Enric I. Canela

Ramon Tremosa m’ha enviat aquesta nota. La poso a l’abast dels que no la tingueu amb la recomanació que els que pugueu assistir-hi ho feu. Escoltar la presentaciód’un llibre de Ramon Tremosa és sempre un goig.

Comunicat

Em plau de fer-vos saber que he escrit un nou llibre, que porta per títol “Catalunya, país emergent“. El presentarem a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències Econòmiques de la UB (Av. Diagonal, 690) el proper dijous dia 5 de juny a les 19.00 hores. Participarà en la presentació el president Jordi Pujol.

La Fundació Congrés de Cultura Catalana em va convidar aquest any a fer la seva conferència anual, tot demanant-me un escrit d’unes 30 pagines. I atès que ja havia recollit molt material per a fer una continuació del llibre “Catalunya serà logística o no serà”, que volia fer a la tardor d’enguany, he decidit avançar-ne la publicació.

L’acte començarà puntualment a les 19.00 hores atès que el president Pujol, que ja tenia el dia compromès prèviament, haurà de marxar a dos quarts de vuit.

Al peu d’aquest correu adjunto el text de la contraportada, així com també l’índex del llibre.

Si creus que l’acte pot interessar algú, fes circular si us plau aquest correu.

Ben cordialment,

Ramon Tremosa i Balcells
www.ramontremosa.cat

Text contracoberta

Aquest llibre neix d’una llarga conversa amb un consultor logístic de Flandes, que una tarda de febrer de 2008 em va parlar de potencialitats i d’oportunitats que el segle XXI ofereix a l’economia catalana. En un context de globalització econòmica creixent, que farà que en pocs anys la Mediterrània sigui el mar més important del món en volum de comerç marítim, la costa que va des de Palamós fins a Alacant es configura com la seva millor porta d’entrada per a les mercaderies d’elevat valor afegit que, des d’Àsia, Àfrica i Amèrica del sud, tindran com a destinació el continent europeu.

En tant que continuació del llibre “Catalunya serà logística o no serà”, publicat el 2007, es recullen també alguns casos concrets d’empreses i de sectors que avui, des de Catalunya, ja són altament competitius i que responen al comportament de les economies emergents: creixements anuals superiors al 10%, elevades exportacions i altes productivitats. La nova geografia econòmica internacional, la possibilitat de que l’euro sigui la moneda global al segle XXI, la importància creixent dels ports i dels aeroports, l’interès de grans operadors globals de comerç per la costa catalana i valenciana, el seu atractiu per a noves activitats de l’economia del coneixement i l’impuls de la nova emigració completen una proposta de relat i de debat per a una Catalunya emergent en el segle XXI.

Índex del llibre

 1. L’emergència de les Megaregions
 2. Mediterrània, la mar més important del món en el segle XXI
 3. L’euro, divisa global del segle XXI?
 4. El miracle exportador català
 5. Ports catalans: la gran transformació
 6. Telers al Bages, màquines al Vallès
 7. De què dependrà la competitivitat en el segle XXI?
 8. El gran Pla de Lleida, del secà al regadiu
 9. Logística a Catalunya: funcionaris contra empresaris?
 10. Aeroport de Barcelona: obstacle i oportunitat
 11. Un breu apunt sobre la nova emigració

 

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació