Catalunya sense beques


Enric I. Canela

Avui estava llegint unes dades sobre beques universitàries a Catalunya. Les últimes dades comparables entre Catalunya, Espanya i Europa són del 2003. El percentatge del PIB que es dedicava a beques a Noruega és el 0,85, darrera un seguit de països, arribem a Itàlia, un 0,20, segueixen França i Espanya amb un 0,10, Portugal un 0,08, Catalunya amb un 0,04 i Suïssa un 0,03.

Espanya va dedicava al 2000 un 0,07 i Catalunya el mateix 0,04. Han millorat i nosaltres no.

Cal estar content, estem davant de Suïssa.

És interessant veure com Espanya agafa els recursos catalans i els posa en un altre lloc. Sempre igual. Mentre els estudiants manifestar-se per la privatització i altres bajanades i no són capaços d’adonar-se que el que cal fer és demanar un augment substancial del recursos dedicats a beques, especialment a Catalunya. Vull recordar, m’he referit abans, l’informe sobre el finançament de les universitats. Allà es parlava de quant havien de créixer els recursos destinats a aquesta finalitat.

Esperem a veure si el recurs d’inconstitucionalitat interposat per la Generalitat prospera i podem fer alguna cosa.

4 respostes a “Catalunya sense beques”

 1. a 12 maig 2008 a les 4:28 Jaume Auleda i Galbany

  La meva filla, que ara és als EEUU fent un MBA a Wharton
  (Filadelfia) va estar fent fa 4 anys una estada amb una beca Erasmus a Holanda. Allà va coincidir amb estudiants d’altres contrades de l’Estat Espanyol i puc confirmar que els que tenien la menor assignació econòmica eren els estudiants catalans, per sota dels del Pais Basc, Pais Valencià, Andalusia i Madrid. De la resta de Comunitats no ha havia estudiants en aquell moment i no puc saber-ne l’import.

 2. a 12 maig 2008 a les 4:56 enriccanela

  Jaume,
  Catalunya es distingeix per donar les mínimes ajuds als estudiants que surten a l’estranger. Una clara aposta per la formació dels estudiants.
  El que està clar és que aquí només poden sortir els estudiants de famílies amb recursos. Si no vaig errat, ara Catalunya dóna 200 euros al mes per un màxim de sis mesos. La Comissió europea 220 més.

 3. a 17 maig 2008 a les 7:01 Jaume Auleda i Galbany

  .El que jo puc dir és que la meva filla va fer un erasmus a Holanda on va coincidir amb d’altres estudiants d’altres zones de l’Estat. Els catalans eren els que tenien la dotació econòmica més baixa, per sota dels altres que eren del Pâis Basc, Pais Valencia, Madrid i Andalusia.

 4. a 17 maig 2008 a les 8:52 enriccanela

  Jaume,
  Cert, fa molts anys que passa això i s’ha reclamat reiteradament més suport.
  Un desastre.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació