Enric I. Canela

El festival valencià continua. Diferents diaris li dediquen espai (Las Provincias (i 2), Informacion.es, Mediterraneo, VilaWeb).

Els rectors tenen fins primers de la propera setmana per dir si accepten els terminis de pagament dels diners que els deu el Consell. El document sobre el qual han de decidir els rectors reconeix 891 milions de deute i una previsió de pagament de 14 anys, és a dir, fins a 2022. Aquest últim punt és el qual menys satisfà a les institucions acadèmiques.

Sense una ràpida solució aviat hauran de suspendre pagaments i per això els rectors considerarien admissible el cobrament ajornat si es donen una sèrie de condicions. Són

que les universitats tinguin capacitat per tenir liquiditat, han de tenir una garantia que podran acudir al mercat financer amb l’instrument que sigui per obtenir liquiditat i això ho ha d’autoritzar el Consell. La segona condició és tenir recursos de futur. Volen estar segurs que després de signar aquest acord, quan s’asseguin a negociar el pròxim pla de finançament, tinguin sobre la taula si més no els diners que tenen ara.

Mentre les declaracions són dures. Així diu ABC: El conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, va assegurar ahir que des del seu departament es està estudiant de manera molt profunda les peticions econòmiques de les universitats públiques encara que va recordar que l’Administració i les institucions acadèmiques es troben en plena negociació pel que considera que les manifestacions cal fer-les una vegada acabat el diàleg. El titular d’Educació responia així a les manifestacions efectuades el dimarts pels rectors sobre els problemes de tresoreria de les entitats educatives. En concret, el màxim responsable de la UJI, Francisco Toledo, va afirmar que les universitats estan a poques setmanes que es produeixi una crisi total i hagi una suspensió de pagaments si no se solucionen els seus problemes de tresoreria i el pagament dels 891 milions d’euros que les institucions acadèmiques té pendents de cobrament corresponents a diversos convenis d’exercicis anteriors. Per la seva banda, el rector de la Universitat de València, Francisco Tomás, va sostenir que la situació de tresoreria de la universitat valenciana i en particular la meva és veritablement preocupant. Referent a això, Font de Mora va subratllar que estem encara, i a tots els rectors els consta així, en un procés de negociació per al finançament d’alguns convenis i alguns serrells que tenien pendents segons la percepció per part del Govern valencià. Així mateix, va afegir que el procés de negociació es troba en aquests moments molt avançat, encara que va reconèixer que queden encara algunes petites qüestions per resoldre. En opinió de Font de Mora, hi ha unes peticions per part de les universitats que estem estudiant de manera molt profunda i cal veure exactament i tècnicament com cal procedir a cada moment.

Toledo havia acusat al govern valencià de ‘mala tècnica pressupostària’ i d’haver incorporat als pressupostos partides menors de les que calia.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació