequat a les necessitats de T-Systems i altres empreses de necessitats semblants.

El Mundo publica les queixes d’alguns “afectats” pel despropòsit organitzat pel govern de l’estat en col·laboració amb l’ANECA per avaluar “a priori” els títols que es volen adaptar a Bolonya. Després de veure tot el que s’ha de fer per presentar un títol un se n’adona que el govern espanyol creu tant en l’autonomia universitària com jo en els Reis Màgics. En qualsevol país normal, la metròpoli no ho és, s’avalua “a posteriori”, allà ho fan “a priori” i ens obliguen a tots els de la colònia. Naturalment la LOU no diu això, però ells diuen que ho fan basant-se en la LOU. Més bèstia no pot ser tot plegat. Naturalment dediquem el temps a aquestes bajanades en lloc de fer recerca o dedicar-nos més a fons a la docència. Possiblement algú deu estar orgullós de tot plegat. Això només ho supera una espècia de procés que s’han inventat per a les mencions de qualitat dels programes de postgrau. El que ho va pensar això hauria d’estar tancat per evitar que cometi danys majors.

El Mundo publica un article de Juan Julià rector de la Universitat Politècnica de València. Parla de títols. Dur en les seves opinions, però la UPV està en el bon camí. Crec que cal tenir molt present aquesta universitat.

El Mundo també publica una entrevista amb Juan Ignacio Pérez Iglesias rector de la Universitat del País Basc. Parla d ela situació específica del país Basc i destaco la seva demanda de diferenciació entre universitats en l’oferta de postgrau.

El País, El Mundo i ABC publiquen unes entrevista amb Rafael Rodrigo, el nou president del CSIC. Rodrigo coneix la recerca a fons. L’aposta és clara, es volen contractar científics de vàlua. En aquest sentit es vol anar contra la funcionarització de la recerca. Bona notícia. Suposo que apareixerà algun moviment o secta contrari a la privatització. És el que toca.

ABC presenta un petit reportatge sobre l’R+D+i valencià.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació